Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Oproep aan gemeenten om houtrookvrij te worden

‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’

09 maart 2021
houtstook---pixabay.jpg

Gemeenten moeten ingrijpen om de schadelijke gevolgen van houtstook te beperken, vindt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie roept gemeenten in een brief op 'houtrookvrij' te worden, zodat inwoners ‘niet langer worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van houtstook’. Voor gemeenten die een totaalverbod een te grote stap vinden, heeft MOB andere suggesties.

Stookwijzer
Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur. Ook zouden ze stoken kunnen verbieden als de zogeheten Stookwijzer die op internet te vinden is 'code rood' aangeeft voor hun gebied, bijvoorbeeld omdat het windstil is en de rook dan blijft hangen.

Benauwd
Dat het stoken van hout leidt tot luchtvervuiling, is duidelijk. Volgens het Longfonds zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook in hun omgeving. ‘In houtrook zitten verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet’, somt het RIVM op. Volgens cijfers van het instituut veroorzaakt houtstook 23 procent van de totale uitstoot van PM 2.5. Dat is fijn stof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

Uitstoot wegverkeer
‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’

MOB heeft de brief verstuurd naar diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Leiden, Wageningen en Amersfoort. (ANP)

Reacties: 29

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
Houtstook is toch biomassa stook in optima forma.

Dat is wat aanvullend wordt gezien op ons meest ideale wind- en zonneenergie sprookje.

Tot voor kort werden pelletkachels zelfs gesunbsidieerd, ook die goedkope troep uit china.

Kernenergie dan maar?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Uitstekende reactie van Anand. Zolang GroenLinks nog geen afstand neemt van Biomassa moet je niet zeuren over lokale houtkachels.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kunnen we geen MOB-vrije gemeenten oprichten?
H Dreef
De wijk waar ik woon barst van de houtkachels en open haarden. Niemand bij ons thuis heeft een longziekte. De smog in mijn wijk is af en toe zo erg dat we ons niet eens meer buiten wagen. Voor mij mogen ze al die allesbranders, pellet kachels en open haarden per direct verbieden evenals die bossen vernietigende biomassa centrales.
Hennie / Ambtenaar
Ik doe standaard 's avonds alle ventilatie dicht om te voorkomen dat ik binnen die houtrooklucht en daardoor prikkende ogen krijg.
H. Wiersma / gepens.
Prima voorstel, maar het dossier dient ook nadrukkelijk op Europees niveau aan de orde te komen. In andere landen (o.a. Frankrijk) wordt nog volop met hout gestookt. En de biomassacentrales in ons land kunnen beter zo snel als mogelijk worden gesloten. Het bouwen van nieuwe centrales is weggegooid geld.
Hans / afdelingsmanager
Dit gaat natuurlijk nooit werken. Het lijkt me een veel kortere klap om een aantal slimme techniek studenten een opdracht te geven om een goed en goedkoop rookgasfilter te ontwikkelen en die dan op een sympathieke en overtuigende manier aan de man/vrouw te brengen.
pieter / wegkijker
droog en schoon hout stoken, goede kachel met hoog rendement aanschaffen, pelletkachels uit laten sterven en niet stoken bij verkeerde weersomstandigheden en niet stoken in stedelijk gebied.
Schone Lucht Voor Iedereen / ervaringsdeskundige
Gemeentes en landelijke overheid kunnen er niet meer omheen. Houtstook en biomassa zijn een verkeerde keuze geweest en moet worden aangepakt.

Te lang is het probleem gebagatelliseerd of genegeerd.

De feiten komen steeds meer boven tafel. Houtrook is slecht en er is te veel van.

De minder sociale partijen en gemeentes kunnen niet meer om deze feiten heen.

Het houtvuur van de een levert verminderd woongenot en ongezonde lucht op bij de ander. Dit is niet op te lossen door buren onderling. Anders was het al opgelost.

De meer sociale partijen en gemeentes (degenen die wel om de ander denken en daar rekening mee willen houden) zullen beseffen dat er meer moet worden gedaan om het leefklimaat van burgers te beschermen tegen lokale luchtvervuiling in najaar en winter, maar zeker ook tegen de vuurkorf en andere buitenstookinstallaties in de warmere seizoenen. Zodat de buren niet met en buitentemperatuur van 30 graden het huis ingejaagd worden en daar maar moeten zitten zonder te kunnen ventileren.

Die buitenstookinstallaties mogen van mij helemaal verboden worden. De uitstoot daarvan is nog vele malen groter dan die van houtkachels.

Houtkachels uitfaseren en ontmoedigen door belasting op vervuiling is ook een goed idee.

We willen met elkaar naar schoon en duurzaam. Daar past houtverbranding niet bij.

Laten we creatief zijn en op zoek gaan naar vormen van warmte of plezier die geen te grote invloed hebben op het leven van een ander.

Iedereen heeft recht op schone lucht.

Laten we daar weer eens naar streven.

Paul / projectleider
Verbod is prima.



Creatiever mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld een stookbewijs halen, of een certificaat van goed stookgedrag. Helpt ook enorm in de handhaving.



En dan natuurlijk met een onderliggend schoorsteen en vuurkorf belasting...tenslotte moet de schoorsteen van de gemeente ook roken :)
Rein Gelten / Voorzitter
De uitstoot van fijnstof door houtkachels is de laatste 15 jaar met 25% afgenomen. Naar 2030 gaat er nog eens 40% vanaf. Dat komt doordat openhaarden vrijwel niet meer gebruikt worden (gemiddeld 12 dagen per jaar 2uur), doordat moderne houtkachels veel schoner branden en doordat de markt al 15 jaar krimpt. Vanaf 2022 komt daar nog de Europese Ecodesign wetgeving bij die stricte eisen stelt aan emissies. Die is onze buurlanden al 4 jaar geleden ingevoerd maar onze overheid vond dat niet nodig. Ook Bouwbesluit en Omgevingswet geven je mogelijkheden overlast te beperken. Wat wel heel hard groeit en ook 2/3 van alle klachten veroorzaakt zijn de vuurkorven, vuurpotten en buitenhaardjes die je al voor enkele tientjes bij de bouwmarkt haalt. Daar zal dus ook wet- en regelgeving voor moeten komen.
Sandra / communicatieadviseur
Mijns inziens moet e.e.a. gefaseerd gaan. Dus niet in één keer een verbod, maar de komende jaren eerst een goed te handhaven stookverbod bij bijv. mistig of windstil weer. (We willen immers geen equivalent van de pro-vuurwerk-relschoppers.)

Er moet daarbij meer en gerichter gecommuniceerd worden over de schadelijke gevolgen van houtstook, de gevolgen voor de bewoners zelf, de omwonenden en het milieu. Het moet gewoon worden dat je je buurman aanspreekt en hem vertelt dat je last hebt van de rook.

De volgende stap is geheel verbieden. Waar ik geen heil in zie is dit: "Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur." Juist het opstarten en doven van de haarden verspreidt de meeste stank! Bovendien: als vier open haardbezitters toevallig elk op een ander tijdstip de haard aan doen zitten omwonenden nog steeds de hele dag in de rook!

Kortom: eerst mensen de tijd geven te wennen aan het idee dat de houtkachel écht niet meer kan, daarna algeheel verbod.
Mark / Consultant
Houtstook zou als een verbod niet lukt

ontmoedigd moeten worden. Stoken in woonwijken is sowieso een "No Go". Het aanschaffen van een houtkachel en hout zwaar belasten (vervuiler betaald), voor het stoken van hout moet een vergunning worden aangevraagd en er moet aan zogenaamde stookregels worden voldaan (niet stoken als de stookwijzer aangeeft dat dat niet kan, niet na 10 uur 's avonds en niet overdag en maximaal 15x per jaar), bij overtreding een boete, bij herhaling volledig verbod.
Hans / afdelingsmanager
Pas in Duitsland, bij Aken, met 2 vrienden 3.5 ton bruinkoolbriketten gekocht. Kosten totaal € 240,-. Kun je met 3 huishoudens een heel stookseizoen mee doen! Veel goedkoper dan een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Jeannette / Gepensioneerd
Dat buren in een woonwijk samen tot een goede afspraak kunnen komen over overlast door houtstook is een utopie.

De uitstoot is voor iedereen ongezond en in woonwijken is vaak sprake van een stapeleffect.

Overheid kijk niet langer weg, iedereen heeft recht op schone lucht!

Martijn van Donk / niet meer werkend/muzikant
Het moet niet als bij het roken van sigaretten gaan: samen komen we er wel uit, dat ging natuurlijk mis, rokers willen roken. Uiteindelijk kwam er gewoon wetgeving. Met houtstook moet dat ook zo, veelal mannen vinden het stoer (net als sigaretten roken vroeger) en willen een vuurtje stoken. Maar doe dat niet in een woonwijk. En dat ten koste van een ander.
Ruud Steltenpool / informatie-analist
Het is prachtig schouwspel, maar een ramp voor ecodiversiteit, klimaat, en gezondheid, ook van de stoker zelf. Het financiële voordeel bestaat alleen als je heel smal kijkt. Het kan niet schoon. De pelletkachels stoten vooral veel ultra-fijnstof uit, dat zo klein is dat het door het hele lichaam (ook al van ongeborenen) schade aanricht. De meesten laten zich niet overtuigen, dus moet het verboden.

pieter / wegkijker
Ik heb een houtkachel die aan alle (duitse) milieu eisen voldoet.

Ik stook droog en schoon hout uit mijn eigen omgeving.

Bij windstil weer en bij mist stook ik niet. ik woon redelijk landelijk. Ik veroorzaak daardoor geen overlast voor mijn omgeving. In een (stedelijke) woonwijk lijkt het me geen pretje om tussen allemaal stokers in te zitten.

Ik zie niks in een verbod maar alles in strenge eisen aan kachels. Goedkope aziatische troep direct verbieden.
Schone Lucht Voor Iedereen / ervaringsdeskundige
Anand: een keer je stem laten horen is voldoende.

Ik lees bij jou vooral ik ik ik.

Wat moet er gebeuren bij houtstook in woonwijken?

Hoe worden buren daar geholpen om weer schone lucht te krijgen?

Daar lees ik geen oplossingen voor bij Anand.

Het probleem met houtstook is vooral een ikke ikke ikke en de rest kan stikken-probleem.
b. peper
Slechts houtkachels met katalysators in de pijpen toestaan en het probleem is opgelost.
jaap / gepensioneerd
steeds meer raakt bekend over ultrafijnstof, de filters in houtkachels, hoe goed bedoeld ook, werken niet op dit punt wijzen recente metingen uit, meer info www.houtrookvrij.nl
Tjerk / Gepensioneerd
Hier een reactie en een smerig verhaaltje uit de anders zo mooie en schone provicie Drenthe.

In april 2018 krijgen we via een notaris de gelegenheid een kleine vrijstaande woning in het dorp V. ten zuiden van Emmen in Zuid Oost Drenthe over te nemen.

Doen we want net op pensioen en de woning is niet groot maar wel levensloopbestendig gebouwd met slaap- en badkamer op de begane grond.



In september 2018 begint de schoorsteen op het schuurtje dat tegen onze schutting aangebouwd is te roken en zal dit dagelijks tot het voorjaar 2019 blijven doen. Blijkt een mini- biomassaketel te zijn, een houtvergasser met een vermogen van 35 kW

Zorgt voor verwarming van de woning van de buurman en wordt lekker goedkoop gestookt met afgekeurde pallets ( paletten ) , niet te verwarren met pellets, de kleine houtkorreltjes dus.

Voor ons is het permanent rook en roetoverlast, stank in en om het huis waarbij vooral bij het verbranden van de spaanplaatklossen tussen boven en onderdek van deze pallets een vieze penetrante geur de woning binnendringt ondanks gesloten ramen en deuren en afgezette centrale afzuiging.

Gaan klagen bij de gemeente Emmen maar geen respons.



Na lang aandringen en aan de poort rammelen gaat op 9 juni 2020 dan eindelijk ambtenaar I. van Buro Toezicht en Handhaving bij de buurman kijken. Constateert wordt dat inderdaad met pallets wordt gestookt maar de ambtenaar krijgt de toezegging dat vanaf nu alleen gedroogd en gekloofd hout gestookt zal worden. Hij stookt immers ook nu al met schoon hout !

Voor het gemak wordt vergeten dat dit ‘ schone hout ‘ bij verbranding stoffen als dioxine, benzeen, stikstofoxide , pyreen , fenolen , PAK’s , roet en fijnstof P.M 10 en ultrafijnstof P.M. 2.5 de lucht in slingert, stoffen die wij allemaal en geheel gratis uit de pijp van de installatie van buurman mogen inademen want er is geen enkele vorm van rookgasreiniging of roetfiltering op deze installatie met bouwjaar 2009 aanwezig..

Houtrook 12 x schadelijker dan cigarettenrook schrijft het Luchtfonds op zijn website.

De volgende dag zie ik na vertrek van de ambtenaar alweer een nieuwe lading pallets voorbij mijn huis rijden en vele gaan volgen.



De bewuste ambtenaar stuurt mij even later een mailtje : de installatie is legaal en is toegestaan !

Van toepassing zijn n.l. artikel 3.8 Bouwbesluit ( toevoer verbrandingslucht en afvoer rookgas ) en Bouwbesluit 3.33 ( verdunningsfactor rook volgens NEN 2757.

En ons probleem dan ? Nu helaas, niets aan te doen want ‘ er zijn geen landelijke richtlijnen en normen ...’

Tot mijn frustratie lees ik later op internet in de tekst bij beide Bouwbesluiten dat overlast op belendende percelen buiten beschouwing dient te blijven.



Ik attendeer de gemeente Emmen op artikel 37 van BW 5 waarin te lezen valt dat het aan eigenaars van andere erven niet is toegestaan hinder toe te brengen zoals verspreiden van rumoer, trillingen, stank , rook , gassen en door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.

Ik verwijs ook naar artikel 162 van het Burgerlijk Wetboek Nr 6 waarin bepaald wordt dat aan alle hierna gestelde criteria moet worden voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade , causaliteit en relativiteit.

Aan alle 5 wordt in mijn beleving voldaan en voorzie ik van argumenten die op houtstook van toepassing zijn. Wat de buurman doet is een onrechtmatige daad want je vergiftigt je buren immers met jouw houtrook !



Commentaar van de gemeente Emmen : als u dit vindt moet u maar een civiel gerechtelijke procedure gaan aanspannen, dit is geen geen taak van de gemeente.

Hiervoor schrikken wij terug. Een kleine voorspelling kunnen we al doen : de rechter gaat zeggen : er zijn geen landelijke normen en probeer er met praten uit te komen..Maar dit laatste is voor ons allang een gepasseerd station en wij zijn duizenden euro’s proceskosten armer.



Ik ga in november 2020 meedoen aan het schone lucht project van de RUG Groningen waarbij particuleren met zelfgebouwde fijnstofmeters de lucht in hun woonomgeving gaan meten op fijnstof P.M 10 en ultrafijnstof 2.5 . De meetresultaten zijn op internet te volgen evenals andere sensoren in de buurt of zelfs heel Nederland en daarbuiten.

Ik hang meerdere sensoren aan mijn buitenmuren op.

De meetresultaten zijn ronduit schokkend !



Waar de RIVM een richtnorm van 50 microgram fijnstof P.M 10 als acceptabel aangeeft en 20 microgram voor fijnstof 2.5 zie ik waarden van 100 tot 500 ( meer kan mijn meter niet aangeven ) op mijn meters verschijnen.



Gemeld bij de gemeente Emmen geeft dit als commentaar : uw meters zijn niet professioneel of geijkt zoals die van de RIVM . Voor uw meetresultaten zijn ze dus waardeloos , geen bewijs.en ..toont u maar eens aan dat de grote pieken die u op uw scherm ziet van de installatie van uw buurman zijn ! Dit laatste kan ik echter met beeldmateriaal bewijzen. Een Ipad legt op een foto feilloos datum en tijdstip vast .. :-)



We ontdekken roetsporen aan de binnenkant van het kozijn van onze slaapkamer ( raam altijd een beetje op kiep ) en roet aan de binnenkant van de vitrage. Onze auto zit onder de roetspikkels die zelfs na 2 x door de wasstraat niet verdwijnen omdat het spul vettig is.

Neus na verloop snuiten na verloop van tijd buiten doorgebracht als de wind vanuit het oosten over je grondstuk waait geeft kleine zwarte roetstukjes in je zakdoek. Niet door open mond ademen dus !



Een journalist van RTV Drenthe wil over onze ellende schrijven begin februari en gaat daarna ook bij de buurman langs.

Het bekende verhaal : er wordt alleen met schoon hout gestookt en wij zijn de enigen die klagen. Maar de veelal oudere mensen die rondom mij wonen willen geen trammelant in de buurt en houden hun mond stijf dicht.

Voor het uitslaan van mijn sensoren heeft de maneen goede verklaring : er rijden wel eens dieselauto’s door de straat..



Op 9 maart j.l. bezoekt ambtenaar I. van Toezicht en Handhaving opnieuw onaangekondigd de buurman. Constateert dat nog steeds pallets verstookt worden en krijgt weer de toezegging dat dit nu echt zal gaan veranderen. Hoeft in zijn beleving eigenlijk niet want het is toch immers schoon hout ! Voor de uitslag van mijn sensoren heeft hij nu een nieuwe oorzaak gevonden : wij hebben vorig jaar onze tuin opgehoogd met potgrond en het komt vast van de turf die erin zit ! De beste man haalt blijkbaar fijnstof ( 1 woord ) en fijn stof (2 woorden ) door elkaar . De potgrond is inmiddels echter een grasveld.



Afgelopen week neemt de bewuste ambtenaar weer contact met ons op en deelt zijn bevindingen mee aan mijn vrouw die de telefoon opneemt. Als vrouwlief fijntjes vraagt waarom de gemeente niet gaat/ wil handhaven op artikel Bouwbesluit 7.22 waarin dus duidelijk wordt gemeld dat ook het verspreiden van roet waar wij zo’n last van hebben tot handhavenl moet leiden komt als antwoord ‘ het ervaren van overlast is subjectief en voor ieder mens weer verschillend ‘ Wij ondernemen daarom geen aktie..

Van zoveel wijze woorden valt ons de mond open..



Tot slot komt de trieste waarheid en voor ons een gegeven aan het licht waar we ons ernstig zorgen over maken :

De eigenaresse van de woning waarin we nu wonen blijkt n.l. te zijn overleden aan longkanker .

Een vrouw die haar hele leven nooit gerookt heeft , geen alcohol gebruikte en ook nooit ziek was. Goede gezondheid bezat en ondanks leeftijd nog aktief in kerkkoor en maatschappelijke aktiviteiten was. Een echt buitenmens, haar tuin was haar grote trots. Ze werkte er veel in en ja, .. dus letterlijk onder de rook van..

Keiharde bewijzen heb ik niet maar begin wel steeds meer een bang vermoeden te krijgen !



We staan er helaas alleen voor en zoeken via diverse websites contact met andere gedupeerden voor advies en steun . Ook blijken veel tips bij de site van Houtrookvrij te staan.



WORDT VERVOLGD !



Met drentse groeten van Tjerk
Tjerk / Gepensioneerd
Nog even een korte aanvulling voor de mensen die ook de kwaliteit van hun lucht in hun omgeving willen meten..

Kijk voor info op op : www.onzelucht.nl



Door subsidie bedraagt de aanschaff slechts 25 euro per stuk !

Voorwaarde : je moet voor de subsidie wonen in Groningen, Friesland of Drenthe , anders kost ie 50 euro in aanschaf



Het is een bouwpakket , half uurtje knutselen om in elkaar te zetten en komt met een duidelijk geïllustreerde handleiding en/ of een instructiefilmpje op YouTube.



Het mag dan wel niet een geijkte en gecallibreerde sensor zijn zoals de duizenden euro’s kostende RIVM apparatuurr ; op een relatief goedkope manier krijg je wel een helder inzicht in de fijnstof die om ( je kunt hem ook binnenshuis gebruiken ! ) je woning hangt .



TOT SLOT :

Het Coronavirus ..je ziet het niet maar het ìs er wel !



Fijnstof .. je ziet het niet maar het ìs er wel !



Ultrafijnstof deeltjes zijn kleiner dan Covid-19 deeltjes; en wat die met je longen doen is inmiddels velen bekend ( helaas )



Groet uit Drenthe,

Tjerk
Wietske
DEze VVD regering weigert het om eenvoudige maatregelen te treffen voor onze volksgezondheid. Zo maar een opsomming::

- een verbod op houtkachels

- maatregelen in de industrie ( roetfilters)

- bedrijven verplichten energieneutraal te zijn

- een verbod op houtkap (want daarme worden die kachels weer aangestoken)

ga zo maar door. Rutte zal het allemaal een rotzorg zijn
Tjerk / Gepensioneerd
Ja die Rutte is echt goed bezig met de energietransitie ..:-(

Nederland moet snel van het gas af dus gaan we als regering maar dwingen zonder echter aantrekkelijke alternatieven aan te bieden en intussen de gasprijs stapsgewijs naar een torenhoog bedrag per kuub brengen.



Maar wat doet de gewone man ? Kijkt eerst in de eigen portemonnee en gaat echt niet idealistich warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen aanschaffen ( waarvoor de subsidie trouwens ook inmiddels wordt afgebouwd ) voor duizenden euro’s aanschaffen.



Nee , dan liever met hout stoken, goedkoper dan gas en helemaal aantrekkelijk vanwege de kosten als je dit ook nog eens met sloophout doet .

Milieu ? Who cares !

En zo gaat Nederland anno 2021 steeds meer terug naar de Middeleeuwen.



In onze wijk ruikt het dan ook steeds meer ‘ gezellig ‘ naar houtrook. Allang niet meer houtstook helaas voor de gezelligheid maar puur omdat de woning ermee als hoofdverwarming op temperatuur gehouden moet worden. Want je gaat natuurlijk niet voor het goede doel in de kou zitten op je bank..



Hoe anders Duitsland. Flinke subsidie als oliestook en kolen worden opgegeven om te stoken. steeds meer inzet van aardgas omdat het schoon is , weinig milieuvervuiling en in gebruik tot er een betaalbaar alternatief is bij de ‘ Energiewende ‘.



Dus ., goed bezig meneer Rutte, ga zo door ! ( not )



Tjerk
Hans / afdelingsmanager
Ik geniet er toch altijd weer van, van die dansende vlammen, geknetter en warme gloed in de open haard in de herfst en in de winter bij heftig weer - storm, regen, sneeuw - en bij hoogtijdagen als Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Mooi glas wijn er bij: perfect!
henk
Ad Random is een typisch voorbeeld van een VVD stemmer. lekker aan jezelf denken. Nieuw liberalisme is dat.
Hans / afdelingsmanager
Welnee Henk, ik stem helemaal geen VVD. Wel D'66 want dat is zakelijk veel interessanter. Verder beschouw ik vrijwel alle politieke partijen uitsluitend als marketing tool, zowel positief als negatief: het is maar net welk resultaat je via hun wil bereiken.
Tjerk / Gepensioneerd
@ Ad

Inderdaad , knus en gezellig houtvuurtje , wijntje erbij , het kan allemaal niet beter.

Maar wel eens gerealiseerd dat jouw lusten voor de omwonenden en buren van je wel eens jouw lasten ( kunnen ) zijn ?

Ik hoop niet dat je tot de stokers behoort die zeggen gewoon RECHT op stoken te hebben en uitgaan van het gezegde ‘ ikke, ikke en de rest ..’ ( even zelf aanvullen )

Juist ja en helaas voor buren met luchtwegaandoeningen zelfs vaak letterlijk ...
Advertentie