of 65101 LinkedIn

Oproep aan gemeenten om houtrookvrij te worden

‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’
29 reacties

Gemeenten moeten ingrijpen om de schadelijke gevolgen van houtstook te beperken, vindt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie roept gemeenten in een brief op 'houtrookvrij' te worden, zodat inwoners ‘niet langer worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van houtstook’. Voor gemeenten die een totaalverbod een te grote stap vinden, heeft MOB andere suggesties.

Stookwijzer
Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur. Ook zouden ze stoken kunnen verbieden als de zogeheten Stookwijzer die op internet te vinden is 'code rood' aangeeft voor hun gebied, bijvoorbeeld omdat het windstil is en de rook dan blijft hangen.

Benauwd
Dat het stoken van hout leidt tot luchtvervuiling, is duidelijk. Volgens het Longfonds zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook in hun omgeving. ‘In houtrook zitten verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet’, somt het RIVM op. Volgens cijfers van het instituut veroorzaakt houtstook 23 procent van de totale uitstoot van PM 2.5. Dat is fijn stof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

Uitstoot wegverkeer
‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’

MOB heeft de brief verstuurd naar diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Leiden, Wageningen en Amersfoort. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tjerk op
@ Ad
Inderdaad , knus en gezellig houtvuurtje , wijntje erbij , het kan allemaal niet beter.
Maar wel eens gerealiseerd dat jouw lusten voor de omwonenden en buren van je wel eens jouw lasten ( kunnen ) zijn ?
Ik hoop niet dat je tot de stokers behoort die zeggen gewoon RECHT op stoken te hebben en uitgaan van het gezegde ‘ ikke, ikke en de rest ..’ ( even zelf aanvullen )
Juist ja en helaas voor buren met luchtwegaandoeningen zelfs vaak letterlijk ...
Door Ad Random op
Welnee Henk, ik stem helemaal geen VVD. Wel D'66 want dat is zakelijk veel interessanter. Verder beschouw ik vrijwel alle politieke partijen uitsluitend als marketing tool, zowel positief als negatief: het is maar net welk resultaat je via hun wil bereiken.
Door Henk op
Ad Random is een typisch voorbeeld van een VVD stemmer. lekker aan jezelf denken. Nieuw liberalisme is dat.
Door Ad Random op
Ik geniet er toch altijd weer van, van die dansende vlammen, geknetter en warme gloed in de open haard in de herfst en in de winter bij heftig weer - storm, regen, sneeuw - en bij hoogtijdagen als Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Mooi glas wijn er bij: perfect!
Door Tjerk (Gepensioneerd) op
Ja die Rutte is echt goed bezig met de energietransitie ..:-(
Nederland moet snel van het gas af dus gaan we als regering maar dwingen zonder echter aantrekkelijke alternatieven aan te bieden en intussen de gasprijs stapsgewijs naar een torenhoog bedrag per kuub brengen.

Maar wat doet de gewone man ? Kijkt eerst in de eigen portemonnee en gaat echt niet idealistich warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen aanschaffen ( waarvoor de subsidie trouwens ook inmiddels wordt afgebouwd ) voor duizenden euro’s aanschaffen.

Nee , dan liever met hout stoken, goedkoper dan gas en helemaal aantrekkelijk vanwege de kosten als je dit ook nog eens met sloophout doet .
Milieu ? Who cares !
En zo gaat Nederland anno 2021 steeds meer terug naar de Middeleeuwen.

In onze wijk ruikt het dan ook steeds meer ‘ gezellig ‘ naar houtrook. Allang niet meer houtstook helaas voor de gezelligheid maar puur omdat de woning ermee als hoofdverwarming op temperatuur gehouden moet worden. Want je gaat natuurlijk niet voor het goede doel in de kou zitten op je bank..

Hoe anders Duitsland. Flinke subsidie als oliestook en kolen worden opgegeven om te stoken. steeds meer inzet van aardgas omdat het schoon is , weinig milieuvervuiling en in gebruik tot er een betaalbaar alternatief is bij de ‘ Energiewende ‘.

Dus ., goed bezig meneer Rutte, ga zo door ! ( not )

Tjerk
Door Wietske op
DEze VVD regering weigert het om eenvoudige maatregelen te treffen voor onze volksgezondheid. Zo maar een opsomming::
- een verbod op houtkachels
- maatregelen in de industrie ( roetfilters)
- bedrijven verplichten energieneutraal te zijn
- een verbod op houtkap (want daarme worden die kachels weer aangestoken)
ga zo maar door. Rutte zal het allemaal een rotzorg zijn
Door Tjerk met aanvulling (Gepensioneerd) op
Nog even een korte aanvulling voor de mensen die ook de kwaliteit van hun lucht in hun omgeving willen meten..
Kijk voor info op op : www.onzelucht.nl

Door subsidie bedraagt de aanschaff slechts 25 euro per stuk !
Voorwaarde : je moet voor de subsidie wonen in Groningen, Friesland of Drenthe , anders kost ie 50 euro in aanschaf

Het is een bouwpakket , half uurtje knutselen om in elkaar te zetten en komt met een duidelijk geïllustreerde handleiding en/ of een instructiefilmpje op YouTube.

Het mag dan wel niet een geijkte en gecallibreerde sensor zijn zoals de duizenden euro’s kostende RIVM apparatuurr ; op een relatief goedkope manier krijg je wel een helder inzicht in de fijnstof die om ( je kunt hem ook binnenshuis gebruiken ! ) je woning hangt .

TOT SLOT :
Het Coronavirus ..je ziet het niet maar het ìs er wel !

Fijnstof .. je ziet het niet maar het ìs er wel !

Ultrafijnstof deeltjes zijn kleiner dan Covid-19 deeltjes; en wat die met je longen doen is inmiddels velen bekend ( helaas )

Groet uit Drenthe,
Tjerk
Door Tjerk (Gepensioneerd) op
Hier een reactie en een smerig verhaaltje uit de anders zo mooie en schone provicie Drenthe.
In april 2018 krijgen we via een notaris de gelegenheid een kleine vrijstaande woning in het dorp V. ten zuiden van Emmen in Zuid Oost Drenthe over te nemen.
Doen we want net op pensioen en de woning is niet groot maar wel levensloopbestendig gebouwd met slaap- en badkamer op de begane grond.

In september 2018 begint de schoorsteen op het schuurtje dat tegen onze schutting aangebouwd is te roken en zal dit dagelijks tot het voorjaar 2019 blijven doen. Blijkt een mini- biomassaketel te zijn, een houtvergasser met een vermogen van 35 kW
Zorgt voor verwarming van de woning van de buurman en wordt lekker goedkoop gestookt met afgekeurde pallets ( paletten ) , niet te verwarren met pellets, de kleine houtkorreltjes dus.
Voor ons is het permanent rook en roetoverlast, stank in en om het huis waarbij vooral bij het verbranden van de spaanplaatklossen tussen boven en onderdek van deze pallets een vieze penetrante geur de woning binnendringt ondanks gesloten ramen en deuren en afgezette centrale afzuiging.
Gaan klagen bij de gemeente Emmen maar geen respons.

Na lang aandringen en aan de poort rammelen gaat op 9 juni 2020 dan eindelijk ambtenaar I. van Buro Toezicht en Handhaving bij de buurman kijken. Constateert wordt dat inderdaad met pallets wordt gestookt maar de ambtenaar krijgt de toezegging dat vanaf nu alleen gedroogd en gekloofd hout gestookt zal worden. Hij stookt immers ook nu al met schoon hout !
Voor het gemak wordt vergeten dat dit ‘ schone hout ‘ bij verbranding stoffen als dioxine, benzeen, stikstofoxide , pyreen , fenolen , PAK’s , roet en fijnstof P.M 10 en ultrafijnstof P.M. 2.5 de lucht in slingert, stoffen die wij allemaal en geheel gratis uit de pijp van de installatie van buurman mogen inademen want er is geen enkele vorm van rookgasreiniging of roetfiltering op deze installatie met bouwjaar 2009 aanwezig..
Houtrook 12 x schadelijker dan cigarettenrook schrijft het Luchtfonds op zijn website.
De volgende dag zie ik na vertrek van de ambtenaar alweer een nieuwe lading pallets voorbij mijn huis rijden en vele gaan volgen.

De bewuste ambtenaar stuurt mij even later een mailtje : de installatie is legaal en is toegestaan !
Van toepassing zijn n.l. artikel 3.8 Bouwbesluit ( toevoer verbrandingslucht en afvoer rookgas ) en Bouwbesluit 3.33 ( verdunningsfactor rook volgens NEN 2757.
En ons probleem dan ? Nu helaas, niets aan te doen want ‘ er zijn geen landelijke richtlijnen en normen ...’
Tot mijn frustratie lees ik later op internet in de tekst bij beide Bouwbesluiten dat overlast op belendende percelen buiten beschouwing dient te blijven.

Ik attendeer de gemeente Emmen op artikel 37 van BW 5 waarin te lezen valt dat het aan eigenaars van andere erven niet is toegestaan hinder toe te brengen zoals verspreiden van rumoer, trillingen, stank , rook , gassen en door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.
Ik verwijs ook naar artikel 162 van het Burgerlijk Wetboek Nr 6 waarin bepaald wordt dat aan alle hierna gestelde criteria moet worden voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade , causaliteit en relativiteit.
Aan alle 5 wordt in mijn beleving voldaan en voorzie ik van argumenten die op houtstook van toepassing zijn. Wat de buurman doet is een onrechtmatige daad want je vergiftigt je buren immers met jouw houtrook !

Commentaar van de gemeente Emmen : als u dit vindt moet u maar een civiel gerechtelijke procedure gaan aanspannen, dit is geen geen taak van de gemeente.
Hiervoor schrikken wij terug. Een kleine voorspelling kunnen we al doen : de rechter gaat zeggen : er zijn geen landelijke normen en probeer er met praten uit te komen..Maar dit laatste is voor ons allang een gepasseerd station en wij zijn duizenden euro’s proceskosten armer.

Ik ga in november 2020 meedoen aan het schone lucht project van de RUG Groningen waarbij particuleren met zelfgebouwde fijnstofmeters de lucht in hun woonomgeving gaan meten op fijnstof P.M 10 en ultrafijnstof 2.5 . De meetresultaten zijn op internet te volgen evenals andere sensoren in de buurt of zelfs heel Nederland en daarbuiten.
Ik hang meerdere sensoren aan mijn buitenmuren op.
De meetresultaten zijn ronduit schokkend !

Waar de RIVM een richtnorm van 50 microgram fijnstof P.M 10 als acceptabel aangeeft en 20 microgram voor fijnstof 2.5 zie ik waarden van 100 tot 500 ( meer kan mijn meter niet aangeven ) op mijn meters verschijnen.

Gemeld bij de gemeente Emmen geeft dit als commentaar : uw meters zijn niet professioneel of geijkt zoals die van de RIVM . Voor uw meetresultaten zijn ze dus waardeloos , geen bewijs.en ..toont u maar eens aan dat de grote pieken die u op uw scherm ziet van de installatie van uw buurman zijn ! Dit laatste kan ik echter met beeldmateriaal bewijzen. Een Ipad legt op een foto feilloos datum en tijdstip vast .. :-)

We ontdekken roetsporen aan de binnenkant van het kozijn van onze slaapkamer ( raam altijd een beetje op kiep ) en roet aan de binnenkant van de vitrage. Onze auto zit onder de roetspikkels die zelfs na 2 x door de wasstraat niet verdwijnen omdat het spul vettig is.
Neus na verloop snuiten na verloop van tijd buiten doorgebracht als de wind vanuit het oosten over je grondstuk waait geeft kleine zwarte roetstukjes in je zakdoek. Niet door open mond ademen dus !

Een journalist van RTV Drenthe wil over onze ellende schrijven begin februari en gaat daarna ook bij de buurman langs.
Het bekende verhaal : er wordt alleen met schoon hout gestookt en wij zijn de enigen die klagen. Maar de veelal oudere mensen die rondom mij wonen willen geen trammelant in de buurt en houden hun mond stijf dicht.
Voor het uitslaan van mijn sensoren heeft de maneen goede verklaring : er rijden wel eens dieselauto’s door de straat..

Op 9 maart j.l. bezoekt ambtenaar I. van Toezicht en Handhaving opnieuw onaangekondigd de buurman. Constateert dat nog steeds pallets verstookt worden en krijgt weer de toezegging dat dit nu echt zal gaan veranderen. Hoeft in zijn beleving eigenlijk niet want het is toch immers schoon hout ! Voor de uitslag van mijn sensoren heeft hij nu een nieuwe oorzaak gevonden : wij hebben vorig jaar onze tuin opgehoogd met potgrond en het komt vast van de turf die erin zit ! De beste man haalt blijkbaar fijnstof ( 1 woord ) en fijn stof (2 woorden ) door elkaar . De potgrond is inmiddels echter een grasveld.

Afgelopen week neemt de bewuste ambtenaar weer contact met ons op en deelt zijn bevindingen mee aan mijn vrouw die de telefoon opneemt. Als vrouwlief fijntjes vraagt waarom de gemeente niet gaat/ wil handhaven op artikel Bouwbesluit 7.22 waarin dus duidelijk wordt gemeld dat ook het verspreiden van roet waar wij zo’n last van hebben tot handhavenl moet leiden komt als antwoord ‘ het ervaren van overlast is subjectief en voor ieder mens weer verschillend ‘ Wij ondernemen daarom geen aktie..
Van zoveel wijze woorden valt ons de mond open..

Tot slot komt de trieste waarheid en voor ons een gegeven aan het licht waar we ons ernstig zorgen over maken :
De eigenaresse van de woning waarin we nu wonen blijkt n.l. te zijn overleden aan longkanker .
Een vrouw die haar hele leven nooit gerookt heeft , geen alcohol gebruikte en ook nooit ziek was. Goede gezondheid bezat en ondanks leeftijd nog aktief in kerkkoor en maatschappelijke aktiviteiten was. Een echt buitenmens, haar tuin was haar grote trots. Ze werkte er veel in en ja, .. dus letterlijk onder de rook van..
Keiharde bewijzen heb ik niet maar begin wel steeds meer een bang vermoeden te krijgen !

We staan er helaas alleen voor en zoeken via diverse websites contact met andere gedupeerden voor advies en steun . Ook blijken veel tips bij de site van Houtrookvrij te staan.

WORDT VERVOLGD !

Met drentse groeten van Tjerk
Door jaap (gepensioneerd) op
steeds meer raakt bekend over ultrafijnstof, de filters in houtkachels, hoe goed bedoeld ook, werken niet op dit punt wijzen recente metingen uit, meer info www.houtrookvrij.nl
Door b. peper op
Slechts houtkachels met katalysators in de pijpen toestaan en het probleem is opgelost.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers