Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Opnieuw dubieuze vastgoeddeal Rochdale

Woningcorporatie Rochdale is opnieuw in opspraak gekomen door een dubieuze vastgoeddeal. De corporatie zou een kantoorpand hebben gekocht voor twee keer de marktwaarde.

30 december 2008

Onderzoek
Accountantskantoor Deloitte onderzoekt de kostbare aankoop van kantorencomplex De Heerd in Amsterdam Zuidoost door de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale. Een woordvoerster van Rochdale bevestigde berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Waarde
De woningcorporatie zou in augustus een recordbedrag van 46,5 miljoen euro hebben neergeteld voor het ‘afgedankte’ kantorencomplex, dat in 2010 leeg komt te staan. De schattingen van verschillende taxateurs over de waarde van het complex lopen tientallen miljoenen euro's uiteen.

Abc
De omstreden belegging van Rochdale lijkt op een abc-contstructie, waarvan dubieuze vastgoedhandelaren en criminelen vaak gebruik maken. Op 14 april dit jaar verkocht het Duitse fonds Meag een vastgoedportefeuille voor 49,9 miljoen euro aan Solidiam. Na vier maanden werd de helft van dit pakket doorverkocht en kocht Rochdale het oude kantoor De Heerd voor 46,5 miljoen euro van Solidiam. Makelaar DTZ taxeerde De Heerd op 40 miljoen euro. Eerder schatte CBRE het vastgoed op 20 miljoen, terwijl Solidiam De Heerd voor 32 miljoen in de boeken had staan.

Schorsing
Volgens de woordvoerster van Rochdale wordt de kwestie meegenomen in een onafhankelijk onderzoek dat zich op meerdere punten richt en waarin alle transacties van de laatste tijd worden meegenomen. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de schorsing onlangs van bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van de woningcorporatie. De schorsing had onder andere te maken met dubieuze onderhandelingen over vastgoedtransacties. Het onderzoek wordt in de loop van januari afgerond.

Raadpleeg het dossier Vastgoed en Overheid.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pistolen paultje / crimefighter
via buitenlandconstructies (antillenroute, luxemburgse bank, etc.) betaalt solidiam de directeur van rochdale paar miljoen en zelf houdt zij er nog veel meer aan over. Hier komt deloitte nooit achter omdat zij nooit achter deze gegevens kan komen. Dit doet Solidiam en daar mag deloitte niet in de boeken kijken
unknown
klopt als een bus oplichters zijn het van de bovenste plank, dit hebben zij idem gedaan met pand op schiphol in2004 maar de dans zullen zij blijven ontspringen
Advertentie