of 59130 LinkedIn

Opleving van investeringen in huurhuizen

Volgens een huurdersonderzoek van de NOS vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhouden is.
4 reacties

Woningcorporaties gaan weer meer investeren in onderhoud en renovatie van sociale huurwoningen. Ook wordt meer nieuwbouw gepleegd.

Weer ruimte voor onderhoud

Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, zegt dat het weer beter gaat met de meeste corporaties, waardoor er meer financiële ruimte is voor onderhoud en verbetering, zoals aanleg van nieuwe centrale verwarming, isolatie en dubbel glas. Aedes bevestigt een bericht hierover van de NOS.

 

Ingrijpende verbetering

Uit onderzoeksrapport eerder dit jaar in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de geplande uitgaven voor verbeteringen stijgen van 1,1 miljard vorig jaar naar 1,6 miljard in dit jaar. Volgend jaar komt het bedrag uit op 1,9 miljard. Daarna zakken de uitgaven terug tot circa 1,4 miljard euro per jaar. 'Zo zullen er komend jaar 30.000 ingrijpende woningverbeteringen plaatsvinden van meer dan 20.000 euro per woning', aldus een woordvoerder van Aedes. De corporaties hadden minder geld door de economische crisis. Bovendien moeten ze sinds 2013 verhuurdersheffing betalen aan het Rijk, komend jaar zo'n 1,7 miljard.

 

Slecht onderhouden

Volgens een huurdersonderzoek van de NOS vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhouden is. Toch geven de huurders die reageerden hun woning gemiddeld een voldoende: 6,1. In een eigen onderzoek dat Aedes eerder hield komt het rapportcijfer uit op een 7,3.

 

Herkenbaar

De Woonbond herkent de klachten over onderhoud in het NOS-onderzoek. De meeste klachten bij de Huurderslijn, de telefonische juridische dienst van de huurdersvereniging, gaan over gebreken aan de woning. Als de verhuurder de gebreken niet oplost kunnen sociale huurders naar de Huurcommissie stappen. ,,Die kan besluiten tot tijdelijke huurverlaging oplopend tot 40 procent. Dat is een goede stok achter de deur om achterstallig onderhoud aan te pakken'', aldus de Woonbond. Volgens de belangenorganisatie behandelde de huurcommissie vorig jaar zo'n 2000 onderhoudszaken en werden de huurprijzen gemiddeld met 243 euro per maand verlaagd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door t. faber op
Nee, geachte nettobetaler. Dat is geen gezeur over 6 euro maar wel het zoveelste schrijnende en onthutsende voorbeeld van de schaamteloze zakkenvullerij van in het publieke belang werkende instanties, die wordt gefaciliteerd door het incompetente en immorele politieke Den Haag.
Door netto-betaler (secretaris participatiecommissie Concertgebouw) op
"Onlangs kwamen ze met een serviceabonnement van € 5.00 en een ontstoppingsfonds van € 1.00 per maand, die"

U zeurt over 6 euro per maand????
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Mijn ervaringen met een woningcorporatie in de vrije sector zijn ronduit slecht. Het is een arrogante, totaal verbureaucratiseerde sector. Zo snel mogelijk reguleren die sector en veel huizen verkopen aan de huurders. En laat de vrije sector alsjeblieft maar aan de markt over. De huurders betalen nu flink n de fraude van de voormalige managers. Bovendien hebben deze instellingen weinig sociaals meer en het systeem is zeker 40 jaar achterhaald.
Door A.M. Poelman op
Onze woningcorporatie doet al jaren niets meer aan kleine reparaties in de woning, Deze moeten we zelf doen en dus ook zelf betalen.
Onlangs kwamen ze met een serviceabonnement van € 5.00 en een ontstoppingsfonds van € 1.00 per maand, die bovenstaand probleem op moet lossen,
Mag dit?