Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Op de valreep veel vergunningaanvragen veeboeren

Brabantse veeboeren hebben nog net voor de bouwstop van 20 september massaal aanvragen ingediend voor vergunningen. Bij alle aanvragen is hetzelfde adviesbureau betrokken.

02 oktober 2013

Ten minste vijf Brabantse gemeenten hebben vorige maand opvallend veel vergunningaanvragen ontvangen van veehouders die willen uitbreiden. De boeren hebben geanticipeerd op de bouwstop die op vrijdag 20 september plotseling werd ingesteld.

Zelfde adviesbureau
De provincie Noord-Brabant liet weten dat uit een inventarisatie tot dusver blijkt dat de gemeenten Bergeijk, Eersel, Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Baarle-Nassau meer aanvragen dan normaal hebben ontvangen. In de meeste gevallen is hetzelfde adviesbureau uit Ulicoten betrokken bij de aanvraag.

Compleet beeld
Exacte aantallen wil de provincie nog niet noemen. De inventarisatie moet helemaal afgerond zijn voor een compleet beeld, aldus een woordvoerder woensdag.

Gelekt
De provincie wil niet speculeren op de vraag of er informatie uit het provinciehuis is gelekt naar de veehouders. Juristen zeggen dat de bouwstop was te verwachten omdat Brabant eerder strengere eisen heeft aangekondigd die vanaf 2014 gaan gelden.

Gedwarsboomd
In maart dreigde ook al een bouwstop maar toen was er geen meerderheid in Provinciale Staten. Destijds kregen Brabantse gemeenten in korte tijd al 350 bouwaanvragen. De boeren zijn boos over de bouwstop en de aangekondigde eisen. Ze zeggen dat ze door een opeenstapeling van regels worden gedwarsboomd en menen dat ze niet worden gemotiveerd om hun bedrijf duurzaam te ontwikkelen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie