of 59318 LinkedIn

Oostvaardersplassen niet langer ongereguleerd wildgebied

Het idee van de Oostvaardersplassen als een wildgebied zonder menselijk ingrijpen wordt losgelaten. Met grootschalige afschot moet de natuur en het wild in het gebied in balans worden gebracht.

Het idee van de Oostvaardersplassen als een wildgebied zonder menselijk ingrijpen wordt losgelaten. Met grootschalige afschot moet de natuur en het wild in het gebied in balans worden gebracht. 

Afschot

Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen (OVP) afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa. Er blijven dan nog 1100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over, die samen in een kleiner gebied moeten leven, maar wel met meer beschutting rondom. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatshebben. Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat genomen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen.

 

Demonstraties

Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten was het grotendeels eens met de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Uit de hand lopende demonstraties en protesten waren het gevolg. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

 

Verkeerd ingeschat

Flevoland wil de edelherten liever verhuizen naar een andere plek, maar dat lijkt niet te gaan lukken, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra woensdag. Hij zal nog een advies vragen, maar het moet geen eindeloze zoektocht worden. Haast is geboden om voor de winter klaar te zijn. Wat wel gaat gebeuren is dat de dieren in het gebied stuk voor stuk worden geteld voordat jagers op pad gaan. Dat is nodig omdat er in het verleden vaker aantallen dieren verkeerd zijn geschat.

 

Anticonceptie

Als de dringendste maatregelen zijn genomen, volgt een reeks onderzoeken. Onder andere naar anticonceptie bij het achtergebleven wild en naar nut en noodzaak van de grazers in het gebied. Schapen, ganzen en machines kunnen het gras ook maaien, aldus 50Plus. Mogelijk verdwijnen een of meer grote hoefdiersoorten. De provincie houdt beter de vinger aan de pols bij gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer en vraagt meer advies van wetenschappers.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Heuvelmans op
Eindelijk, het werd tijd. Het experiment van ecoloog Frans Vera en prof. Han Olff is totaal mislukt. En dat is al zo'n 10 jaar geleden duidelijk geworden. Achteraf onbegrijpelijk dat de (rijks)overheid nog zo lang medewerking heeft gegeven aan de dwaze ideeën van deze eco-zeloten.