Onverteerbaar
De gronddeal werd gesloten door toenmalig waarnemend dijkgraaf Ger Driessen (CDA) die volgens een onderzoeksrapport de Venrayse agrarische ondernemer en grootgrondbezitter Jan Loonen en diens familie bevoordeelde. Maar Loonen is ook CDA-wethouder grondzaken in Venray en beide CDA-bestuurders zijn goede bekenden van elkaar. Het feit dat twee CDA-bestuurders samen een gronddeal overeenkomen, zonder dat van het schap een tweede persoon bij dat gesprek was, vonden enkele fracties binnen het waterschapsbestuur woensdag onverteerbaar.

 

Tweede vertegenwoordiger

De integriteitscommissie pleit ervoor voortaan een tweede vertegenwoordiger mee te sturen bij dit soort deals. 'Die partijgebondenheid van beide gesprekspartners, doe dat nou niet meer', hield commissielid Jan Boelhouwers het waterschap voor. Ook de gemeente Venray heeft een onderzoek ingesteld dat nog niet rond is. De twee onderzoeken volgen op publicaties in NRC dat Loonen in 2016 als privépersoon onderhands 35 hectare grond in het Loobeekdal van het waterschap kocht. Loonen zou die grond goedkoop en onder de marktprijs hebben gekregen onder meer omdat die werd afgewaardeerd van landbouw- naar natuurgrond.

 

Transparant

CDA-wethouder grondzaken Loonen liet eerder weten dat hij altijd transparant en open heeft gehandeld. Hij bleef ondanks alle commotie, daarin gesteund door de gemeenteraad, aan als wethouder. Zijn broer Toon Loonen is fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Het CDA is in de raad met 9 zetels de grootste partij en levert twee van de vier wethouders. (ANP)