Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ook Regio Noord-Veluwe tegen afschaffen statiegeld

Na meer dan 50 gemeenten heeft nu ook het eerste regiobestuur zich gekeerd tegen de kabinetsplannen om het statiegeld op plastic liter flessen af te schaffen.

28 februari 2012

Meer en meer lokale en regionale bestuurders keren zich tegen de kabinetsplannen om het statiegeld op plastic literflessen af te schaffen. Zo ook de bestuursregio Noord-Veluwe. Maar of het kabinet nu terugkeert op zijn plannen? ‘We zijn niet alleen, meer dan 50 wethouders zijn ook al tegen.’

Echte held voor statiegeld
‘Een echte held kiest voor statiegeld’. Dat is het motto van de petitie die de Regio Noord-Veluwe vorige week ondertekende. Het samenwerkingsverband van 6 gemeenten langs het Veluwemeer is daarmee de eerste bestuursregio die zich onomwonden tegen het afschaffen van het statiegeld keert.

Prima systeem
In het kader van de deregulering is het kabinet voornemens om het statiegeld op plastic (pet)-flessen af te schaffen. Maar een toenemend aantal regionale en lokale bestuurders ziet hier niets in. Sterker, zij pleiten voor uitbreiding ervan: ‘Het is een prima regeling, meer dan 90 procent van de literflessen wordt ingeleverd en daarna gerecycled. Van de kleine flesjes waar geen statiegeld op zit komt nog geen 30 procent terug’, stelt Henk Wessel, bestuurder van Veluwe-Noord.

Verbranden onderaan afvalladder
Als verantwoordelijke voor het milieu voorspelt hij een enorme toename van de afvalberg, met alle milieugevolgen van dien. ‘Als we al die flesjes in het restafval krijgen, moeten we extra vrachtwagen laten rijden, die eigenlijk alleen lucht gaan vervoeren. Vervolgens wordt al dat plastic verbrand, terwijl recyclen toch echt bovenaan de afvalladder staat en verbranden onderaan.

Zwerfvuil neemt toe
Behalve voor meer vuil in de grijze bak, vreest Wessel ook voor een enorme toename van het zwerfvuil. In de bosrijke omgeving van de Veluwe betekent dat meer ambtenaren die afval moeten gaan prikken. ‘Als goed rentemeester willen we onze natuur schoon houden. ‘Voor je het weet zijn we daar zo weer een fte extra aan kwijt’.

Hogere afvalheffing
Al met al zal het afschaffen van het statiegeld dan ook leiden tot verhoging van de afvalheffing voor de burger, aldus Wessel. ‘Het kabinet maakt het voor de winkeliers en de producenten goedkoper, maar de kosten worden gewoon overgeheveld naar de publieke sector. Nederland wordt er niet schoner op en het kost u en mij geld’.

Niet alleen
Maar zal het kabinet terugkeren op zijn schreden nu regio Noord-Veluwe zich tegen de plannen heeft uitgesproken? Wessel heeft goede hoop: ‘We zijn niet alleen, al meer dan 50 wethouders van grote en kleinere gemeenten hebben de petitie ondertekend. Zonder draagvlak kan ook dit kabinet niet regeren’.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Een Echte Held kiest statiegeld
Statiegeld: niet afschaffen, maar uitbreiden



Teken nu ook de petitie op www.echteheld.nl/petitie
Cindy
Ik heb de petitie getekend op www.echteheld.nl !
t. faber / gepensioneerd
Het blijkt helaas steeds duidelijker dat politiek Den Haag al dan niet openlijk aan de hand van het bedrijfsleven loopt. Inmiddels is men in Den Haag de schaamte voorbij. Men probeert daar al niet eens meer te verbergen dat men daar gewoon geen boodschap aan het milieu heeft. Duidelijker gezegd: het milieu kan ze daar absoluut geen moer schelen. Zie de introductie van het 130km-regime, de kortingen op natuur etc. En dan nu het afschaffen van het statiegeld op plastic flessen. Een presentje voor het schaamteloos onverschillige bedrijfsleven dat wij , de burgers, nu en later als rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van nog meer nodeloos afval en verwerkingskosten.

Een dergelijke generatie politici verdient geen kinderen.
Derk Jan / Medewerker Milieu
Helemaal eens met de vorige reactie. Dit kabinet loopt schaamteloos aan de leiband van het bedrijfsleven. Uitbreiding van de statiegeldregeling is de best optie. Allerlei lapmiddelen om de inzameling van klein flesjes te bevorderen werken niet.
Advertentie