Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ook in 2019 te weinig nieuwbouw

Het aantal nieuwbouwwoningen blijft volgend jaar naar verwachting steken op 65.000. Het beperkte aantal nieuwe bouwlocaties voorkomt verdere groei van het aantal bouwvergunningen.

28 december 2018

Het aantal nieuwbouwwoningen blijft volgend jaar naar verwachting steken op 65.000. Het beperkte aantal nieuwe bouwlocaties voorkomt verdere groei van het aantal bouwvergunningen.

Meer tijd 

Ook personeelstekorten bij bouwbedrijven beperken de aanwas van nieuwe huizen, aldus economen van ING in een rapport over de sector. Verder zitten er relatief complexere ontwikkelplannen in de pijplijn. Die kosten meer tijd dan de plannen die direct na de crisis zijn uitgevoerd.


Grote steden
‘Vooral schaarste aan bouwlocaties in en rond de grote steden zorgt er voor dat de beoogde 75.000 nieuwbouwwoningen uit de Woonagenda en de Miljoenennota komend jaar niet gehaald worden’, zegt econoom Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) riep gemeenten eerder dit jaar al om op meer ‘lef’ te tonen, door met hun bouwplannen vaker de groene randen van de stad op te zoeken.


Utiliteitsbouw
In de utiliteitsbouw groeit de productie doordat bedrijven meer investeren in nieuwe bedrijfspanden van voornamelijk kantoren en logistieke centra. De totale bouwproductie groeit hierdoor volgend jaar naar verwachting met 3,5 procent. In 2017 en 2018 werden nog groeicijfers van rond de 6 procent gehaald.  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Dirk Dorrepaal / organisatie adviseur
Is het gebrek aan locaties echt de oorzaak?

Of is er een gebrek aan personeel? Of is utiliteitsbouw misschien lukratiever?

In het deel Nederland, dat ook op langere termijn droger blijft dus te Oosten van de Drooglijn Groningen-Breda is ruimte en,naar ik denk, personeel genoeg.

Laten we daar die 10.000 woningen, die we tekort komen bouwen en/of betere infra aanleggen. Latere generaties zullen ons dankbaar zijn (hoewel dankbaarheid voor juiste overheidsbeslissingen is een schaars goed).

H. Wiersma / gepens.
Het grootste manco is het ontbreken van een duidelijke nationale meerjarenvisie voor de woningbouw, met name toegespitst op een duidelijke aanpak voor de mogelijke bouwlocaties en de aanwijzing daarvan, de planning (voor wie bouwen we eigenlijk en wat bouwen we) en de innovatie (de opleiding van personeel, betere bouwmethoden, minder faalkosten, energieneutraal/arm).
Advertentie