Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ontwikkeling Wieringerrandmeer gaat niet door

De provincie Noord-Holland heeft een streep gezet door de plannen rond de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland. Dat maakte VVD-gedeputeerde Laila Driessen woensdagmiddag bekend.

03 november 2010
300 miljoen euro
Het Wieringerrandmeer zou een waterverbinding moeten vormen tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Doel van het project was zowel de natuur als de economie in de regio een impuls te geven en van het ingepolderde Wieringen weer een eiland te maken. Met de uitvoering van de plannen zou ruim 300 miljoen euro gemoeid zijn. Rond het geplande meer, met een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare, moesten ongeveer tweeduizend (recreatie)woningen verrijzen.

Geen investeerders
De provincie ziet zich nu gedwongen de stekker uit het megaproject te trekken, omdat de financiering niet rond komt. De financiële risico's zijn te groot en er zijn niet genoeg investeerders te vinden. De aanleg van het Wieringerrandmeer zou volgend jaar van start gaan.

Tientallen miljoenen

Gedeputeerde Driessen zei tijdens een persconferentie dat Noord-Holland tot nu toe 29 miljoen euro aan grondaankopen in het gebied en 6,5 miljoen aan voorbereidingskosten heeft uitgegeven. Daar komen nog de nodige miljoenen bij als compensatie voor het feit dat de provincie stopt met het project.

Niet verantwoord

Haar collega Elisabeth Post van Financiën voegde eraan toe dat het niet verantwoord zou zijn als Noord-Holland zou doorgaan met het project. De provincie heeft zich in totaal voor ruim 100 miljoen euro garant gesteld voor tekorten. ,,Dit gaat onze financiële draagkracht te boven'', aldus Post. De totale investering voor het project bedroeg ongeveer 1 miljard.


Hooijmaijers

Volgens de Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes houdt de beslissing van Gedeputeerde Staten geen enkel verband met het onderzoek naar de van corruptie verdachte ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die aan de wieg stond van het Wieringerrandmeer. De rijksrecherche is nog altijd bezig met dat onderzoek en de provincie wacht de uitkomst daarvan rustig af, aldus Remkes.

Riskante contracten
De Volkskrant bericht echter dat Hooijmaijers er wel degelijk voor heeft gezorgd dat de provincie nadelige en riskante contracten heeft afgesloten voor de aanleg van het meer.

Overleg gemeenten
De provincie gaat nu met de gemeenten in de regio overleggen hoe de Kop van Noord-Holland een sociaal-economische impuls kan krijgen, zei gedeputeerde Driessen. Provinciale Staten bespreken 15 november de beslissing van GS om te stoppen met het Wieringerrandmeer.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kritisch / krisch
De voorbereidingen lopen al veel langer dan 2000. Een voorbeeld van het zoveelste grote project met niet-haalbare ambities . Zeker tien jaar planontwikkelingskosten verspild. Wat een verspilling van energie en inzet. Het ambitieniveau had van meet af aan bijgesteld moeten worden. Absurd dat hier tien jaar voor nodig is. Er komt in Nederland zo weinig van de grond. Wat leren we hier nu van?
H.A.Decker / adviseur.
van polder naar meer, kost meer tijd en geld dan van meer naar polder.
Randmeer nee, randdebielen.
Kees
De projectontwikkelaars dachten even makkelijk geld te kunnen verdienen en zo als het altijd gaat liepen de kosten veel hoger op dan begroot. Gelukkig is dit plan gestopt.
Advertentie