Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ontplofte zuiveringsinstallatie lang buiten gebruik

De rioolwaterzuiveringsinstallaie (rwzi) in Raalte die ontplofte is zo ernstig beschadigd dat reparatie of vervanging erg lang kan duren.

22 oktober 2012

Het kan lang gaan duren voor de rioolwaterzuiveringsinstallaie (rwzi) in Raalte weer volop gebruikt kan worden. In een nabezinktank van de rwzi zijn zondag door een explosie brokstukken puin terechtgekomen. Het was maandag nog niet duidelijk of de voor de waterzuivering noodzakelijke tank daardoor langdurig buiten gebruik blijft.

Nadenken over oplossing
Dat heeft waterschap Groot Salland maandag laten weten. Het schap denkt alvast na over een oplossing om het zuiveringsproces toch op gang te houden, aldus een woordvoerder

 
Onderzoek duurt lang

Het waterkwaliteitszorgbedrijf KIWA heeft maandag opdracht gekregen om te onderzoeken waardoor het gebouw zondagmorgen kon exploderen. Maar voor het KIWA aan de slag kan, moet eerst het terrein worden opgeruimd en schoongemaakt. Dat kost tijd, zodat het resultaat van het onderzoek van KIWA niet op zeer korte termijn te verwachten valt, stelt het schap.

Melding gaslek

Er was kort voor de ontploffing een melding van een gaslek in het gebouw. Voordat inspecteurs ter plaatse waren, explodeerde het gebouw al. Brokstukken en puin liggen tot ver in de omgeving van de rwzi.

Afvoeren rioolwater
Vrachtwagens voeren voorlopig het rioolwater af dat wordt geloosd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Raalte. Op drie plekken wordt vuil water uit de riolering gezogen om te voorkomen dat rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt.

Acht dorpen

Op de rwzi in Raalte wordt per uur gemiddeld 275.000 liter afvalwater uit acht dorpen geloosd. De rioolpijpen hebben op dit moment volgens het schap voldoende buffercapaciteit om dit vuile water op te vangen. ,,Het is een geluk dat het onlangs niet hard heeft geregend en dat er geen hoosbuien worden verwacht'', aldus burgemeester Piet Zoon van Raalte. ,,In dat geval zouden de buizen volstromen en konden we het water niet tijdelijk bergen.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie