of 64707 LinkedIn

Ontmoedig gebruik houtkachels

Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds. Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen.
23 reacties

Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook.

Roetneerslag en fijnstof
Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds. Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen. Ongeveer 14 procent bezit een hout gestookte installatie. Het stoken van hout kan voor omwonenden overlast veroorzaken in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Ook draagt de stook bij aan de hoeveelheid fijnstof in het milieu, aldus het platform.

Gezondheidsschade
Het platform roept de staatssecretaris op ‘actie te ondernemen om dit probleem te voorkomen dan wel sterk te verminderen’. Zo zouden gemeenten praktische instrumenten nodig hebben om vast te stellen of er sprake is van overlast of kans op gezondheidsschade voor omwonenden. Bij ongunstige meteorologische omstandigheden, zoals weinig wind, zou een stookalarm kunnen worden ingesteld. Zelfs mogelijk gevolgd door een stookverbod.

Landelijke regeling
Voor zo'n verbod en handhavend optreden moet wel wetgeving komen. ‘Dit vraagt een landelijke regeling’, zo stelt het platform. Ook wil het platform dat een overheidssubsidie op de zogenoemde pelletkachel heroverwogen wordt. Hoewel deze kachels minder fijnstof uitstoten, vervuilen ze altijd nog meer dan verwarming via gas of stroom, aldus het platform. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin van Raay - Kenniscentrum Houtrookoverlast (directeur Kenniscentrum Houtrookoverlast) op
Veel cijfers die het Platform noemt, zijn de laagste die ze konden vinden (% houtkachels in gezinnen; % mensen dat overlast ervaart).
Bovendien is men niet op de hoogte van onderzoeken die aantonen dat voorlichting niet leidt tot aangepast stookgedrag.
Ook de mogelijkheid tot aanpak onder huidige wetgeving wordt onjuist voorgesteld.
Wie betere info wil hebben: mhvanraay@live.nl.
@ambtenaar Karel: er zijn wel degelijk heel veel ouderen gestorven aan de luchtverontreiniging van na de oorlog - alleen turven de ziekenhuizen dat niet apart, zoals ze wel doen met tabaksdoden. Wereldwijd jaarlijks nog steeds 8 miljoen doden door luchtvervuiling (WHO), waarvan 4 miljoen door koken op hout en kolen (The Lancet).
@ R.Smid: mail mij en ik vertel u wat u eraan kunt doen.
@Goossens: de leugen waarmee de EU (en de VS) houtstook/biomassa promoot is door o.a. prof. Katan aan de kaak gesteld (google op 'sjoemelhout', 'Holzlüge').
Hout is te kostbaar om te verbranden, we hebben het nodig om CO2 langdurig op te slaan.
Voor de zwartkijkers: het geld dat nodig is om op schone energie over te gaan, is er, maar overheden subsidiëren er nu nog de fossiele industrie mee (cijfers Wereldbank: uw auto rijdt op 6x meer subsidie dan schone energie krijgt). Als dat geld van het verleden naar de toeksomst omgesluisd zou worden, dan leven we morgen in een schone toekomst...
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Stoppen met H stoken.

Veel meer inhoud hebben de meeste reacties hier niet. Dat de EU en NL grootscheeps beleid hebben gevoerd om hout te verstoken om de CO2 doelstellingen te halen, daar hoor je deze ´walstuurders´ niet over. Je verlegt de koers gewoon in een keer met 180 graden.

Zij zijn dus voor:
* Het sluiten van alle biobrandstof centrales;
* Het onteigenen van alle houtstookcentrales die particulieren en bedrijven de afgelopen jaren hebben gebouwd. Dat kost niets, want ´zij´ hebben geen recht op vergoeding, want het is slecht;
* Het per direct sluiten van alle kolencentrales;
* Het per decreet afsluiten van alle particuliere stroomaansluitingen. Een op de tien huishoudens krijgen vrijstelling om de buren op te vangen. Het bedrijfsleven blijft buiten schot, anders hebben we over 1 jaar 1.000.000 werklozen;
* Het per decreet sluiten van de helft van alle overheidsgebouwen. Ambtenaren kunnen wel dichter op elkaar gaan zitten;

Het is slechts wachten op een linkse dictator die dit realiseert.
Door klaas meijaard (eigenaar houtpallet kachel) op
Als burger werden we enkele jaren geleden aangemoedigd om duurzaam te gaan stoken. een houtkachel dus. Doe je dat is het weer niet goed. Wie weet of er een oplossing is te bedenken door de rook door water heen te leiden om zo doende het stof en roet te vangen? (en de restwarmte?) Voor mensen die er veel last van hebben zoals ik las van dhr Smid raad ik aan om een simpel maatregelen te nemen (ook als uw buurman de houtkachel stookt op warme dagen terwijl u buiten zit? ) door een klimaat ventilatie systeem te nemen en de ramen dicht te houden. ( heb ik ook gehad maar om een andere reden). Maar wat doe ik tegen mensen die klagen en zelf kaarsen en waxine lichtjes branden , want die geven meer fijn stof dan je lief is?
Door R. Smid op
Onze overburen hebben al jaren een houtkachel en stoken deze 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Elke dag komt er grote blauwe rook uit hun schoorsteen en verspreid zich in en om ons huis. In de tuin zitten is bij een ongunstige windrichting niet mogelijk of bij windstil. In de slaapkamer van ons 5 jarig kind trekt de rook naar binnen, zowel ik als mijn kind lopen hierdoor ernstige gezondheidsklachten op, we worden heel erg benauwd en moeten hoesten. Wij zijn inmiddels beide door deze situatie patiënt bij de Longarts geworden en zitten vast aan dagelijkse inname van medicinale pufjes.
Het is verschrikkelijk hoe veel last wij ondervinden door deze buren en hiermee onze gezondheid en ons woongenot wordt bedorven. Wij hebben getracht met de buren te praten over de problemen van de houtkachel uitstoot, echter worden alle klachten boos afgewimpeld en wordt er gezegd dat wij maar moeten verhuizen als wij last hebben van hun houtkachel? Omgekeerde wereld ! Wij zijn ten einde raad, de Gemeente kan ook niets doen. Wat ons betreft liever gisteren nog een verbod op houtkachels dan vandaag!
Door Henk op
STOP DIE HOUTKACHELS
Gemeente Amsterdam, maastricht, Utrecht ........ en oja Rotterdam. DOE er wat aan
Door Simone Dekker op
Inderdaad moet er wat gebeuren aan het vele vliegverkeer en vervuiling door productie en vervoer van alle kleding en spullen die wij kopen. Helemaal mee eens. Maar dat lost de gezondheidsklachten die 10 % van de buren hebben door houtstook van hun buren niet op. En daar gaat het hier om.
Door Jos Merks op
Voorlichting helpt natuurlijk niet. Dat we we al vele jaren. De enige echte oplossing is STOPPEN met hout stoken. Goed voor de gezondheid, milieu en klimaat.
Voorlichting: Haal op de A2 de trajectcontrole weg en plaats adviesborden van 100 km/uur voor klimaat en milieu. Hoeveel rijden er minder dan 100km/uur?
Alleen de vrachtwagens want die kunnen niet harder.
Bij het verbranden van hout komen verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en kleiner, benzeen, methaan, dioxine, PAK's e.d. Daar word je niet blij van.
Bovendien komt er 2x meer CO2 vrij dan bij aardgas. Staan we straks toch allemaal met de voeten in het water.
STOPPEN DUS met dat op voorhistorische wijze van verwarmen van woningen.
Filters? Weet u nog van Johan Cruijff met de reclame voor filtersigaretten? Een beetje kanker willen we toch ook niet?
Gewoon stoppen en zorgen voor innovatie van echte schone energie.
Door Henk op
Verbieden die houtkachels. Ze zijn vele malen erger dan de dieselauto,s, steenkoolcentrales, e.d. Al die lui die voor duurzaamheid zijn, zijn dit vaak tot hun eigen voordeur helaas.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
De milieuactiegroeperingen en in haar kielzog de Nederlandse burgers hebben het opwekken van elektriciteit m.b.v. kernenergie onmogelijk gemaakt. Daardoor zijn zij medeverantwoordelijk voor de CO2 verslaving voor het opwekken van warmte en elektriciteit in Nederland.

Andere landen hebben al eerder grootschalig in het opwekken van wind- en zonneenergie op land geinvesteerd. Nederlandse pressiegroepen en burgers vinden de horizonvervuiling echter belangrijker dan CO2 reductie. Weg met die molens!

Overheid en grote bedrijven doen allen dat wat hun imago niet in gevaar brengt. Ieder verzet van burgers en actiegroepen is gehonoreerd. En nu zitten we met de gebakken peren.

Hout- en afvalverbranding is een betreurenswaardige korte termijn beslissing om nog enigszins de CO2 doelstellingen te halen. Milieugroeperingen en in hun kielzog de burgers hebben dat laten gebeuren.
In 2015 heeft de KNAW houtstook en biodiesel al naar het rijk der fabelen verwezen. Daar hebben de milieugroeperingen niets mee gedaan.

Niet zeuren dus dat er zoveel houtkachels zijn verkocht. Wel a.s.p. mee stoppen.
Door Saskia op
Bent u er echt zo zeker van dat destijds niemand gezondheidsproblemen kreeg? In ontwikkelingslanden geeft het stoken met vaste brandstoffen nog steeds veel problemen.
Volgens Wim van Nes, van ontwikkelingsorganisatie SNV, koken wereldwijd circa 2,9 miljard mensen op ‘vaste brandstof’. In steden is dat vooral houtskool, op het platteland veelal hout of gedroogde mest. Bij de verbranding daarvan komt veel roet vrij en zo wordt koken een ongezonde bezigheid. „Zo’n simpel houtvuurtje binnenshuis wordt ook wel the silent killer in the kitchen genoemd”, zegt Van Nes. „Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan longaandoeningen door het koken op hout.” Dat is het vijfvoud van het aantal doden dat malaria eist".
Wij hebben in Nederland gelukkig modernere manieren om te koken en ons huis te verwarmen, dus waarom kiezen voor de ongezonde houtkachel?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers