of 59250 LinkedIn

Ontmoedig gebruik houtkachels

Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds. Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen.
16 reacties

Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook.

Roetneerslag en fijnstof
Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds. Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen. Ongeveer 14 procent bezit een hout gestookte installatie. Het stoken van hout kan voor omwonenden overlast veroorzaken in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Ook draagt de stook bij aan de hoeveelheid fijnstof in het milieu, aldus het platform.

Gezondheidsschade
Het platform roept de staatssecretaris op ‘actie te ondernemen om dit probleem te voorkomen dan wel sterk te verminderen’. Zo zouden gemeenten praktische instrumenten nodig hebben om vast te stellen of er sprake is van overlast of kans op gezondheidsschade voor omwonenden. Bij ongunstige meteorologische omstandigheden, zoals weinig wind, zou een stookalarm kunnen worden ingesteld. Zelfs mogelijk gevolgd door een stookverbod.

Landelijke regeling
Voor zo'n verbod en handhavend optreden moet wel wetgeving komen. ‘Dit vraagt een landelijke regeling’, zo stelt het platform. Ook wil het platform dat een overheidssubsidie op de zogenoemde pelletkachel heroverwogen wordt. Hoewel deze kachels minder fijnstof uitstoten, vervuilen ze altijd nog meer dan verwarming via gas of stroom, aldus het platform. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Verbieden die houtkachels. Ze zijn vele malen erger dan de dieselauto,s, steenkoolcentrales, e.d. Al die lui die voor duurzaamheid zijn, zijn dit vaak tot hun eigen voordeur helaas.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
De milieuactiegroeperingen en in haar kielzog de Nederlandse burgers hebben het opwekken van elektriciteit m.b.v. kernenergie onmogelijk gemaakt. Daardoor zijn zij medeverantwoordelijk voor de CO2 verslaving voor het opwekken van warmte en elektriciteit in Nederland.

Andere landen hebben al eerder grootschalig in het opwekken van wind- en zonneenergie op land geinvesteerd. Nederlandse pressiegroepen en burgers vinden de horizonvervuiling echter belangrijker dan CO2 reductie. Weg met die molens!

Overheid en grote bedrijven doen allen dat wat hun imago niet in gevaar brengt. Ieder verzet van burgers en actiegroepen is gehonoreerd. En nu zitten we met de gebakken peren.

Hout- en afvalverbranding is een betreurenswaardige korte termijn beslissing om nog enigszins de CO2 doelstellingen te halen. Milieugroeperingen en in hun kielzog de burgers hebben dat laten gebeuren.
In 2015 heeft de KNAW houtstook en biodiesel al naar het rijk der fabelen verwezen. Daar hebben de milieugroeperingen niets mee gedaan.

Niet zeuren dus dat er zoveel houtkachels zijn verkocht. Wel a.s.p. mee stoppen.
Door Saskia op
Bent u er echt zo zeker van dat destijds niemand gezondheidsproblemen kreeg? In ontwikkelingslanden geeft het stoken met vaste brandstoffen nog steeds veel problemen.
Volgens Wim van Nes, van ontwikkelingsorganisatie SNV, koken wereldwijd circa 2,9 miljard mensen op ‘vaste brandstof’. In steden is dat vooral houtskool, op het platteland veelal hout of gedroogde mest. Bij de verbranding daarvan komt veel roet vrij en zo wordt koken een ongezonde bezigheid. „Zo’n simpel houtvuurtje binnenshuis wordt ook wel the silent killer in the kitchen genoemd”, zegt Van Nes. „Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan longaandoeningen door het koken op hout.” Dat is het vijfvoud van het aantal doden dat malaria eist".
Wij hebben in Nederland gelukkig modernere manieren om te koken en ons huis te verwarmen, dus waarom kiezen voor de ongezonde houtkachel?
Door Karel (ambtenaar) op
Nog even dan: ik ben de jongste niet meer en herinner mij nog goed de tijd dat er geen door gasgestookte centrale verwarming was. De huizen werden verwarmd door kolengestookte kachels, houtkachels en zelfs turf. Dat laatste gebeurde ook op de lagere school waarop ik zat. Dat heet dan tegenwoordig basisschool. En turf halen voor de juf ( zo heette die leerkracht toen) in de pauze om 10:30 uur, dat was een leuk klusje. Boven iedere woning of gebouw dus een kringetje van rook, veroorzaakt door kolen, hout of turf.
Als al het gedoe over de houtkachels van nu toen ook van toepassing was, dan zou iedereen zijn overleden door longproblemen. Is dat zo? natuurlijk niet. maar goed, we moeten echt iets te zeuren overhouden. En dat lukt een aantal mensen dus ook.
Door Bezorgd over luchtkwaliteit op
Aan de reacties zie je hoe moeilijk het is om vaste beelden te veranderen. Ik ben (was) ook enorm fan van hout stoken, tot ik er wat meer over ging lezen. Mensen, verdiep je eens in dit onderwerp. houtrook inademen is 12 x slechter dan meeroken met sigarettenrook. Het is gezonder om pal naast een snelweg te wonen dan om de houtkachel als hoofdverwarming stoken (of je buren). Al in 2020 is de uitstook van haarden groter dan de uitstoot van verkeer in Nederland. Natuurlijk moet er ook gekeken worden naar industrie en luchtvaart maar minder stoken door particulieren zal de luchtkwaliteit in woonwijken enorm verbeteren. Overigens ben ik het ermee eens dat er verschil in beleid kan zijn tussen woonwijken en buitengebied. Al moeten die mensen dan niet vergeten dat ook voor hen schone lucht gezonder is. Eigen keuze in dat geval. In woonwijken is het een ander verhaal. Het kan echt niet langer zo zijn dat 1 individuele kachelbezitter de lucht van vele buren verziekt en dat iedereen dat maar moet accepteren.
Door een kachelstoker (ambtenaar) op
voors en tegens, waar mij het om gaat is dat we de individuele burger of boer niet telkens moeten aanpakken. Wordt ik een beetje moe van. Als we het hebben over Lelystad of Schiphol, economie, vakanties, eten/drinken/uitgaan (en alles waar daar mee samenhangt), dan hebben we het blijkbaar niet over CO2, opwarming, aarde, fijnstof en weet ik veel wat er allemaal slecht is. Dan kost het ons te veel. Grote hypocriete toestand in ons land. Laten we daar maar eens voor (of tegen?) op de bres staan. En al die mensen die hun baan verliezen, erg, absoluut. Maar zo ongeveer in elke sector komen we 100.000 mensen te kort, werk genoeg. Maar dan maar even niet bij het 'icoon' (Schiphol) waar we zo nodig ons land mee op de kaart moeten zetten. Dus niet de individuele kachelbezitter aanpakken, maar misschien eens kritisch zijn op de grote jongens in onze maatschappij. En zonder transport (ik bedoel geen vakantietransport over de hele wereld) staat alles stil.
Door Jan op
Zou het verplicht stellen van een filter iets zijn? Bovendien goed te controleren/handhaven.
Door ruiten (adviseur) op
even reagerend op Karel met zijn opmerkingn over de juiste verhoudingen. Nogmaals, het aantal doden door fijnstof is het viervoudige van het aantal verkeersslachtoffers. De jaarlijkse uitstoot van fijnstof staat net onder het niveau van de uitstoot door het verkeer. Dan is de uitstoot van fijnstof buiten verhouding juist enorm groot en juist moeilijk te verwaarlozen. U creeert een vals beeld.
Door p op
@Karel

Het gaat over overlast. Waarom mogen er geen vrachtwagens door mijn straat en worden ze omgeleid? Overlast (geluid, uitstoot, gevaarlijk voorfietsers).
En helaas zelfs het schoon stoken levert rook en fijn stof op wat blijft hangen in de directe leefomgeving van mensen
Door Karel (ambtenaar) op
Waar het fout kan gaan, is het verkeerd gebruik van een houtkachel. Nat of geverfd/gebeitst hout stoken geeft problemen en stankoverlast. Goed gedroogd hout kan een geurtje geven, zoals al eerder gezegd doen een barbecue en vuurkorf dat ook. De vuurwerkdiscussie is geweest, de Paasvuren komen eraan. Het aantal vliegbewegingen vanwege de vele vakanties loopt de spuigaten uit, we gaan echt niet met z'n allen fietsend op vakantie. Wat zou dat trouwens een uitstoot besparen!! De economie draait op volle toeren, de schoorstenen van fabrieken braken vuile lucht uit. Transporteurs kunnen het vele werk niet aan en komen zelfs chauffeurs te kort. Vrachtauto's rijden soms bijna dag en nacht. En oh ja, het komende koude weekend branden er weer wat houtkachels. Zet het allemaal even in de juiste verhoudingen, dan is de overlast van houtkachels een te verwaarlozen item. En stookt uw buurman of buurvrouw wel zodanig dat het overlast oplevert, spreek hem/haar er dan op aan.