of 64621 LinkedIn

Onrust over VVD-lijsttrekkerschap lobbyist Tata Steel

Het feit dat de VVD-afdeling Heemstede-Bloemendaal de manager regional affairs van staalbedrijf Tata Steel, Donald Voskuil, heeft gekandideerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 valt niet overal in goede aarde. Vraag is of hij als raadslid wel onafhankelijk kan opereren.

Het feit dat de VVD-afdeling Heemstede-Bloemendaal de manager regional affairs van staalbedrijf Tata Steel, Donald Voskuil, heeft gekandideerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 valt niet overal in goede aarde. Vraag is of hij als raadslid wel onafhankelijk kan opereren.

Manipuleren
De lokale VVD-voorzitter Michael van Praag zegt tegen de Volkskrant dat de zaak al is besproken, maar dat men eerst nog met Voskuil zelf hierover wil spreken. Het dagblad meldt ook dat prominent VVD-lid en zakenman Jan de Jong de kwestie bij het VVD-bestuur onder de aandacht heeft gebracht en deze ‘tientallen reacties’ heeft ontvangen over de kandidatuur van Voskuil. ‘Mensen pikken deze vorm van infiltreren, lobbyen en manipuleren van de overheid door Tata Steel niet meer’, aldus De Jong. De zaak zou ook ‘knellen’ omdat Tata Steel als potentiële leverancier van restwarmte wordt genoemd in de Regionale Energietransitie (RES) van Heemstede.

Zuid-Italiaanse gevoelens
Het dagblad haalt verder advocaat Bénédicte Ficq, die afgelopen zomer namens vele omwonenden en oud-werknemers aangifte deed tegen Tata Steel, aan. Zij noemt het ‘onvoorstelbaar’ dat het staalbedrijf blijkbaar akkoord is met de nevenfunctie van Voskuil. ‘Hij doet dit niet zonder toestemming en zal het zeker niet stiekem doen. Die toestemming roept bij mij Zuid-Italiaanse gevoelens op.’ Op omwonenden maakt Voskuil een 'manipulatieve en autoritaire indruk', schrijft de Volkskrant. Volgens Ficq is Voskuil iemand die 'wantrouwend staat ten opzichte van de opinies van de critici van de staalfabrikant’.

Gedragscode
Eerder dit jaar kwam Tata Steel onder vuur te liggen van twee hoogleraren. Een vond de gedragscode van het bedrijf, waarin staat dat medewerkers toestemming dienen te vragen voor nevenfuncties, zoals het raadslidmaatschap, in strijd is met de Gemeentewet en de ander bracht de code in verband met ondermijning. Zij wezen op zeven raadsleden in vier verschillende gemeenteraden die in dienst zijn van Tata Steel en feitelijk ‘meineed’ zouden plegen, omdat ze een eed hebben afgelegd dat zij zonder last of ruggespraak hun taak als gekozen raadslid aanvaarden. De gedragscode van het bedrijf zou echter eisen dat zij niets doen wat nadelig is voor het bedrijf of de Tata-groep.

Zuiver
Tata zei destijds dat het medewerkers nooit heeft aangesproken op de inhoud van hun werk als raadslid en paste de gedragscode dus ook niet aan. ‘De conclusie dat raadsleden die bij Tata Steel werken alleen ten voordeel van het bedrijf mogen acteren is onjuist’, zei een woordvoerder van het bedrijf destijds tegen Binnenlands Bestuur. In een reactie in de Volkskrant zegt Voskuil donderdag dat hij zijn kandidatuur met Tata Steel en de VVD ‘in alle openheid’ heeft besproken. ‘In Heemstede is Tata Steel eigenlijk nooit als onderwerp aan de orde. Mocht dat wel zo zijn, dan kan per situatie worden besloten of het zuiver is of ik deelneem of juist niet.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Ik snap het probleem niet. Als het botst met z'n werk zal de lijsttrekker ongetwijfeld z'n mond moeten houden...kans is niet heel groot, is al paar gemeentes verder.

Door Justus op
Als een werknemer van een bedrijf niet in de politiek kan, dan betekent dit feitelijk dat kandidaten enkel uit de ambtenarij of het onderwijs kunnen komen. Want een zelfstandige heeft sowieso geen tijd voor een politieke nevenbaan.

Maar nu ik erover nadenk: ook een ambtenaar of leraar kan nooit helemaal vrijuit spreken. Hun leidinggevenden kijken mee en grijpen in als ze in hun ogen over de schreef gaan.
Door drs. E. Nabled op
Ach ja, het wemelt overal van de opportunisten en zetbaasjes in de politiek, vooral bij de VVD. Misschien weet de stichting Schapenduinen aldaar een passend antwoord op deze 'kandidatuur'.
Door Vvd op
Typisch VVD

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers