of 59318 LinkedIn

‘Onnodige maatregelen in wet bouwtoetsing’

De maatregelen waarmee minister Stef Blok (wonen) de kwaliteit van de bouw wil verbeteren, leiden tot veel meer bureaucratische rompslomp, stuwen de kosten omhoog en zijn een gevaar voor de bouwkwaliteit. Dat stelt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in reactie op het wetsvoorstel ‘Kwaliteitsborging voor het bouwen’, dat ter consultatie voorligt.

De maatregelen waarmee minister Stef Blok (wonen) de kwaliteit van de bouw wil verbeteren, leiden tot veel meer bureaucratische rompslomp, stuwen de kosten omhoog en zijn een gevaar voor de bouwkwaliteit. Dat stelt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in reactie op het wetsvoorstel ‘Kwaliteitsborging voor het bouwen’, dat ter consultatie voorligt.

Gemeenten geven toetsing uit handen

Met dit wetsvoorstel wil Blok de bouwkwaliteit verbeteren en de positie van de bouwconsument versterken. Onderdeel van de plannen is dat gemeenten het toetsen van bouwplannen stap voor stap uit handen geven aan de markt. Ook het toezicht tijdens de bouw en de keuring bij oplevering van het bouwwerk komt ook in handen van private partijen. Voor deze taken moeten marktpartijen zelf instrumenten gaan ontwikkelen. Een nieuw op te richten publieke toetsingsorganisatie gaat beoordelen welke instrumenten worden opgenomen in een landelijk register.

 

Ingrepen schieten doel voorbij

De wetswijziging vergroot de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de marktsector in de bouw. Maar volgens NVB gaat de minister met de maatregelen voorbij aan de instrumenten die producenten- en consumentenorganisaties de afgelopen decennia zelf al ontwikkelden om bouwkwaliteit te borgen. “Omdat de minister er onterecht van uitgaat dat ‘het slecht gesteld is met de kwaliteit in de bouw’, bevat zijn wetsvoorstel ingrepen die het doel ernstig voorbij schieten”, stelt de NVB.

 

Uitholling bestaande garantiesysteem

Zo wil Blok bijvoorbeeld dat elke bouwer bij elke woning een garantieverzekering moet aanbieden. Vervolgens staat het de consument vrij de woning met of zonder verzekering af te nemen. Volgens NVB betekent dit een uitholling van het huidige garantiesysteem in de woningbouw dat nadrukkelijk op collectiviteit gebaseerd is. “Net als bij bijvoorbeeld zorgverzekeringen, waarbij ‘vele gezonde mensen betalen voor een paar zieken’, is juist deze collectiviteit de kracht van het systeem. Alleen zo is het systeem betaalbaar te houden, wat nadrukkelijk juist de klant ten goede komt.”

 

Twintig jaar lang aansprakelijk

Een andere onnodige maatregel is volgens de NVB het voorstel om de aannemer twintig jaar lang aansprakelijk te maken voor alle gebreken aan het gebouw, tenzij hij kan bewijzen dat ze niet het gevolg van zijn werk zijn. Voor veel gebreken is dit ondoenlijk, stelt de belangenorganisatie. Zij vreest voor nog meer juridificering van het proces en hogere administratiekosten. Het wetsvoorstel van Blok ligt nog tot 15 september ter consultatie. Het is nog onbekend hoeveel reacties erop zijn gekomen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het bouwproces zou kunnen worden begeleid door bijvoorbeeld de Vereniging Eigenhuis Huis en een vrijwillig via een particuliere instelling af te sluiten verzekering naar Frans voorbeeld (de Dommage Ouvrage). Maar of het bouwproces er dan beter of goedkoper op wordt is de grote hamvraag. In ieder geval zullen de legeskosten voor de bouwvergunning in dat geval een flinke veer moeten laten.
Door Hennie (ambtenaar) op
Leuke argumenten maar ik vrees dat het bij het ministerie zoals gebruikelijk wel weer op dovemansoren zal stuiten. Daar is men wel een paar kilometer verwijderd van de dagelijkse praktijk.