of 61869 LinkedIn

Online tool tegen leegstand

Leegstaand vastgoed is in Overijssel een hardnekkig probleem. ‘Door demografische, economische en technologische veranderingen staan traditionele centrumfuncties onder druk. In vrijwel elke gemeente staat het behoud van de aantrekkelijkheid van de stads- of dorpskern hoog op de publieke agenda’, aldus hoogleraar bestuurskunde Bas Denters van de Universiteit Twente.

De provincie Overijssel heeft een online handreiking gepresenteerd om de transformatie van leegstaand vastgoed te stimuleren. Op de website www.woonkeukenoverijssel. nl worden lokale politici ideeën aangereikt die ze kunnen gebruiken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Landelijke monitor
Vorig jaar lanceerde Overijssel als eerste provincie samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek al een leegstandsmonitor. Het initiatief werd in februari van dit jaar gevolgd door de Landelijke Monitor Leegstand. Daarin zijn de leegstandscijfers gebundeld van alle Nederlandse gemeenten voor 2015 en 2016 (peildatum 1 januari). ‘We zien dat de transformatie van leegstaand vastgoed een zeer belangrijk vraagstuk is voor de toekomst’, aldus Overijssels gedeputeerde Monique van Haaf (VVD). ‘En dat gemeenten hierin een sleutelpositie hebben.’

Leegstaand vastgoed is in Overijssel een hardnekkig probleem. ‘Door demografische, economische en technologische veranderingen staan traditionele centrumfuncties onder druk. In vrijwel elke gemeente staat het behoud van de aantrekkelijkheid van de stads- of dorpskern hoog op de publieke agenda’, aldus hoogleraar bestuurskunde Bas Denters van de Universiteit Twente. Het is volgens de initiatiefnemers een illusie om te denken dat leegstand een tijdelijk probleem is dat vanzelf verdwijnt als de economie zich in de komende tijd gunstig blijft ontwikkelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners