of 64707 LinkedIn

Onderzoek Thermphos: Ongevaarlijke stank

Dat concluderen GGD en het RIVM. Thermphosdirecteur Rob de Ruiter is tevreden. Sjaak Labruyère van de dorpsraad Nieuwdorp is opgelucht.
Reageer

De uitstoot van giftige dioxinen en zware metalen zoals cadmium heeft geen ernstige of grote effecten op de gezondheid van omwonenden en werknemers van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost of omliggende bedrijven. Dat blijkt uit de resultaten van onderzoek van de GGD en het RIVM.

Minder kanker

In de omgeving van de fabriek komt ook minder kanker voor dan in de rest van Zeeland. De fabriek kwam onder vuur te liggen nadat de VROM-inspectie dreigde de fabriek te sluiten vanwege de vervuiling en de gebrekkige veiligheidscultuur. Wel komt er een vervolgonderzoek naar problemen met de luchtwegen van kinderen. Ouders rapporteerden in de enquêtes die werden afgenomen, dat daar wel problemen mee zijn. Het is nog niet duidelijk of die zijn veroorzaakt door de uitstof van schadelijke stoffen door Thermphos.

Opluchting 

Het RIVM controleerde voor dit onderzoek een halfjaar lang de luchtverontreiniging. De GGD hield een enquête over de gezondheid. Daarvoor werden 6000 mensen aangeschreven. Voor voorzitter Sjaak Labruyère van de dorpsraad van het naastgelegen dorp Nieuwdorp zorgen de cijfers voor opluchting. 'We gaan nog wachten tot het rapport helemaal klaar is, maar in eerste instantie zijn we hier opgelucht over. Alleen met de stank blijven we nog bezig. Die is alleen gelukkig niet schadelijk, maar wel vervelend.’

Enorme investeringen 

De stank is eind 2014 verleden tijd, liet een tevreden Thermphosdirecteur Rob de Ruiter weten. 'Wij gaan door op de weg die we zijn ingeslagen. Het vergt enorme investeringen, maar we gaan het oplossen.’ Thermphos noemt de ervaren geur- en stofhinder een gegeven waar alle daar gevestigde chemische productiebedrijven rekening mee moeten houden. 'Thermphos voelt die verantwoordelijkheid nadrukkelijk. Wij blijven alles op alles zetten om die overlast tot een minimum te beperken.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers