Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onderzoek Schaliegas blijft beperkt

Het onderzoek naar schaliegasboringen blijft beperkt van opzet. Het risico op aardbevingen wordt er niet in meegenomen, terwijl de tegenstanders dat juist cruciaal vinden.

13 juni 2013

Tegenstanders van boringen naar schaliegas blijven bezorgd over het onderzoek naar de risico's dat minister Henk Kamp (Ecnomische Zaken) momenteel laat uitvoeren.

Zorgen niet weggenomen
De onderzoeksopzet werd aangepast na harde kritiek en deze week werd de definitieve versie verspreid onder belanghebbenden. ,,Het is verbeterd maar onze zorgen zijn zeker niet weggenomen. Het blijft een literatuuronderzoek met hele beperkte betekenis en gaat geen antwoord geven op vragen van politici en burgers over de échte risico's'', tempert Milieudefensie de verwachtingen.

Globaal karakter
,,Zonde'', zegt ook de gemeente Boxtel, een van de beoogde boorlocaties. ,,De discussie lijkt te gaan over het onderzoek terwijl het onderwerp beter verdient'', aldus een woordvoerder. Een heikel punt blijft het globale karakter van het onderzoek. 'Generiek' voor Nederland en 'globaal' wordt weergegeven met welke risico's rekening gehouden moet worden, schrijven de onderzoekers in het definitieve onderzoeksplan dat in het bezit is van het ANP. ,,Zo zal er bijvoorbeeld niet specifiek gekeken worden naar de vragen over aardbevingen die voor een deel sterk gerelateerd zijn aan het lokaal voorkomen van actieve breuken in Brabant en Limburg.’’

Verrassende wending
,,Verbazingwekkend. Het onderzoek mist zo iets cruciaals. Dat is geen verstandige keuze'', reageerde de gemeente Boxtel desgevraagd. ,,Een verrassende wending'', meent Schaliegasvrij Nederland. De onderzoekers zelf houden er ook al rekening mee dat ze niet alle vragen kunnen beantwoorden. Bestaande literatuur komt vooral uit de Verenigde Staten en is in sommige gevallen niet bruikbaar voor de Nederlandse situatie. ,,In deze gevallen zal worden aangegeven wat voor aanvullend onderzoek nodig zou kunnen zijn.’’

Grote tijdsdruk
De studie wordt onder grote tijdsdruk uitgevoerd. Het definitieve onderzoeksplan is gedateerd op 3 mei. Het onderzoek moet op 1 juli klaar zijn. Betrokken partijen hebben inmiddels opheldering gevraagd over de voortgang. Schaliegas is aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over vooral drinkwatervervuiling maar ook over trillingen, bodemdaling en gaslekken.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Op de Belgische tv is er al een uitvoerige documentaire getoond n.a.v een onderzoek over de gevolgen voor de mensen die in de nabijheid wonen, en de gevolgen voor de nabijgelegen natuur. Dit onderzoek is gedaan in Amerika. Het bleek dat de schadelijke gevolgen groter zijn dan dat men als bedrijf en als overheid aan de media meedeelt. Met alle mogelijke (en onmogelijke/dubieuze) middelen worden de mensen uit de bevolking voorgelogen en tevens wordt diezelfde bevolking dom en onwetend gehouden over die zeer schadelijke gevolgen, die vooral voortkomen door de chemicaliën die gebruikt worden bij schaliegaswinning. Helaas blijken overheden alleen geld te zien, en de schadelijke gevolgen zijn dan (zoals dat bij de overheid gebruikelijk is) voor de anderen !!!
True
heeft groenlinks al een dodenmars georganiseerd?



tjeezus wat een bangmakerij, alles om het Arabische olie-monopolie is stand te houden.
Flip Zolderman
@TIR: Nee, dus moeten we in grote haast, zonder fatsoenlijk onderzoek achter geldjagers aanhollen? Toe nou! Kijk eens kritisch naar de berichten over de schade die in Amerika al is aangericht en denk dan nog eens heel goed na voor je hier als een dolleman met dollartekens in je ogen gaat zitten boren.
SK / owner
Even googlen en dit is een bericht van gisteren. Uitgebreid onderzoek in de eerste staat waar schaliegas werd gewonnen wijst uit dat:

Methane found in Pa. drinking water near fracked wellsThe Duke paper, published in the Proceedings of the National Academy of Sciences, is an expansion of a 2011 study that attracted widespread attention for its finding that drilling was polluting some water wells with methane. The new study includes results from 141 northeastern Pennsylvania water wells. It found methane levels were an average of six times higher in the water wells closer to drilling sites, compared with those farther away. Ethane, another component of natural gas, was 23 times higher in the homes closer to drilling.
Advertentie