of 59854 LinkedIn

Onderzoek naar 'superdozen' in het landschap

De groei van megagrote distributiecentra, grote kassencomplexen en datacenters neemt ieder jaar toe. Het College van Rijksadviseurs (CRa) maakt zich zorgen en wil weten hoe snel die 'verdozing' van het Nederlandse landschap gaat, en wat de invloed is op de ruimtelijke kwaliteit. Ze laat daarvoor onderzoek doen door adviesbureau Stec Groep.

De groei van megagrote distributiecentra, grote kassencomplexen en datacenters neemt ieder jaar toe. Het College van Rijksadviseurs (CRa) maakt zich zorgen en wil weten hoe snel die 'verdozing' van het Nederlandse landschap gaat, en wat de invloed is op de ruimtelijke kwaliteit. Ze laat daarvoor onderzoek doen door adviesbureau Stec Groep.

Toename

Het CRa is een samenwerking van de drie rijksadviseurs, Floris Alkemade, Berno Strootman en Daan Zandbelt, die zich bezighouden met de fysieke leefomgeving en de architectuur in Nederland. Zij zien dat het aantal distributiecentra en datacenters de laatste jaren explosief toenemen. Dat komt vooral door het online winkelen en het gebruik van clouddiensten. Met name de 'super oversized distributiecentra' (XXL DC’s) zijn steeds populairder. Vaak hebben ze een oppervlakte van zo’n 40 duizend vierkante meter of meer. Het CRa spreekt van 'enorme, raamloze dozen in het landschap'. 


Distributiecentra

Het totale vloeroppervlak van distributiecentra is de laatste vijf jaar gegroeid met 20%. In totaal gaat het om 28 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed in Nederland. De enorme groei van distributiecentra is vooral goed te merken in Brabant, waar ze met name rond Waalwijk als paddestoelen uit grond schieten. 


Datacentres

De groei van datacenters is het best te zien in de Eemshaven en In Noord-Holland. De laatste jaren wordt met name in de buurt van Medemblik een aantal enorme datacentres, vooral van Microsoft, Google en CyrusOne gerealiseerd. 


Onderzoek

Het zijn zorgwekkende ontwikkelingen, stellen de Rijksadviseurs. Ze vrezen dat het gebrek aan coordinatie in het neerzetten van deze 'dozen' een bedreiging is voor het Nederlandse landschap, met veel vrij uitzicht. Om die reden start het CRa nu een onderzoekstraject. De Rijksadviseurs willen precies weten welke nieuwe distributiecentra nog gebouwd gaan worden en waar, en op welke manier de vestiging van deze XXL-DC's in goede banen geleid kan worden. De uitslagen van dat onderzoek worden na de zomer verwacht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
Waarom verbaast dit me niet. Sinds het Rijk zijn bemoeienis met de RO in 2012 over de provinciale schutting heeft gekieperd had je hier op kunnen wachten. Zorg voor het landschap: provincie, duurzaamheidsladder: provincie, regionale afweging: provincie. Met de nieuwe omgevingswet - God behoede dat die ooit van kracht wordt - en de zogenaamde NOVI-visie, wordt dat allemaal uitsluitend een provinciale aangelegenheid, het Rijk gaat er niet meer over en heeft ook zijn interventiemogelijkheden die de huidige Wro biedt, weggeschreven en weggegeven. Zoiets ruikt naar bestuurlijk vandalisme, het bewust ontlopen van een verantwoordelijkheid die je behoort te dragen. Heb medelijden met dat arme college van rijksadviseurs.
Door M. van Alem (Bezwaar en Beroep) op
Maak van de nood een deugd: verplicht de eigenaren van die 'grote dozen' tot het vol leggen van hun daken met zonnepanelen en laat de doos bekleden met 'groene' panelen met planten om daarmee water vast te houden en voor verkoeling in warme perioden te zorgen.