of 65101 LinkedIn

Ondergrondse lozing afvalwater in Twente moet opgeschort

© Shutterstock
© Shutterstock
2 reacties

De NAM moet de ondergrondse lozing van afvalwater in Twente opschorten. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Ze steunde een motie van het CDA, ChristenUnie en D66 om de lozing van miljoenen liters vervuild water per direct op te schorten. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) had de motie ontraden.

Chemicaliën
Het afvalwater komt vrij bij de oliewinning in Schoonebeek (Drenthe) en bevat giftige chemicaliën. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) pompt het vieze water daarna in lege gasvelden in Twente. Daar is al vele jaren verzet tegen deze praktijk. In het verleden zijn er lekken geweest in de leidingen waarmee het afvalwater naar Twente wordt getransporteerd.

Vergunning
Agnes Mulder (CDA) is boos omdat het kabinet een onafhankelijke evaluatie niet heeft vervroegd zoals de Kamer vroeg. Daardoor zitten de inwoners van Twente nog zeker een jaar in onzekerheid, aldus Mulder. Blok zegt de lozingen niet zomaar te kunnen stoppen omdat de NAM een vergunning heeft.

Roulette
Cabaretier Herman Finkers, die in het gebied woont, voert actie om het lozen van afvalwater te stoppen. Er wordt ‘levensgevaarlijke roulette’ gespeeld, waarschuwde hij eerder deze week nog in een gesprek met het ANP. Hij vreest onder meer vervuiling en aardschokken. ‘Dit kan Groningen in het kwadraat worden.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers