of 58952 LinkedIn

Ondanks regen blijft waterpeil verder zakken

Het waterpeil in het IJsselmeer, het zoetwaterreservoir van Nederland, is in de afgelopen week sneller gezakt dan eerder werd verwacht. Dat komt vooral door verdamping van het oppervlaktewater. Ondanks de  regen gaat het waterpeil in de rivieren volgende week verder omlaag.
1 reactie

Het waterpeil in het IJsselmeer, het zoetwaterreservoir van Nederland, is in de afgelopen week sneller gezakt dan eerder werd verwacht. Dat komt vooral door verdamping van het oppervlaktewater. Ondanks de regen gaat het waterpeil in de rivieren volgende week verder omlaag.  

Scherp in de gaten  

Waterschappen rondom het meer mogen nog steeds IJsselmeerwater gebruiken, maar dat gaat mogelijk veranderen, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) donderdag. De commissie houdt de toestand van IJsselmeer, Markermeer en Veluwerandmeren scherp in de gaten.


Droogte houdt aan

Ondanks de regen houdt de droogte aan. Dat betekent dat waterschappen veel water uit het meer nodig hebben om droogval van watergangen te voorkomen. De waterstand van de IJssel, die water aan de meren levert, wordt niet hoger. De gevolgen van de droogte worden steeds ernstiger. In de Waterwet is vastgelegd dat de veiligheid van de dijken en het voorkomen van onherstelbare natuurschade het belangrijkste zijn in tijden van extreme droogte.

 

Meer verzilting

De verzilting in het westen van Nederland neemt ook snel toe door de droogte en de zeer lage waterstand in de grote rivieren. Het Amsterdam-Rijnkanaal krijgt daarom 60 kubieke meter water per seconde extra vanuit de Waal om de verzilting bij Diemen tegen te houden. Ook het rivierwater in de monding van de Hollandsche IJssel wordt snel zouter. Daarom krijgt de Rijn-Maasmonding eveneens extra zoet water.

 

Hinder voor scheepvaart

De scheepvaart heeft volgens een speciaal team van het ministerie van Waterstaat hinder van het aangepaste schutregime dat nodig is om zoet water naar het westen te pompen. Het ministerie overlegt daarover met de binnenvaart. De binnenvaart kan ook al weken minder lading vervoeren door de lage waterstanden.

 

Nog minder water  

De Rijn bij Lobith voert 910 kubieke meter water per seconde af. Volgens Rijkswaterstaat daalt die afvoer volgende week verder tot mogelijk onder de 800 kubieke meter per seconde. De voorspelde regen in Duitsland en Zwitserland is niet voldoende voor een flinke stijging van het waterpeil in de rivieren. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertold op
Gisteren op TV Rijnmond met weerman Ed Aldus "Gelukkig viel de voorspelde neerslag reuze mee".

De man heeft werkelijk geen idee wat deze droogte betekend. De desastreuze gevolgen voor land- en tuinbouw, natuur, waterbeheersing enz. het interesseert hem allemaal niet. Hij kan alleen in cijfertjes denken. Als ZZP-er handelt hij in sensatieverhalen. Want die verkopen nu eenmaal beter dan afgewogen weerberichten.

Triest dieptepunt was zijn uithaal naar de organisatie van de Wielerronde in Oostvoorne. Want die bestond het om de wedstrijd te laten doorgaan. "Volstrekt onverantwoord, met stormcode oranje", zo ging Aldus te keer. Het bleek uiteindelijk een briesje van windkracht 6 te zijn...