of 59761 LinkedIn

Omrin hield gifwolk onder de pet

Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft gezwegen over een gele wolk die op 7 april uit de afvaloven in Harlingen opsteeg. Dat zegt de provincie Friesland. ,,Het is door Omrin verzwegen en gebagatelliseerd’’, aldus een woordvoerder van de provincie.
Reageer
Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft gezwegen over een gele wolk die op 7 april uit de afvaloven in Harlingen opsteeg. Dat zegt de provincie Friesland. ,,Omrin had dat aan ons moeten melden’’, aldus een woordvoerder van de provincie. De provincie heeft dat het afvalverwerkingsbedrijf schriftelijk laten weten."
Zoutzuur
Uit metingen in opdracht van Omrin bleek de rookwolk veel te grote hoeveelheden giftige stoffen te bevatten. De wolk bevatte onder meer zestien keer het toegestane zoutzuurgehalte.
Onwel
De provincie ontdekte het incident, toen een kraanmachinist die vlak bij de oven had gewerkt, zich meldde omdat hij onwel was geworden. De gemeenteraad van Harlingen vroeg eerder al om een extra gemeenteraadsvergadering, die woensdagavond plaatsheeft. De raad wil weten wat er is gebeurd en waarom de gemeente niets heeft gemeld. De verbrandingsoven is al jarenlang een heikel punt in de Friese politiek.

Terminologie
Omrin stelt zeer verbolgen te zijn over de term ‘gifwolk’. ,,De stoffen die in de wolk zitten, hebben we ook in ons lichaam’’, aldus woordvoerder Sape Jan Terpstra van Omrin. ,,Dan moet je uitlaatgassen van auto’s ook gifwolken noemen'." Dat de man onwel is geworden, wordt ook door hem bestreden. ,,Als hij onwel zou zijn geworden, dan zou hij uit de kraan zijn gevallen.’’ Volgens Terpstra had de man alleen last van geïrriteerde luchtwegen. ,,Dat is ook wat de GGD zegt.’’

Niet bewust
Het afvalverwerkingsbedrijf erkent wel dat de provincie niet op de hoogte was gebracht. ,,Maar we hebben het niet bewust verzwegen. We hebben de bedrijfsleider van de man met geïrriteerde luchtwegen ingelicht en verteld welke stoffen er zijn vrijgekomen en ook dat hij het moest aangeven als er nog iets was. We worden nu wel erg onder het vergrootglas gelegd’’, zegt Terpstra.

Technische storing
De oorzaak van het vrijkomen van de overmatige hoeveelheid aan stoffen was een technische storing, die enkele uren duurde.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.