of 60264 LinkedIn

Ollongren wil onderzoek naar funderingsproblemen

Minister Ollongren (BZK) wil gaan onderzoeken in welke gemeenten in Nederland funderingsproblemen kunnen optreden. Dat schrijft ze in een antwoord op kamervragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Minister Ollongren (BZK) wil gaan onderzoeken in welke gemeenten in Nederland funderingsproblemen kunnen optreden. Dat schrijft ze in een antwoord op kamervragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. 

Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) meldde in januari dat er in minstens 83 gemeenten funderingsproblemen optreden. Vooral de gemeenten met woningen in veengrond met hout paalfunderingen lopen een groot risico. Het aantal risicowoningen wordt nu al berekend op zo'n 1 miljoen.

 

Zand

Maar volgens het KCAF komen er steeds meer klachten over woningverzakkingen binnen uit gemeenten waar van rottende funderingspalen geen sprake kan zijn: in een groot deel van Nederland waar de ondergrond vooral uit zand bestaat, worden bij woningbouw geen funderingspalen gebruikt maar 'op staal' gefundeerd. De woning staat dan vaak op een kleine, gemetselde fundering. Maar door de droogte van 2018 worden ook die gebieden getroffen door bodemdaling, waardoor de woningen kunnen scheefzakken. 

 

Fonds

Het uitvoeren van funderingsherstel is een kostbare zaak, maar volgens de minister zijn de meeste huiseigenaren in staat om die ingreep te bekostigen. Voor de huiseigenaren die dat niet kunnen, hebben het ministerie van BZK, banken en hypotheekverstrekkers en gemeenten het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht, die leningen kan verstrekken tegen een lage rente. Maar om uit het fonds een lening te krijgen moet de gemeente waar de zakkende woning staat wel deelnemen in het fonds. Maar slechts een handjevol doet dat nu. 'Ik acht het van groot belang dat gemeenten die te maken hebben met deze problematiek zo’n samenwerkingsovereenkomst sluiten,' stelt Ollongren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Menno op
Hoe staat het met het onderzoek van minister Ollongren? Het is nu een jaar later.
Door Spijker (n.v.t.) op
@Tijd rekkennnnnnn. Feitelijk speelt de Overheid hier geen enkele rol. Het is gewoon eigen risico.
Door Tijd rekkennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn op
Schandalig de burger kan verrekken, stop met belasting betalen NL. En nee dit is geen ondermijning maar nuchter boerenverstand om de elite te wippen.