Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ollongren: Van woningbouwplannen is eenderde ‘hard’

De komende negen jaar is het in beginsel mogelijk om bijna één miljoen woningen te bouwen. De locaties voor 961.000 nieuwe huizen zijn gevonden, zodat het er vanaf nu om gaat deze plannen te realiseren, schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

09 juni 2021
metselen.jpg

De komende negen jaar is het in beginsel mogelijk om bijna één miljoen woningen te bouwen. De locaties voor 961.000 nieuwe huizen zijn gevonden, zodat het er vanaf nu om gaat deze plannen te realiseren, schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Hard

Een derde van deze plannen, voor 335.000 huizen, is "hard". Dat betekent dat ze zijn goedgekeurd door gemeenteraden. Samen met provincies en gemeenten heeft het ministerie de plannen in kaart gebracht, zodat per gemeente te zien is waar en hoeveel woningen er bij kunnen worden gebouwd. Alleen in Zuid-Holland gaat het om cijfers per regio. Volgens Ollongren is er nu voldoende plancapaciteit, maar zal die de komende tijd nog worden vergroot omdat gemiddeld een derde van de plannen trager wordt uitgevoerd of soms niet doorgaat. Bovenop deze woningbouwplannen komen nog extra woningen, die ontstaan na het verbouwen van oude kantoren en winkels.

 

Op gang

Volgens de minister is de woningbouw flink op gang gekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 21.000 woningen gerealiseerd. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en 19 procent meer dan twee jaar geleden. Eind maart zijn er 78.700 woningen bij gekomen ten opzichte van een jaar daarvoor.

 

Nood

Toch is het nog niet voldoende om aan de toenemende vraag naar woningen te voldoen, aldus Ollongren. Dat komt volgens haar omdat de bevolking de afgelopen vier jaar harder is gestegen dan was geraamd. In de jaren daarvoor bleef de woningbouw achter bij de planning door de economische crisis. Vooralsnog is er dit jaar een tekort van 279.000 woningen. Het nijpendst is de woningnood in Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Tot 2025 zal dat tekort waarschijnlijk eerst nog toenemen om daarna "gestaag af te nemen", aldus de minister.

 

Amsterdam

Amsterdam vraagt het Rijk om 85 miljoen euro voor het opknappen van huur- en koopwoningen in Nieuw-West (35 miljoen) en Zuidoost (50 miljoen). Het geld zou moeten komen uit het Volkshuisvestingsfonds. In deze stadsdelen blijft de kwaliteit van woningen en de woonomgeving achter, betoogt de gemeente. Vaak is er sprake van achterstallig onderhoud en lage energielabels. Daarom zijn de miljoenen nodig om zo de komende tien jaar huizen en buurten te kunnen verbeteren. Amsterdam hoopt voor het zomerreces te horen hoeveel het Rijk toekent. In het Volkshuisvestingsfonds zit 450 miljoen euro. Er zijn nog veertien andere wijken in Nederland die ook een bijdrage hebben gevraagd. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
“ Dat komt volgens haar omdat de bevolking de afgelopen vier jaar harder is gestegen dan was geraamd.” zegt Ollongren. Juist, als we daar nu eens wat aan doen? Bevolkingsgroei overkomt Nederland. Nederland is al jaren internationaal uitblinker in bevolkingsgroei. Meer bouwen is alleen symptoombestrijding. Het land wordt drukker, viezer en voller. En dan ook windmolentjes en zonneparkjes erbij? Wanneer gaat Den Haag regeren?
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Die ramingen over bevolkingsgroei zullen de komende 10 jaar ook wel niet kloppen. Er zit een soort vliegwiel effect in. Die woningen die moeten vast worden gebouwd door Oost-Europeanen. Want Nederlanders die zijn te duur ehhh willen dat verschrikkelijke werk niet doen. Maar die Oost Europeanen moeten zelf ook wonen. En eten. Dat is natuurlijk vergeten. Dus ik denk aan twee miljoen woningen. Maar die miljoen extra woningen boven de bestaande miljoen moeten ook weer worden gebouwd, dat betekent nog meer Oost Europeanen dus het worden er drie miljoen. En al die mensen moeten ook online bestellen. En dat werk willen alleen Oost Europeanen doen, dus dat worden al vier miljoen woningen.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Van Oeveren en Bart (beleids non-adviseur): het valt wel op dat jullie in je onderschriften lijken op een vinylplaat waar een kras op zit. Alles wordt door jullie gerelateerd aan Oost Europeanen en vol, vol vol. Zelfs als hier een artikel komt over trage slakken die in gepast noodtempo zich voortslepen, zal dat bij jullie weer leiden tot hetzelfde liedje.
Robin / influencer
@ Rood Hesje. Prima dat je je opwindt over sommige reacties. Aan de andere kant: wat heeft Ollongren nou exact gedaan om het woningtekort op te lossen? Aantoonbaar: niets! Het interesseert ze ook helemaal niets; dat straalt ze uit.
B. Janssen / Ambtenaar
@Rood Hesje: wat heeft Ollongren gedaan? Tsjah, dat weet ik ook niet, maar ze probeert nog steeds de Omgevingswet in de lucht te houden. Met die administratieve moloch loopt het bouwprogramma sowieso een aantal jaren vertraging op. Het wordt echt tijd voor een andere minister voordat deze nog meer ongelukken veroorzaakt.
B. Janssen / Ambtenaar
@Rood Hesje: de vol=vol plaat is inderdaad flink grijs gedraaid. Meer dan een miljoen Nederlanders die niet participeren krijg je echt niet aan het werk dat onze Europese medeburgers voor ons verrichten. Als Wilders daar nou eens eerlijk over was en daar zijn oude VVD moraal nog eens liet horen, dan was hij meteen 50% van electoraat kwijt, dat zou Nederland meteen weer een stuk positiever maken.
Advertentie