Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noordoostpolder wint Energy Battle

Bijna 300 euro per persoon wist team A van de gemeente Noordoostpolder op de energierekeing besparen. Genoeg om de Klimaatverbond Energy Battle te winnen.

14 februari 2013

Met een gemiddelde besparing van 23 procent op het energiegebruik heeft de gemeente Noordoostpolder de Klimaatverbond Energy Battle gewonnen. De wedstrijd leverde voor alle deelnemende teams een totale besparing op van 17,6 procent. Dat is vergelijkbaar met het jaargebruik van 77 huishoudens, aldus het Klimaatverbond, initiatiefnemer van de Battle. 

Wethouders ambtenaren en burgers

In totaal deden 14 gemeenten mee aan de landelijke wedstrijd wie de meeste energie wist te besparen. Zij vaardigden 42 teams af, bestaande uit ambtenaren, wethouders en inwoners. In totaal namen op deze manier 350 huishoudens deel.

Drie maal een maand opletten
Zij hielden per team elk een maand lang de energiemeter thuis in de gaten, waarna het tweede en daarna het derde team het stokje overnam. Doel was om zoveel mogelijk te besparen, zonder overigens hun hele levensstijl overhoop te gooien.

Bijna 300 euro

Volgens het Klimaatverbond slaagde het eerste team van Noordoostpolder er in een besparing van boven de 28 procent te realiseren. Dat komt neer op 1.316 Kwh per deelnemer, dat is 289 euro. Daarmee was de gemeente zowel absoluut als gemiddeld de winnaar.

Zonder ingrijpende maatregelen
De gemiddelde besparing landelijk leverde 200 euro per deelnemend huishouden op. Doel van de wedstrijd was om aan te tonen dat een gemiddeld huishouden zonder al te ingrijpende maatregelen het energiegebruik al snel 15 procent kan terugdringen. Een beetje opletten kan al ettelijke procenten opleveren, zo blijkt volgens het verbond uit onderzoek.

 

Bewustwording

Belangrijk is dan ook dat deelnemers zich bewust worden van hun energiegedrag, zo stelt het de organisatie. Dit omdat bijna de helft van de huishoudens geen idee heeft hoeveel zij maandelijks betalen voor hun energieverbruik. De deelnemers Energy Battle gaven na afloop aan dat 87% nu bewuster met energie omgaat.

De gemeente Hardenberg en Hengelo eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andries Poppe / wethouder
Noch het team van bestuurders, noch het team van raadsleden was in staat om het team van ambtenaren zelfs maar te evenaren.....
Advertentie