of 63606 LinkedIn

Noordoostpolder begint Lelylijnlobby

De gemeente Noordoostpolder gaat een lobby opzetten om Den Haag warm te maken voor een spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen. De gemeenteraad vroeg maandag unaniem om een lobbyvoorstel van het college.

De gemeente Noordoostpolder gaat een lobby opzetten om Den Haag warm te maken voor een spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen. De gemeenteraad vroeg unaniem om een lobbyvoorstel van het college.

Momentum

De gemeente wil profiteren van het momentum dat is ontstaan na de publicatie van het Toekomstbeeld OV 2040 vorige maand door staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur). Een aantal provincies en ProRail toonde zich toen een voorstander van een nieuwe verbinding tussen Lelystad en het Noorden, in plaats van een snellere verbinding naar Zwolle.

 

Zuiderzeelijn

Het is niet voor het eerst dat gepleit wordt voor een spoorbaan door de Noordoostpolder. Het plan voor de Zuiderzeelijn, een directe verbinding tussen de Randstad en Noorden via Flevoland, bestaat al jaren in de vorm van een spoorlijn, magneetzweefbaan of superbus. Maar de initiatieven werden door de regering in 2006 in de ijskast gezet nadat een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde dat de kosten te hoog waren, en de baten te laag.

 

Middelen

Maar de wens voor een directe verbinding is gebleven, al nemen maar weinigen de naam ‘Zuiderzeelijn’ in de mond. De gemeente Noordoostpolder spreekt liever van de ‘Lelylijn’. Wethouder Simonse beloofde de gemeenteraad om in april een lobbyvoorstel klaar te hebben. Maar hij waarschuwde de raadsleden wel: ‘Ook van u zal inzet en middelen worden gevraagd.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank van Ulsen (Adviseur RQ) op
Lijkt me stukken zinvoller dan een vliegveld Lelystad. En inderdaad zou het een aardig idee zijn onmiddellijk rekening te houden met de mogelijkheid er een ICE van Rotterdam naar Hamburg overheen te laten rijden.
Door p op
Niet zo klein denken,

Rotterdam Hamburg ICE is beter :)