Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noorden ruziet om 140 duizend lantaarnpalen

De provincies Groningen en Drenthe en 27 gemeenten in beide provincies dagen netbeheerder Enexis voor de rechter om uit te vechten wie de eigenaar is van de ondergrondse bekabeling van 140.000 lantaarnpalen in het noorden van het land.

10 november 2011

De provincies Groningen en Drenthe en 27 gemeenten in beide provincies dagen netbeheerder Enexis voor de rechter om uit te vechten wie de eigenaar is van de ondergrondse bekabeling van 140.000 lantaarnpalen in het noorden van het land.

Te duur
Dat maakte de gemeente Assen woensdag bekend. De gemeenten en provincies willen af van het onderhoudscontract met Enexis voor de openbare verlichting, dat te duur zou zijn. Enexis stelt dat het eigenaar is van de palen en bekabeling en dat het contract niet eenzijdig kan worden opgezegd.


Geen overeenstemming
Al in 2004 hebben de betrokken provincies en gemeenten laten weten de overeenkomst te willen beëindigen. Onderhandelingen hebben tot dusverre niet tot overeenstemming geleid, zodat nu de rechter wordt ingeschakeld.


Wie is de eigenaar
Grootste geschilpunt is de vraag wie eigenaar is van de masten en ondergrondse leidingen. Volgens de provincies en de gemeenten hebben zij altijd betaald voor de aanleg en het onderhoud van lantaarnpalen en bekabeling. ,,De openbare verlichting wordt in opdracht van de overheden aangelegd'', aldus de gemeente Assen. Enexis is het daar niet mee eens.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Het is te zot wanneer er geen duidelijkheid is over het eigendom van de palen en het netwerk.

Volgens mij was het vroeger van de gemeente (of provincie) en ligt de bewijslast bij dit bedrijf. En dat zal moeilijk zijn omdat de palen en bekabeling in gemeentegrond ligt zodat de gemeente voor 99% via natrekking eigenaar zal zijn. Tenzij de contracten duidelijk zijn dat het andersom is.

Maar goed, waarom hebben deze overheden eigenlijk deze basisvoorziening overgedragen aan een bedrijf. Je komt van een koude kermis thuis.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Essent was altijd extreem arrogant. Die arrogantie zal Enexis hebben overgenomen

Ze denken dat zij de keizer van de infrastructuur zijn.



Kadaffi dacht en handelde alsof het land vanhemwas
Henk de Hartog / directeur
Het scheidingsvlak ligt al jaren bij het aansluitkastje in de mast. dDe mast en het bovengrondse deel zou eigendom moeten zijn van de beheerder (gemeente) zij betalen hiervoor al jaren. dat een en ander niet goed is geregeld heeft geleid tot deze onduidelijkheid.
Advertentie