of 59250 LinkedIn

Noorden gaat los met innovaties

Groningen, Friesland, Drenthe en de hoofdsteden trekken het innovatieproject Innofest, waarbij meer dan 100 bedrijven en organisaties culturele evenementen als proeftuin voor hun concepten kan gebruiken.

Noord-Nederland gaat los met het uitvoeren van innovatieve ideeën. Bedrijven en overheden grijpen een scala aan culturele festivals en evenementen aan om met vernieuwende concepten te experimenteren. Dat kunnen nieuwe snacks zijn maar ook bijvoorbeeld innovatief sanitair of hightech uitvindingen. De drie noordelijke provincies plus de hoofdsteden trekken de kar van het project, genaamd Innofest.

Living labs
In het noorden van het land zijn er verschillende grote cultuurfestivals zoals Eurosonic, Oerol en het TT-festival die bij uitstek geschikt zijn als 'living lab' om nieuwe ideeën uit te testen. Meer dan 100 bedrijven en organisaties hebben zich verbonden aan de innovatieslag, daaronder zijn grote bedrijven maar ook kleine start-ups.

Creativiteit
De Drentse gedeputeerde Henk Brink heeft veel vertrouwen in Innofest. Tegen het Dagblad van het Noorden zegt hij: ‘In de culturele sector zit enorm veel creativiteit. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit veel gaat opleveren.’


Nationale agenda

Innovatie staat hoog op de nationale agenda. Onlangs nog maakten minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bekend 40 miljoen uit te trekken voor innovatie en ICT. Het geld wordt bijeengebracht door het ministerie van EZ (7 miljoen), TNO (12 miljoen) en de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die onder het ministerie van OCW valt (20 miljoen).
 
Innovatief land 

Volgens minister Henk Kamp zijn de miljoenen hard nodig om de 'ijzersterke uitgangspositie' uit te bouwen. Hij verwijst naar de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld, waarop Nederland is gestegen van plek acht naar plek vijf. 'Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Om concurrerend te blijven is ICT onmisbaar geworden'

Privaat geld
Vorig jaar is door de overheid, bedrijven en kennisinstellingen voor 814 miljoen euro geïnvesteerd in innovatieprojecten, zo'n 3500 in totaal. Bijna de helft van dat geld kwam van private partijen. Daarmee is de doelstelling van het kabinet gehaald dat een half miljard euro moest omgaan in publiek-private samenwerking, waarvan 40 procent privaat, aldus het ministerie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Christine op
Het artikel trok mijn aandacht maar tijdens het lezen kreeg ik nauwelijks info. Wat gaat er precies gebeuren en wie heeft daar baat bij? Graag niet alleen een kop maar ook een staart laten zien!
Door Opmerker op
Ik ga er van uit, verwacht sterk (en hoop dus) dat de bodem houdt......