of 65101 LinkedIn

Noord-Holland wil woningbouw radicaal versnellen

Een aantal Noord-Hollandse gemeenten en drie regionale woningbouwcorporaties willen meer snelheid krijgen in het realiseren van nieuwe woningen door het voortraject van de bouw te versnellen en door te experimenteren met modulaire woningen. De provincie Noord-Holland wil een grotere rol in de woningbouw door in binnensteden actief grond aan te kopen.

Een aantal Noord-Hollandse gemeenten en drie regionale woningbouwcorporaties willen meer snelheid krijgen in het realiseren van nieuwe woningen door het voortraject van de bouw te versnellen en door te experimenteren met modulaire woningen. De provincie Noord-Holland wil een grotere rol in de woningbouw door in binnensteden actief grond aan te kopen.

Pilot

De gemeenten Zaanstad, Hoorn, Purmerend en Heerhugowaard starten met een aantal woningcorporaties een pilot om de woningbouw in de regio te versnellen. Veel woningbouwprojecten lopen vertraging op door lange procedures, een trage vergunningverlening en een lang bouwproces. De samenwerkende partijen willen ‘radicale en creatieve manieren ontdekken’ om de vergunningsverlening efficiënter te maken. Daarnaast moet er op een andere manier gebouwd worden, bijvoorbeeld door het gebruik van geprefabriceerde modulaire woningen, die in de fabriek kunnen worden gemaakt en op de bouwplaats snel in elkaar gezet kunnen worden.

 

Masterplan

Tegelijkertijd wil ook de provincie Noord-Holland gemeenten helpen om sneller woningen te realiseren. In het Masterplan Wonen komt het provinciebestuur daarom met een aantal voorstellen om de bouw van in totaal 160.000 woningen tot 2030 te realiseren. Onorthodoxe voorstellen, noemt de de Noord-Hollandse gedeputeerde Cees Loggen (Wonen, VVD) ze zelf. ‘Buitengewone tijden vragen om buitengewone oplossingen met lef en durf.’ Het is daarom dat de kern van dit Masterplan Wonen voor Nederlandse begrippen onorthodoxe voorstellen in zich draagt. Dat moet ook. We kunnen het ons niet veroorloven dezelfde oplossingen te blijven gebruiken wanneer de problemen zo duidelijk om andere instrumenten vragen.’

 

Grondposities

Zo moet de provincie niet alleen de woningbouw aanjagen, maar ook een actieve rol gaan spelen in de binnenstedelijke grondpolitiek door grondposities te verwerven. De provincie kan dan helpen met  meer risicovolle bouwprojecten die nu moeilijk van de grond komen. De provincie neemt de risico’s dan over en maakt de grond samen met de gemeente ‘ontwikkelklaar’. Daar staan wel harde  afspraken over bijvoorbeeld betaalbaarheid en voortgang met de ontwikkelaar tegenover.

 

Fonds

Om de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor middeninkomens te verbeteren wil de provincie samen met gemeenten en woningcorporaties onderzoeken of er een fonds kan worden opgezet om bestaande woningen of nieuwbouwwoningen op te kopen en die onder de marktwaarde weer te verkopen, met de verplichting om – bij verhuizing – de woning weer terug te kunnen kopen tegen een lagere prijs. Zo kan de woning binnen het lagere prijssegment behouden blijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@H. Tenberge. Het probleem is dat iedereen zoveel mogelijk aan woningbouw wil of moet verdienen, zelfs Overheden. Door allerlei vertragingen te creëren worden de bouwkosten van woningen extra verhoogd. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
Door H. Tenberge op
Grappig te lezen dat Noord-Holland de woningbouw wil versnellen. Ik heb me in 2008 ingeschreven voor het project Kolonel Palmkazerne (Crailo, gouden plek) dat toen door hetzelfde Noord-Holland was gekocht voor o.a. woningbouw. Toen: 2010, hooguit 2011 starten we met bouwen. We zijn nu 10 jaar verder en er is nog helemaal niets gebeurd. Geloof dat ze nu met een bestemmingsplan bezig zijn, dus dat gaat nog wel 10 jaar duren. Hoe zo, versnellen?
Door drs. E. Nabled op
Diezelfde provincie Noord-Holland heeft al eens eerder aan grondaankopen voor woningbouw en bedrijventerreinen gedaan. Resultaat: gedeputeerde 3 jaar gevangenisstraf wegens omkoping, geen enkel project gerealiseerd en honderden miljoenen over de balk gegooid.Gemeentes doen er ook verstandig aan om bij dit opgeblazen bestuur uit de buurt te blijven.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers