Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noord-Holland staat megastallen toe

Bestaande intensieve veehouderijen mogen in Noord-Holland uitgroeien tot megastallen. PS hebben besloten dat bedrijven tot twee hectare mogen uitgroeien.

25 mei 2011
Bestaande intensieve veehouderijen mogen in Noord-Holland uitgroeien tot megastallen. Provinciale staten hebben besloten dat bedrijven in Noord-Holland Noord tot twee hectare mogen uitgroeien. Daarboven kan het provinciebestuur ontheffing verlenen. In het zuidelijke deel van de provincie, onder Alkmaar, wordt de maximumomvang van de agrarische bedrijven anderhalve hectare.

Meerlaags 
Coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA steunden het besluit. Wel spreekt D66 tegen dat er nu megastallen worden toegestaan. ‘Wij zijn tegen megastallen en blijven dat,’ zegt fractievoorzitter Flip de Groot. Zijn fractiegenoot Hein Struben, woordvoerder op dit terrein, legt uit dat hij enkel een meerlaagse stal als megastal beschouwt. Omvang of aantal beesten zijn voor D66 ondergeschikt aan dat criterium.

Onduidelijkheid
Ook de Partij van de Arbeid meent dat een megastal die niet meerlaags is, eigenlijk geen megastal genoemd mag worden. In een verklaring geeft de partij wel toe dat het besluit tot onduidelijkheid kan leiden. PvdA-fractievoorzitter Xander den Uyl: 'Wij stellen vast dat er onduidelijkheid is ontstaan over het besluit dat Provinciale Staten hebben genomen. Er wordt gesuggereerd dat met dit besluit megastallen de ruimte krijgen in Noord-Holland. Dat is niet waar. Het amendement is een letterlijke vertaling van het coalitieakkoord, dat op dit punt glashelder is: Noord-Holland staat geen megastallen toe.'

Handtekening
De VVD is tevreden met het besluit, zegt statenlid Erik Annaert. ‘Het is in balans: het houdt rekening met de eisen van ruimtelijke ordening en biedt mogelijkheden tot verdere ontwikkeling van agrarische bedrijven.’ Annaert benadrukt dat zestig procent van de provincie landelijk gebied is, en dat agrarische bedrijven ‘gewoon volwaardige bedrijven’ zijn die ook moeten kunnen functioneren. Tegelijk worden nieuwe vestigingen van intensieve veehouderijbedrijven niet toegestaan, uit angst ‘het afvoerputje’ te worden van het land, temeer omdat in veel provincies geen nieuwe megastallen gebouwd mogen worden. Dat D66 de megastallen niet zo wil noemen, maakt voor de VVD niet uit. ‘Het gaat om het besluit, dat is helder en hun handtekening staat eronder,’ zegt Annaert met een lachje.

Gegoochel
SP-fractievoorzitter Remine Alberts kan minder om het ‘gegoochel met definities’ lachen. ‘Als je kijkt wat wordt toegestaan, dan heb je het over megastallen. Het zijn mega-grootte intensieve veehouderijbedrijven. En een van de problemen met veel vee op een kluitje is dat er een grotere kans is op besmetting en dat je dus ook meer antibiotica moet geven. Maar daar mocht het niet over gaan, want het ging enkel om ruimtelijke ordening, werd er gezegd.’ De coalitie benadrukt dat er wel veel aandacht is voor het dierenwelzijn en dat het provinciebestuur met ‘extra zorg’ zal kijken naar ontheffingsverzoeken. Ook Alberts zegt dat dierenwelzijn inderdaad niet automatisch slechter of beter is bij megastallen.

Bouwstop
De provincie Noord-Holland heeft met het besluit niet gewacht op de uitkomst van de door staatsecretaris Bleeker geïnitieerde brede maatschappelijke discussie over megastallen. Op dit moment voert oud-minister Alders die discussie, die mogelijk tot een bouwstop op megastallen leidt. Noord-Holland wilde de uitkomst van die discussie niet afwachten. ‘Wij hebben als provincie een eigen verantwoordelijkheid. Je moet je niet verschuilen achter zo’n discussie vanuit het rijk. En als er in de toekomst wel een bouwstop komt, dan zien we dat dan wel weer. Besturen is keuze maken.’ zegt VVD-er Annaert.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne / vergunningen
megastallen kunnen milieuvriendelijker en niet dieronvriendelijker zijn dan de huidige veehouderij. Maar laat het aantal varkens in Nederland niet toenemen en vestig die stallen op een groot bedrijventerrein. Megabedrijven horen niet binnen een kleinschalig landschap. Dat ziet er niet uit en de infrastructuur is er niet op gericht.
piet brontsema / org adviseur
ach ja conservatief en dieronvriendelijk noord-holland heeft weer eens gekozen, ze gaan daar nog net zo stinken als in Brabant en dat gaat heel veel geld kosten , terwijl vlees eten onzin is.
gerrie
Wat is het verschil tussen een megastal en een megablikindustrieterrein waar mensen tussen het blik zitten. Hebben ze het nog over welstand. laat de economie gewoon zijn werk doen.
Kritikus / Geen Hagenees
Wat een drukte toch weer. Wat is er mis met megastallen voor varkens, kippen of kalveren? Mensen worden ook opgehokt in megagebouwen. Vroeger noemden we dat flats, tegenwoordig appartementen. En ze zijn nog gewild ook, gezien de astronomische bedragen die er voor worden betaald.
Advertentie