of 61043 LinkedIn

'Noord-Holland moet af van electorale windmolenangst'

Michel Klein, lijsttrekker ChristenUnie/SGP Noord-Holland.
Michel Klein, lijsttrekker ChristenUnie/SGP Noord-Holland.

Noord-Holland is in de greep van electorale windmolenangst, zegt lijsttrekker Michel Klein van de samenwerkende partijen ChristenUnie/SGP. Voor zijn partij zijn windmolens een onmisbare schakel in de omschakeling naar duurzame energie. ‘De weerstand lijkt groter dan hij werkelijk is.’

In aanloop naar de verkiezingen zoekt Binnenlands Bestuur naar opvallende verkiezingsthema's in elke provincie. Voor meer verkiezingsnieuws: Dossier Provinciale Statenverkiezingen 2015.

 

Tegen heug en meug

Windmolens hebben – althans de komende decennia – de toekomst in Noord-Holland, stelt Klein. ‘De transitie naar duurzame energie staat buiten kijf. En Noord-Holland is een provincie die zich goed leent voor windmolens: er is veel wind en er zijn veel open plekken in het landschap met relatief weinig bebouwing. Wij zijn dan ook erg teleurgesteld in het beleid van de provincie in de afgelopen jaren. Eigenlijk wilde Noord-Holland geen enkele windmolen meer neerzetten, maar sinds het rijk ons heeft verplicht om voor ruim 685 mw windenergie te zorgen, is de provincie er tegen heug en meug mee bezig.’

 

Leefbaarheidsfonds

Klein signaleert electorale angst tegen windmolens bij veel politieke partijen in Noord-Holland. Zijn combinatiepartij heeft daar geen last van en pleit onbevreesd voor een volledige overgang van fossiele naar hernieuwbare energie, met een hoofdrol voor wind. ‘Een kleine groep tegenstanders laat stevig van zich horen, maar zestig procent van de Nederlanders is voor windenergie. De kunst is dan ook om de weerstand weg te nemen door de juiste maatregelen.’ Windparkondernemers verplichten tot een bijdrage in een leefbaarheidsfonds is een van de mogelijkheden volgens Klein. Zo zien bewoners dat de windmolens een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het dorpshuis of het zwembadonderhoud.

 

Participatie van burgers 

Bewoners laten participeren in windplannen, neemt ook weerstand weg, verwacht de lijsttrekker. ‘Bewoners moeten de kans krijgen om mede te investeren in windmolens en daarvan te profiteren door bijvoorbeeld voordelige stroom.’ Overigens stelt de christelijke combinatiefractie, nu met een zetel vertegenwoordigd in de Staten van Noord-Holland, dat windmolens bij voorkeur in industriële gebieden moeten worden geplaatst. Bijvoorbeeld rondom het Noordzeekanaal, waar het hard waait en de molens weinigen tot last zijn. De fractie is eveneens voorstander van wind op zee, ook binnen de omstreden twaalfmijlszone.

 

Voorlopig geen wind meearrangement

Tot verdriet van de partijen werd juist deze week een motie verworpen door de Noord-Hollandse Staten voor een ander windplan: het ‘wind meearrangement’. ChristenUnie/SGP bedacht samen met partijgenoten in Friesland het plan om de voorzieningen voor fietsers op de Afsluitdijk te verbeteren. Als reizigers op meerdere buslijnen hun fiets mogen meenemen, zullen meer recreanten een fietstocht maken over de dijk van 32 kilometer lang, is het idee. Provinciale Staten in Friesland namen de motie wel aan. Klein hoopt dat onderzoek van de Friezen zal leiden tot een plan waar Noord-Holland zich straks alsnog achter kan scharen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pierre (ambtenaar) op
@henk
Kijk en dat is dus de werkelijke reden. Dus geen gebazel over landschapsvervuiling en zo, maar niet in mn eigen achtertuin. Zeg dat dan gewoon maar haal er geen zaken bij die er eigenlijk helemaal niet toe doen.
Ik zou overigens best een windmolen in mijn achtertuin willen hebben. Woon echter niet in het buitengebied. is dus niet mogelijk
Door henk op
@ Pierre: je kunt er een paar bestellen voor in je achtertuin. Ik wens je veel plezier ermee :(
Door Pierre (ambtenaar) op
Het is maar goed dat men in vroeger eeuwen niet zo bang was voor molens anders hadden we geen Kinderdijk gehad.
Ik vind de huidige windmolens eigenlijk best een mooi gezicht, zeker als er een aantal bij elkaar staan. Ik zie het toeristische gevaar niet zo, maar ja ik ben dan ook een binnenlandsee toerist...
Door Gert Toonen op
Meneer Klein zegt o.a.:
De fractie is eveneens voorstander van wind op zee, ook binnen de omstreden twaalfmijlszone.
Daaruit blijkt dat hij weinig kaas heeft gegeten van de toeristisch economische schade die daarmee wordt toegebracht aan de badplaatsen, zoals bijvoorbeeld Zandvoort. Indien Klein de stukken daarover niet kent en zich derhalve ondeskundig en ongenuanceerd over deze materie uitlaat, kan hij beter zwijgen. IJmuiden Ver is een uitstekend alternatie, zonder horizonvervuiling en dus geen bedreiging voor het toerisme langs de kust in het algemeen en de kust van Noord-Holland, waarvoor hij zich zou moeten inzetten, in het bijzonder. Een stem op CU/SGP is een stem voor de afbraak van het kusttoerisme en voor grootschalige horizonvervuiling langs de hele kust. Niet doen dus.
Door Ivo op
De weerstand van de bewoners is niet zo relevant, alsdus CU/SGP. Als we de bewoners omkopen, dat wil zeggen, ze betalen op kosten van degene die geen windmolen kunnen plaatsen, gaan ze wel door de bocht.

Alles wat windmolenparken geven aan bewoners, deelnemers, leefbaarheidsfondsen en welke mooie constructie ook bedacht worden, zit in de subsidie die de windhandelaren krijgen. En die andere Nederlanders betalen.
Door Nobby (animal cop) op
Het waait altijd in NH en de zon schijnt er ook veel. Dus energie uit wind en zon ligt voor de hand. Wel zijn veel mensen niet veranderingsgezind zodat je protest krijgt. De windmolens op het platteland zijn ook wel heel erg groot geworden. En veroorzaken overlast. Daar moet je dus iets mee doen. Zonneweiden en Molenlandjes. Initiatief van Kees Groot met zijn minimolens die je in de tuin kunt zetten. Nu is het industrie met die molens waar enkelen op binnenlopen en de burger het voelt dat hij de rekening betaald. Daar zou de provincie iets mee moeten en kunnen doen. Nu worden alleen de initiatiefnemers gefaciliteerd door de provincie. Die zou meer oog voor zijn inwoners moeten hebben. Niemand wil in eenzelfde situatie komen als die mensen in het Zand waar een windmolen het wonen onmogelijk maakt.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners