Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Noord-Holland moet af van electorale windmolenangst'

Voor lijsttrekker Michel Klein van de samenwerkende partijen ChristenUnie/SGP zijn windmolens een onmisbare schakel in de omschakeling naar duurzame energie. ‘De weerstand lijkt groter dan hij werkelijk is.’

05 maart 2015

Noord-Holland is in de greep van electorale windmolenangst, zegt lijsttrekker Michel Klein van de samenwerkende partijen ChristenUnie/SGP. Voor zijn partij zijn windmolens een onmisbare schakel in de omschakeling naar duurzame energie. ‘De weerstand lijkt groter dan hij werkelijk is.’

In aanloop naar de verkiezingen zoekt Binnenlands Bestuur naar opvallende verkiezingsthema's in elke provincie. Voor meer verkiezingsnieuws: Dossier Provinciale Statenverkiezingen 2015.

Tegen heug en meug

Windmolens hebben – althans de komende decennia – de toekomst in Noord-Holland, stelt Klein. ‘De transitie naar duurzame energie staat buiten kijf. En Noord-Holland is een provincie die zich goed leent voor windmolens: er is veel wind en er zijn veel open plekken in het landschap met relatief weinig bebouwing. Wij zijn dan ook erg teleurgesteld in het beleid van de provincie in de afgelopen jaren. Eigenlijk wilde Noord-Holland geen enkele windmolen meer neerzetten, maar sinds het rijk ons heeft verplicht om voor ruim 685 mw windenergie te zorgen, is de provincie er tegen heug en meug mee bezig.’

Leefbaarheidsfonds

Klein signaleert electorale angst tegen windmolens bij veel politieke partijen in Noord-Holland. Zijn combinatiepartij heeft daar geen last van en pleit onbevreesd voor een volledige overgang van fossiele naar hernieuwbare energie, met een hoofdrol voor wind. ‘Een kleine groep tegenstanders laat stevig van zich horen, maar zestig procent van de Nederlanders is voor windenergie. De kunst is dan ook om de weerstand weg te nemen door de juiste maatregelen.’ Windparkondernemers verplichten tot een bijdrage in een leefbaarheidsfonds is een van de mogelijkheden volgens Klein. Zo zien bewoners dat de windmolens een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het dorpshuis of het zwembadonderhoud.

Participatie van burgers 

Bewoners laten participeren in windplannen, neemt ook weerstand weg, verwacht de lijsttrekker. ‘Bewoners moeten de kans krijgen om mede te investeren in windmolens en daarvan te profiteren door bijvoorbeeld voordelige stroom.’ Overigens stelt de christelijke combinatiefractie, nu met een zetel vertegenwoordigd in de Staten van Noord-Holland, dat windmolens bij voorkeur in industriële gebieden moeten worden geplaatst. Bijvoorbeeld rondom het Noordzeekanaal, waar het hard waait en de molens weinigen tot last zijn. De fractie is eveneens voorstander van wind op zee, ook binnen de omstreden twaalfmijlszone.

Voorlopig geen wind meearrangement

Tot verdriet van de partijen werd juist deze week een motie verworpen door de Noord-Hollandse Staten voor een ander windplan: het ‘wind meearrangement’. ChristenUnie/SGP bedacht samen met partijgenoten in Friesland het plan om de voorzieningen voor fietsers op de Afsluitdijk te verbeteren. Als reizigers op meerdere buslijnen hun fiets mogen meenemen, zullen meer recreanten een fietstocht maken over de dijk van 32 kilometer lang, is het idee. Provinciale Staten in Friesland namen de motie wel aan. Klein hoopt dat onderzoek van de Friezen zal leiden tot een plan waar Noord-Holland zich straks alsnog achter kan scharen.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans de Vries
Welke partijen zijn nu expliciet tegen die belachelijke windmolen op ons mooi landschap? Alleen de PVV??
Saartje / gepensioneerd
Windmolens worden steeds groter en lelijker. De boeren die ze op hun land willen hebben worden er financieel vermogend door. Natuurlijk zijn die vóór (CDA?)

Het zijn afschuwelijke obstakels in landschap en op (zichtbare zee). We hebben in Nederland ontelbare platte daken die voor een groot deel bezit zijn van gemeentes.

Waarom niet eerst al die daken volzetten met bijna platliggende colectoren en ons landschap van de lelijkheid van die windmolens vrijwaren.

Ook boven grote open parkeerterreinen kunnen daken gemaakt worden van zonnepanelen. Staan de auto's vanzelf uit zon en regen en die grond kost niets want die is al in gebruik als parkeerterrein

Gezien in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Maar er ligt, behalve kortzichtigheid, nog veel meer ten grondslag aan die volhoudende vóórstemmers.

Weg met de windmolenmaffia.

Laat Nederland toch zo lang mogelijk haar restant specifiek wijds landschap en onafzienbare zeekust behouden. Dat is ook een plicht van politici!

Kies een partij die er ook zo over denkt!

henk
De rekenkamer of het Openbaar Ministerie moet snel onderzoek doen naar de windmolen maffia. De cijfers van het centraal planburo geven meer dan uitstekend de financiele waanzin aan van deze uitbetalingen aan projectontwikkelaars. Ook de beoogde co2 reductie wordt 0,0 gehaald. Voor alternatieve energie moet een ander traject gelopen worden (zon, zee, rivier, etc). Om door te gaan op een pad waarbij molens van een paar jaar oud alweer met alweer nieuwe subsidie worden vervangen is volslagen waanzin en getuigt van tunnelvisie. Partijen die pleiten voor windenergie hebben daar helaas zelf financiele belangen bij.
K. de Beer / organisatie adviseur
Het waait altijd in NH en de zon schijnt er ook veel. Dus energie uit wind en zon ligt voor de hand. Wel zijn veel mensen niet veranderingsgezind zodat je protest krijgt. De windmolens op het platteland zijn ook wel heel erg groot geworden. En veroorzaken overlast. Daar moet je dus iets mee doen. Zonneweiden en Molenlandjes. Initiatief van Kees Groot met zijn minimolens die je in de tuin kunt zetten. Nu is het industrie met die molens waar enkelen op binnenlopen en de burger het voelt dat hij de rekening betaald. Daar zou de provincie iets mee moeten en kunnen doen. Nu worden alleen de initiatiefnemers gefaciliteerd door de provincie. Die zou meer oog voor zijn inwoners moeten hebben. Niemand wil in eenzelfde situatie komen als die mensen in het Zand waar een windmolen het wonen onmogelijk maakt.
Ivo
De weerstand van de bewoners is niet zo relevant, alsdus CU/SGP. Als we de bewoners omkopen, dat wil zeggen, ze betalen op kosten van degene die geen windmolen kunnen plaatsen, gaan ze wel door de bocht.



Alles wat windmolenparken geven aan bewoners, deelnemers, leefbaarheidsfondsen en welke mooie constructie ook bedacht worden, zit in de subsidie die de windhandelaren krijgen. En die andere Nederlanders betalen.
Gert Toonen
Meneer Klein zegt o.a.:

De fractie is eveneens voorstander van wind op zee, ook binnen de omstreden twaalfmijlszone.

Daaruit blijkt dat hij weinig kaas heeft gegeten van de toeristisch economische schade die daarmee wordt toegebracht aan de badplaatsen, zoals bijvoorbeeld Zandvoort. Indien Klein de stukken daarover niet kent en zich derhalve ondeskundig en ongenuanceerd over deze materie uitlaat, kan hij beter zwijgen. IJmuiden Ver is een uitstekend alternatie, zonder horizonvervuiling en dus geen bedreiging voor het toerisme langs de kust in het algemeen en de kust van Noord-Holland, waarvoor hij zich zou moeten inzetten, in het bijzonder. Een stem op CU/SGP is een stem voor de afbraak van het kusttoerisme en voor grootschalige horizonvervuiling langs de hele kust. Niet doen dus.
Pierre / ambtenaar
Het is maar goed dat men in vroeger eeuwen niet zo bang was voor molens anders hadden we geen Kinderdijk gehad.

Ik vind de huidige windmolens eigenlijk best een mooi gezicht, zeker als er een aantal bij elkaar staan. Ik zie het toeristische gevaar niet zo, maar ja ik ben dan ook een binnenlandsee toerist...
henk
@ Pierre: je kunt er een paar bestellen voor in je achtertuin. Ik wens je veel plezier ermee :(
Pierre / ambtenaar
@henk

Kijk en dat is dus de werkelijke reden. Dus geen gebazel over landschapsvervuiling en zo, maar niet in mn eigen achtertuin. Zeg dat dan gewoon maar haal er geen zaken bij die er eigenlijk helemaal niet toe doen.

Ik zou overigens best een windmolen in mijn achtertuin willen hebben. Woon echter niet in het buitengebied. is dus niet mogelijk
mark / controller
Lees eens dit artikel.

http://www.elsevier.nl/Wetenschap/blogs/2014/4/O …
Singelsma / Ambtenaar
Volgens mij betreurt de heer Klein dat we een democratisch system hebben. Electorale angst? Dat heet de politieke agenda en het volk beslist. Het klinkt een beetje of de heer Klein dat jammer vindt, dat het volk beslist. Hij zou het als geode fundamentalist liever doordrammen.

En dat Nationale Energie akkoord, is dat ooit in de Tweede Kamer geweest?

Windmolens zijn iderdaad de duurste vergissing van deze tijd.
Singelsma / Ambtenaar
Volgens mij betreurt de heer Klein dat we een democratisch system hebben. Electorale angst? Dat heet de politieke agenda en het volk beslist. Het klinkt een beetje of de heer Klein dat jammer vindt, dat het volk beslist. Hij zou het als geode fundamentalist liever doordrammen.

En dat Nationale Energie akkoord, is dat ooit in de Tweede Kamer geweest?

Windmolens zijn iderdaad de duurste vergissing van deze tijd.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Windmolens veroorzaken geen overlast, als ze volgens de bouwregels geplaatst worden.

Moedig van deze PS15 kandidaat om gewoon met 60 tot 80% van de bevolking eens te zijn.



Maar een fooi storen in een gemeenschapsfonds gaat geen draagvlak opleveren. omdat zo' n fonds veelte er van de burger af staat.



Wat wel werkt is inwoners een stukje windpark te koop aanbieden, voor eigen gebruik.

Dan hebben de huishoudens die dat kopen, goedkope stroom en in de komende 20 jaar duizenden EUR voordeel.

Dan wordt de afweging of je voor of tegen bent veel realistischer.



Tegenstanders van windmolens, vvd pvv pvda en cda, gunnen burgers dat voordeel niet

Ronel
@Pierre, voor €36.000,- per jaar per molen wil iedereen zo'n ding in de achtertuin hebben. Vervolgens geeft Kamp je een garantieprijs van 15 ct/kWh voor tenminste 10 jaar, en zelfs een stilstand vergoeding wanneer er even teveel windstroom is en een black-out dreigt. Dat de burger dit alles moet betalen (schatting; €1000,- per huishouden per jaar voor tenminste 15 jaar, hoezo koopkracht verlies ??) zal jou een rotzorg zijn. Alle boeren/initiatiefnemers redeneren nu ook zo. Hier in de veenkoloniën worden deze heren alleen nog met de nek aangekeken, maar och, geld maakt gelukkig....
Henk Daalder / Windenergie mediator
@Ronel,

Je geeft desinformatie en een verkeerd beeld.



Windmolens komen altijd op minstens 400 m van iemands achtertuin. Nooit er in, zelfs niet meer bij boeren.

Op het land is de garantieprijs de marktprijs. Dus als de marktprijs 5 cent is, maar de stroom uit de windmolen kost 8 cent, krijg je 3 cent subsidie.

Maar als de stroom op de markt al 8 cent kost, krijg je geen subsidie.

Dat is op het land



Op zee zijn inderdaad hogere bedragen, maar ook daar geldt de echte marktprijs als referentie.

Dus als een windpark tot 15 cent kostprijs gesubsidieerd krijg, krijgen ze maar 7 cent subsidie bij een marktprijs van 8 cent.

Daarom is de verwachting dan de geplande 18 miljard subsidie, maar 9 miljard nodig is.

Omdat iedereen verwacht dat de marktprijs van stroom over 25 jaar inderdaad 14 cent is, en stroom uit offshore windparken na 2025 nog maar 10 cent kost.

Vattenfal heeft in Denemarken nu al die prijs vanaf 2020, zoek maar op Hornsrev 3



Kijk verder ok maar in de diverse MKBA's naar de verwachte stroom prijs

De jaarlijkse bijdrage aan de SDE subsidie zaldaarom ca 250 EUR zijn, na 2025.

Maar alleen als je stroom koopt.

Slimme mensen gaan hun eigen stroom opwekken.



Daarom gaat de regeling vast nog veranderen. Tot 2025, nog 2 tot 3 keer.



Belangrijk is dat inwoners zelf een stukje windpark moeten kunnen kopen, en zo hun eigen stroom opwekken
m.weeber / commissielid gem medemblik
In West-Friesland komt er een Westfrisiapark: Op 300 meter van de bebouwing komen er 5 Windturbines van 100 meter ashoogte en wieken van 50 meter erbovenop. De inwoners zijn radeloos. Dhr Klein noemt dat er relatief weinig bebouwing is in NH zodat men makkelijk Turbines kan neerzetten. Inderdaad, er is Lintbebouwing in West-Friesland": karakteristieke langwerpige oude dijken en wegen, waarop men sinds 500 voor de jaartelling bebouwing in kleine groepjes kreeg. Michel Klein zegt: er is forse weerstand door een relatief klein groepje. Dat klopt. Er wonen niet veel inwoners in West Friesland. Ze slapen ook niet meer, sinds de windmolenplannen. Ik ben blij dat de CU windturbines op bedrijventerreinen wil hebben en op de Noordzee en niet in de lintbebouwing. Op de afsluitdijk is het nog beter.
Advertentie