Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noord-Brabant wil opschorting proefboringen

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) nog probeert proefboringen naar schaliegas te voorkomen, zolang er nog onduidelijkheid is over de risico’s en de gevolgen voor het milieu. Ook nieuwe opsporingsvergunningen moeten niet meer worden afgegeven, bepleit de provincie in een brief aan de minister en aan de Tweede Kamer.

01 juni 2011

Provincie geen bevoegdheden
Een zogenoemd moratorium (opschorting) werd eerder afgekondigd in bijvoorbeeld Frankrijk. Het Britse bedrijfje Cuadrilla heeft al in 2009 een opsporingsvergunning gekregen en kan in Boxtel gaan boren. De provincie Brabant heeft destijds niet gereageerd op een verzoek om advies. ,,Formeel heeft de provincie in dit stadium geen bevoegdheden’’, erkende de provincie dinsdag nogmaals.


Onrust om risico's 

,,De laatste maanden is maatschappelijke onrust ontstaan over de mogelijke risico’s voor de omgeving. Het provinciebestuur van Noord-Brabant deelt deze zorgen en is met de fracties in de Brabantse Staten van mening dat opsporing en eventuele winning van schaliegas geen onaanvaardbare negatieve effecten mag hebben voor de omgeving’’, beargumenteert Gedeputeerde Staten.

 

De kans op een moratorium wordt in Den Haag klein geschat.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie