of 61869 LinkedIn

Noodzaak nieuwe kantoren 'ligt wat genuanceerder'

Er dreigt een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte. Die vrees sprak makelaarsvereniging NVM uit in een deze week verschenen rapport. Volgens de vereniging is nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. Maar de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) ziet het wat genuanceerder. ‘Voor grote steden zit er wellicht wat in, maar zeker in de provincie Utrecht geldt dit voor de kleinere gemeenten niet.’

Er dreigt een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte. Die vrees sprak makelaarsvereniging NVM uit in een deze week verschenen rapport. Volgens de vereniging is nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. Maar de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) ziet het wat genuanceerder. ‘Voor grote steden zit er wellicht wat in, maar zeker in de provincie Utrecht geldt dit voor de kleinere gemeenten niet.’

Mismatch
Er komen nauwelijks nieuwe kantoren bij en veel bestaande kantoren worden via sloop of herbestemming aan de voorraad onttrokken, aldus de NVM. Zo daalde het aanbod van leegstaande kantoren in Amsterdam in de eerste helft van dit jaar met 80 duizend vierkante meter. Ook in Amstelveen nam het aantal vrije vierkante meters flink af. In Utrecht spreekt de vereniging van een ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod. Het aanbod van kantoorruimte in de stad nam overigens toe, mede door de bouw van het WTC, dat nog niet helemaal verhuurd is.

4,5 miljoen vierkante meter
Volgens gedeputeerde Krol slaat de NVM de plank nog niet zo ver mis als puur naar de grote steden gekeken wordt. ‘We zien bijvoorbeeld in de stad Utrecht dat met name in het gebied rondom het station er echt nog wel wat nodig is aan kwalitatief goede kantoorruimte. Maar daar buiten is het andere koek. Er is in de provincie ruim 1 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoorruimte. En in allerlei bestemmingsplannen staat nog maximaal 4,5 miljoen vierkante meter in de steigers.’ De provincie gaat voorkomen dat al deze meters ook gerealiseerd gaan worden, maar zijn punt is duidelijk: meer en meer nieuwbouw is niet de oplossing.


Groen is trekpleister
‘Ik snap het wel hoor’, zegt Krol, ‘de NVM wil panden verkopen. Dat is hun business en daar is niets mis mee. Maar de overheid heeft een andere verantwoordelijkheid. Wij moeten erop toezien dat er zuinig met de ruimte wordt omgegaan. Zeker in het midden van het land is veel vraag naar ruimte, het groen in de regio is een trekpleister voor mensen die er wonen. Dus wij vinden dat je meer moet kijken naar het renoveren van bestaande kantoorgebouwen op goede locaties en het transformeren van kantoorruimte op locaties die qua plek niet meer voldoen.’

Weiland
Volgens de NVM voldoen veel kantoren niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd en is daarom nieuwbouw de wens. ‘Maar als je de ruimte voor nieuwbouw beperkt houdt, kun je zorgen dat er toch sneller voor het verbouwen van een kantoorpand wordt gekozen. Neem het ASR-gebouw in Utrecht. Dat was een buitengewoon ingezakt gebouw en nu is het prachtig verbouwd tot een nieuw en modern kantoorgebouw. Zij wilden dat vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Maar meer bedrijven zullen erover nadenken als het minder makkelijk is om in een weiland iets heel nieuws te bouwen.’

Lucratiever

Nu is de markt verstoord, vindt Krol. ‘Er staan gebouwen leeg en er wordt nieuw gebouwd, wat soms ook weer leeg komt te staan. Die mogelijkheid moeten we eruit halen. Dan pas ontstaat er weer een gezonde kantorenmarkt.’ Hij pleit er daarom voor de ruimte voor nieuwbouw beperkt te houden waardoor renovatie van oude gebouwen sneller interessant en lucratief wordt. En als de markt zich dan herstelt, zal er op termijn weer ruimte komen voor nieuwbouw, verwacht hij.

 

-----------

Om te voorkomen dat de provincie Utrecht ‘verzuipt’ in nieuwbouw kantoorruimte, heeft de provincie onlangs de 4,5 miljoen vierkante meter aan nieuwbouwplannen van de gemeenten teruggefloten. Lees hier hoe dat proces in z’n werk is gegaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Margot Limburg (redacteur) op
Beste Nico,
Waar op de website van Binnenlands Bestuur ziet u het in z'n geheel overgenomen persbericht van de NVM? Ik hoop dat u het - net als ik - niet vinden kunt. Want het is inderdaad niet de bedoeling van ons om persberichten klakkeloos over te nemen.
Hartelijke groet,
Margot Limburg
Door Opmerker op
Een correcte bingo voor Nico !
Door Nico (jurist) op
Terecht dat het persbericht van de NVM genuanceerd wordt. En wat mij betreft had dat direct gekund in plaats van het volledig overnemen van het persbericht als kopij. Te veel wordt het nieuws bepaald door persberichten van lobby en belangenorganisaties. Te weinig worden daarbij journalistieke vragen gesteld en beantwoord door mensen die er verstand van hebben. Ik denk dat BB voorzichtiger moet omgaan met persberichten van VEH, Bouwend Nederland en deze NVM bijvoorbeeld.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners