Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noodlijdend ziekenhuis zoekt heil in zonnepark

Een Gronings ziekenhuis wil samenwerken met ontwikkelaar Powerfield om in de gemeente Oldambt een groot zonnepark van 250 hectare te bouwen. Het park moet het noodlijdende ziekenhuis 20 miljoen euro opleveren, zo meldt RTV Noord. In de Groningse Provinciale Staten zijn inmiddels kritische vragen gesteld.

27 augustus 2021
zonenwind.jpg

Een Gronings ziekenhuis wil samenwerken met ontwikkelaar Powerfield om in de gemeente Oldambt een groot zonnepark van 250 hectare te bouwen. Het park moet het noodlijdende ziekenhuis 20 miljoen euro opleveren, zo meldt RTV Noord. In de Groningse Provinciale Staten zijn inmiddels kritische vragen gesteld.

Gesprekken

Volgens de omroep is de directie van het Ommelander Ziekenhuis (OZG) al maandenlang in gesprek met gemeente, provincie en onderhandelt Powerfield al met grondeigenaren. Het zonnepark zou in het Oosten van de provincie worden aangelegd, langs de A7 van Winschoten tot Nieuweschans. Met het bedrag dat het zonnepark oplevert gaat 20 miljoen naar het ziekenhuis, dat op dit moment in financiële problemen zit. Vijf miljoen zou worden gestopt in een fonds voor de lokale inwoners. Het ziekenhuis zou zelf niet hoeven bij te dragen aan de bouw en investeringen voor het park.

 

Kritiek

Op de onthulling werd kritisch gereageerd door de statenfractie van de Partij voor het Noorden. Zij vreest dat het ziekenhuis gebruikt wordt om lokale overheden onder druk te zetten om het zonnepark toe te laten, ook al heeft de gemeente Oldambt eerder afgesproken slechts 100 hectare grond aan zonneparken te willen toewijzen. Daarnaast is het plan volgens de partij in tegenspraak met het provinciale beleid om omwonenden te laten participeren in duurzame energieprojecten. De fractie heeft inmiddels vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
@inwoner Groningen. Ach grasfalt of een zonnepark, mij om het even.



Grun1976
1000 hectare wil Oldambt bijplanten aan panelen, dat 4,5% van het landoppervlak van die Gemeente. Laat dat maar even inzinken..
Ab / beleidsmedewerker
Doorgeslagen privatisering. Volstrekt onwenselijk. Sector reguleren. Wie doet er iets aan? PvdA waar zijn jullie? joehoe? Sinds Wim Kok verkondigde dat de partij haar ideologische veren had afgeschud, horen we niets meer van deze partij. Slappe hap, geleid door de grachtengordel elite.
henk
Ik ben het helemaal met je eens Bart
Hans / afdelingsmanager
Bestuurders en raadsleden die hier voor zwichten, zijn natuurlijk geen knip voor hun neus waard. Het een heeft helemaal niets met het ander te maken en de gelegenheidsargumenten worden er met de haren bijgesleept.
Godwin
Een ziekenhuis in nood diversifiseert naar de productie van electriciteit, daarvoor kostbare landbouwgrond gebruikend, die per hectare 50 ton CO2 per jaar kan opslaan.

Je zou toch denken dat er andere methoden moeten zijn om een streekziekenhuis te financieren.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Leve de privatisering... faillissementen, lege zalen, geen personeel. Waar eindigt het, de sector is ziek.
Will Eisinga
Zonneparken produceren stroom en geld. een stroom geld voor Oldambt. een hectare produceert 1 miljoen kWh per jaar. Groothandelsprijs is 5 cent per kWh. Opbrengst 50.000 euro per hectare. Energiebelasting, ODE en BTW is 19 cent per kWh, 190.000 euro per hectare belastingopbrengst. dat is een opbrengst van 240.000 euro per hectare per jaar. 30 jaar garantie.

mooie kans voor geld inkomsten voor Oldambt.
Will Eisinga
Nog even een aanvulling op berekening Opbrengst Zonnepark Oldambt. de opbrengst per hectare is 240.000 euro per jaar. 250 hectare heeft dus een opbrengst van 60 miljoen euro per jaar inclusief belastingen. productiegarantie is 30 jaar. Opbrengst Zonnepark Oldambt 1800 miljoen euro. Mooie kans voor Oldambt. Geld voor Gezondheid, Zorg, Educatie,

in Oldambt.
Hans / afdelingsmanager
Gewoon omkoping dit. Wat heeft de exploitatie van een ziekenhuis in godsnaam te maken met het exploiteren van een zonnepark? Of heeft dat ziekenhuis die grond al? Zo niet, dan is het op zijn minst chantage: geef ons een zonnepark, zodat we niet jullie ziekenhuis hoeven af te schieten. Vreselijk, vooral als je je er als politiek en ziekenhuisbestuur ook nog mee in laat.
Hans / afdelingsmanager
Een veel voorkomend scenario in dit soort gevallen is ook dat het zonnepark er dan toch maar moet komen en dat het ziekenhuis uiteindelijk er toch aan onderdoor gaat. Waarom? Omdat het zo gepland was; lach of ik schiet!
Luppo / Manager financien
Het gebied is al vol geplant met lelijke windmolens.

In welke richting je ook kijkt, overal staan windmolens.

En dan nu ook nog 250 hectare grond vol poten met zonnepanelen??

Het moet ook niet veel gekker worden..

Directie ziekenhuis: schaam u voor uw egoïstische plannen en zorg op een andere manier voor een financieel gezonde bedrijfsvoering.
henk
Dit ziekenhuis is in handen van een verzekeraar. deze verzekeraar doet ook in energie en verzekert zonnepanelen….. Ik verwacht dat ze nog wel wat bedden zullen sluiten, omdat verder te investeren in vastgoed.

Tek uit je winst. Fijn hè die door de VVD bedachte marktwerking in de zorg
Advertentie