of 59185 LinkedIn

'Noodfonds voor kippenboeren dringend nodig'

Het is dringend noodzakelijk dat er een noodfonds komt voor de door de eiercrisis getroffen pluimveehouders. Dat schrijven acht Gelderse en Utrechtse gemeenten en de provincie Gelderland in een brief aan de Tweede Kamer.
3 reacties

Het is dringend noodzakelijk dat er een noodfonds komt voor de door de eiercrisis getroffen pluimveehouders. Dat schrijven acht Gelderse en Utrechtse gemeenten en de provincie Gelderland in een brief aan de Tweede Kamer.

Hulp van rijkswege

Tientallen kippenboeren weten niet of en zo ja, hoe zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Door de fipronil-affaire is hun financiële situatie in zeer korte tijd aanzienlijk verslechterd, zo valt te lezen.

De Kamer debatteert donderdag over de eiercrisis. De gemeenten en de provincie willen dat de Kamerleden bij de verantwoordelijke bewindslieden aandringen op hulp van rijkswege.

 

150 miljoen euro schade

In België, waar ook met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil is gewerkt, is al besloten dat getroffen boeren een overbruggingskrediet kunnen krijgen. Er komen ook financiële maatregelen voor de hele eiersector. De briefschrijvers willen dat Nederland vergelijkbare maatregelen neemt, omdat de imagoschade nog geruime tijd voelbaar zal zijn. De pluimveesector spreekt nu al van 150 miljoen euro schade.

 

Pluimveehouders gaan donderdag met bussen naar Den Haag om het debat bij te wonen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Tuurlijk, want hoewel er weinig verschil is met bepaalde onschuldige autodealers die de dupe werden van sjoemelsoftware, gaat het hier natuurlijk wel om veel meer kiezers (die maar al te graag en massaal geloofden in het nieuwe wondermiddel) De onnozele boer, ik krijg een brok in mijn keel........
Door H. Wiersma (gepens.) op
Noodfonds voor pluimveehouders die niet op de hoogte waren van de negatieve effecten van de gebruikte troep prima. Maar ook in dat geval rekening houden met een bepaald percentage voor bedrijfsrisico is op zijn plaats. Goede pluimveehouders behoren overigens te weten met welke chemische middelen zij opereren. In de bloembollen/bloemensector is dat ook het geval c.q. wordt dat van telers verwacht.
Door Henk Donkers op
Als het goed gaat in het bedrijfsleven dan eisen ondernemers dat de overheid zich vooral nergens mee mag bemoeien en ondernemers alle ruimte en vrijheid geeft.
Als het niet goed gaat dan staan ondernemers als eerste op de stoep bij de overheid om de negatieve gevolgen van bedrijfsrisico's af te wentelen op de samenleving en steun te eisen. Als belastingbetaler deel je niet in de winsten maar wel in de verliezen.