of 63372 LinkedIn

Nog steeds te weinig fietsparkeerplaatsen in steden

Ondanks de nieuwe megastallingen voor fietsen die in diverse steden zijn gebouwd, schiet het aanbod nog steeds tekort, met name bij stations. Dat blijkt uit een onderzoek van de fietsersbond. De gemeente Groningen start intussen met een campagne om het sociaal fietsparkeren te stimuleren.

Ondanks de nieuwe megastallingen voor fietsen die in diverse steden zijn gebouwd, schiet het aanbod nog steeds tekort, met name bij stations. Dat blijkt uit een onderzoek van de fietsersbond. De gemeente Groningen start intussen met een campagne om het sociaal fietsparkeren te stimuleren.

Niet op de fiets

Treinreizigers hebben soms grote moeite een plek te vinden voor hun fiets. Een op de vijf fietsende treinreizigers lukt het niet een stallingsplekje te vinden bij het station. Het ontbreken van voldoende bewaakte rekken is voor ruim een derde van de niet-fietsende treinreizigers de reden waarom ze niet op de fiets gaan.

Tekort

Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in stallingen bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht. ‘De meeste fietsers zijn tevreden met de nieuwe stallingen, blijkt uit ons onderzoek. Maar tegelijkertijd zien we ook dat het aanbod nog steeds tekortschiet’, zegt Wim Bot van de Fietsersbond.

Prioriteit

‘De vernieuwde stationsstallingen krijgen een positieve beoordeling door de gebruikers. Maar bij veel stations moet nog veel gebeuren. Er zijn veel mensen die niet met de fiets komen omdat ze bang zijn dat de fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Er moeten meer en ruimere rekken komen, waarin treinreizigers snel, gemakkelijk en veilig hun fiets kunnen parkeren. Investeren heeft de allerhoogste prioriteit.’

 

100 miljoen

Het nieuwe kabinet heeft eenmalig 100 miljoen euro uitgetrokken voor fietsmaatregelen. Het vorig kabinet heeft samen met provincies ook 80 miljoen uitgetrokken voor nieuwe fietsenstallingen. De stallingen op de grootste knelpunten moeten voor 2020 een stuk meer fietsen kunnen herbergen.

Nieuwe stallingen

Daarin is afgesproken dat er bij de stations met het meest urgente tekort aan fietsparkeerplekken zo snel mogelijk extra parkeercapaciteit wordt gerealiseerd. Bij de stations in Groningen, Delft, Den Haag Centraal, Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle komen in totaal meer dan 60.000 nieuwe stallingsplekken. In Utrecht wordt de stalling, die nu al 6000 plekken heeft, de komende maanden uitgebreid met nog eens 1500 plaatsen.

Campagne

Een gevolg van het tekort aan parkeerplaatsen voor fietsen is ook dat fietsen dikwijls verkeerd worden geparkeerd. De stad Groningen strat deze week met een campagne om de foutpakeerders bewust te maken van de overlast die zij veroorzaken, bijvoorbeeld door hun fiets de parkeren op blindengeleidestroken of midden op de stoep. De boodschap van de campagne luidt: ‘Wees geen #fietsaso! Wees sociaal, parkeer normaal.’ De campagne richt zich met affiches, flyers, fietsstewards en een website vooral op jonge fietsparkeerders. Met speciale aanwijsborden worden plekken waar vaak verkeerd wordt geparkeerd gemarkeerd. En zogenaamde fietssteward-teams hangen kaartjes met tips en trucs voor beter parkeren aan de fout geparkeerde fietsen. Daarnaast gaat de gemeente meer werk maken van het verwijderen van fietswrakken. (Red./ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers