of 59130 LinkedIn

Nog steeds levensgevaarlijk staal in meeste zwembaden

Het levensgevaarlijke type staal dat aangetast wordt door chloordampen is nog in verreweg de meeste zwembaden aanwezig, ondanks het verbod. Het is hetzelfde materiaal waardoor in 2011 een baby omkwam omdat de constructie van een geluidsboz losliet.
Reageer

In veel overdekte zwembaden is ondanks een verbod nog steeds roestvrij staal aanwezig dat aangetast kan worden door chloor. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft gemeenten opgeroepen de binnenbaden te controleren en naleving van de bouwregels te eisen. Eind 2011 kwam een baby in een zwembad in Tilburg om toen twee luidsprekers van het plafond vielen.

Chloordampen
Ze bleken vastgemaakt met bouten die waren aangetast door chloordampen. Zwembaden namen hierna te weinig maatregelen waarop er sinds begin dit jaar een verbod op bepaalde typen roestvrij staal in binnenbaden bestaat. Uit het onderzoek blijkt nu dat circa 80 procent van de overdekte zwembaden nog niet voldoet aan de wet.


Dwangsom

Plasterk wil voor 15 oktober van de gemeenten weten wat de controles hebben opgeleverd. Als zwembaden niet meewerken kunnen ze een dwangsom opgelegd krijgen of (tijdelijk) gesloten worden. Plasterk vindt de resultaten van het onderzoek ,,zeer teleurstellend". Van de 1027 aangeschreven baden voor het onderzoek reageerden 329 niet op de enquête. Daar is de situatie onduidelijk. Het gaat om openbare zwembaden, maar ook om binnenbaden in bijvoorbeeld hotels, sportcomplexen, vakantieparken en zorginstellingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.