of 59123 LinkedIn

Nijmegen stopt stijgende huren

Bert Velthuis
Bert Velthuis

Nijmegen kampte de afgelopen jaren met een explosie van de huurprijzen die grote gevolgen had voor de armste huishoudens.

Netwerk van Bert Veldhuis, Nijmeegs wethouder wonen (SP)

Om die reden hebben Nijmeegse corporaties op aandringen van de politiek huurverhoging afgeremd. Wethouder Bert Velthuis (SP) is tevreden, maar zou graag een nog sterkere positie voor de huurder zien.

Betaalbaarheid van Nijmeegse huurwoningen staat hoog op de agenda. Huurprijzen gaan daarom voorlopig alleen met de inflatie mee en daarbovenop komt in bepaalde gevallen maximaal 1 procent extra aan huurstijging. Velthuis: ‘De coalitiepartijen van Nijmegen hebben elkaar gevonden in duurzaamheid en betaalbaarheid van woningen. Fors stijgende huurprijzen horen daar niet bij.’

Bij het realiseren van de het nieuwe huurprijzenbeleid is Johan Noppe, voorzitter van Platform Nijmeegse Wooncorporaties, een belangrijke kracht bij zowel de uitvoering als het overleg met gemeente. Koos Donné is binnen het ambtelijk apparaat van Nijmegen één van de belangrijkste uitvoerende krachten als programmamanager Wonen. Hij zet zich namens de gemeente op dit gebied in voor duurzaamheid en betaalbaarheid.

Omdat wonen een aangelegenheid is die regionaal overleg vergt, schuift Velthuis regelmatig aan in een overleg tussen wethouders uit omliggende gemeenten en gedeputeerde Josan Meijers van provincie Gelderland. Voor politieke steun heeft Velthuis een waardevolle bondgenoot gehad aan Pepijn Boekhorst, fractievoorzitter GroenLinks.


Johan Noppe, voorzitter platform Nijmeegse wooncorporaties: belangrijke kracht bij overleg met gemeente en uitvoering van beleid.

Josan Meijers, gedeputeerde Gelderland (PvdA): Zit aan bij het overleg tussen Nijmegen en de buurgemeenten over huurprijzen.

Koos Donné, programmamanager wonen: draagt zorg voor de uitvoering van het nieuwe Nijmeegse beleid.

Pepijn Boekhorst, fractievoorzitter GroenLinks Nijmegen: waardevolle bondgenoot van Velthuis in de Nijmeegse gemeenteraad.


Jarenlang omhoog
De huurprijzen in de laagste categorie zijn jarenlang omhoog gegaan. Velthuis: ‘Een goedkope huurwoning is nog amper te krijgen in Nijmegen. Daardoor is de armste doelgroep soms meer dan 50 procent van het inkomen kwijt aan huur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
ONZIN dat de armste doelgroep zoveel kwijt zou moeten zijn; dan heb je het gewoonweg niet goed geregeld! Koppel huur aan inkomen; keuze van de bewoner om dan te kiezen voor het alternatief van koop!
Vervolgens alle SOCIALE huur dient voor bepaalde inkomens. Los van dat hier ook maar eens heel goed naar gekeken dient te worden (sommigen verdienen naast hun sociale uitkering echt nog een heel salaris bij aan kunstgrepen als poets- oppas- bouw e.d.), gewoon invoeren; voor 1 rechthebbende Nederlander op sociale huur direct ook 1 statushoudend gezin die eenzelfde recht hebben. Kan er allemaal heel nauw gekeken worden op inschrijvingsduur, maar laten we wel wezen, soms zit er ook verschil in urgentie. Daarnaast mengt het ook prettiger en help je de integratie een handje. Zorg dat huur voor een aantal "groot"verdieners echt een keuze wordt. Nu is het gewoon handig en goedkoop; "lekker alle onderhoud afgekocht en toch prettig wonen tegen een (relatief) lage prijs!". Hiermee wordt het ook voor de starters eenvoudiger om te starten en bij voldoende verdiensten wordt men vanzelf gemotiveerd om te kijken naar koop. Stimuleer het proces en zorg dat dit ook wettelijk rond komt; niet blijven praten, nu gewoon verstandig besluiten.
Door Henk Baron (gepensioneerd) op
Mooi verhaal, maar accepteren de woningbouwverenigingen dit ook? Die moeten het uitvoeren