Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nijmegen gaat zonder marktpartijen verder met Waalsprong

Gemeente beëindigt het samenwerkingsverband van publieke en private partijen. Wethouder Jan van der Meer: 'Teveel mensen aan de knoppen'

17 januari 2013

Nijmegen beëindigt het samenwerkingsverband van publieke en private partijen in de Waalsprong. De gemeente denkt als enige deelnemer aan de Grondexploitatiemaatschappij (GEM) het omvangrijke woningbouwproject vlot te kunnen trekken. Nijmegen kan nu zelfstandig beslissen over de verdere ontwikkeling van de Waalsprong. 

Partijen blijven wel betrokken

Het huidige samenwerkingsverband wordt in goed overleg ontvlochten, meldt de gemeente. De projectontwikkelaars Heijmans, AM en Bouwfonds en de woningcorporaties Portaal en Talis zijn niet langer aandeelhouder van de GEM. Wel blijven zij betrokken bij het project als woningontwikkelaar en aanbieder van koop- en sociale huurwoningen.

Stilstand voorkomen

Het project de Waalsprong omvat de bouw van in totaal 11.750 woningen met een nieuw centrum en een recreatie- en natuurgebied. Sinds de start van de bouw in 1998 zijn 3.520 woningen gerealiseerd. De huidige woningmarktcrisis zorgt ervoor dat de marktpartijen Heijmans, AM en Bouwfonds hun aandeel in de ontwikkeling hebben heroverwogen, aldus de gemeente. Door het huidige samenwerkingsverband te ontvlechten voorkomen betrokken partijen stilstand en wordt een verdere voortgang van de Waalsprong mogelijk.

Teveel partijen aan de knoppen

Wethouder Jan van der Meer van Nijmegen: ‘We gaan volgens een andere formule verder. Dit is nodig om het tempo in het project te houden. Blijven we op dezelfde wijze doorgaan, dan zitten er teveel partijen met verschillende prioriteiten aan de knoppen en houden we het project als het ware in gijzeling, met vertraging tot gevolg. ’

Financiële bijdrage

De marktpartijen en corporaties betalen een financiële bijdrage die gelijk is aan de afgegeven garanties. Bovendien nemen de marktpartijen de komende 3 jaren 420 kavels af. Daarnaast krijgen de marktpartijen een optie op nog eens 1.200 kavels met een ‘right of first refusal’. Willen de marktpartijen deze kavels niet afnemen, dan kan de grond worden aangeboden aan andere ontwikkelaars. Met de woningcorporaties is afgesproken dat zij tot circa 2028 minimaal 1.300 kavels afnemen voor sociale huurwoningen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie