Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Limburg toch door na vernietigen vergunning ring Parkstad

De provincie was al voorbereid op vernietigen Natuurvergunning en neemt maatregelen om neerslag van stikstof te verminderen.

25 april 2012

De Raad van State heeft woensdag de natuurvergunning voor de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg vernietigd. De provincie was daar al op voorbereid en werkt aan maatregelen om het probleem – te veel uitstoot van stikstof – op te lossen. Het project wordt wel 93 miljoen duurder.

Milieueffect onvoldoende onderzocht

De natuurvergunning is nodig omdat de weg door de Brunssummerheide en het Geleenbeekdal loopt. Limburg heeft onvoldoende onderzocht wat het effect is van de extra neerslag van stikstof in de twee beschermde natuurgebieden, oordeelde de raad.

Ook Inpassingsplan was vernietigd

Dat oordeel was te verwachten. In december vernietigde de Raad van State om een vergelijkbare reden al het provinciale Inpassingsplan voor de aanleg van de 26 kilometer lange weg in de krimpregio. Ook toen wees de bestuursrechter op de uitstoot van stikstof die niet goed bekeken was. De voorbereidende werkzaamheden moesten worden stilgelegd.

Aanvullende maatregelen nodig

Limburg heeft daarna gelijk nieuw onderzoek laten doen naar de milieueffecten van de weg. Daaruit bleek dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de natuurschade te beperken, die ontstaat door de extra verkeersdampen.

Maximale snelheid omlaag

Zo stelt de provincie voor om langs de natuurgebieden de snelheid terug te brengen van 100 naar 80 kilometer per uur. ‘Een tijdelijke maatregel’, zegt woordvoerder Egbert Hanssen. ‘Totdat het autoverkeer schoner wordt.’ Daarnaast wil de provincie een gepland ecoduct verbreden en een aantal stukken landbouwgrond aankopen. Hanssen: ‘Die gronden worden nu bemest, dat geeft ook stikstofdepositie.’

Totale kosten nu ruim 400 miljoen

De aanvullende maatregelen maken de omstreden weg nog 93 miljoen euro duurder, tot een totaalbedrag van 402 miljoen euro. Toch staat de provincie nog onverkort achter de aanleg, zo liet gedeputeerde Antoine Janssen vorige maand weten, bij de aankondiging van de extra maatregelen.

Tegen de stroom in

‘Met hun besluit willen Gedeputeerde Staten een krachtig signaal geven naar de regio, de markt, de financiers en ook landelijk dat de Provincie tegen de stroom in (demografische en economische recessie) nadrukkelijk investeert in de regio Parkstad, en vertrouwen heeft in de (economische) potenties van deze regio’, aldus de provincie in een persbericht.

Klaar in 2015

Woordvoerder Hanssen verwacht dat het werk eind dit jaar kan worden hervat, als de Raad van State de nieuwe plannen heeft goedgekeurd. De ring moet klaar zijn in 2015.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

chesnedy
Zag de achtergronden laast bij het VPRO programma. Gedoemd te mislukken net als Blauw Meer. Misschien hebben sommige bestuurders een persoonlijk financieel belang bij.
Frans / ass proj leider
Misschien moet Den Haag zich toch maar gaan bemoeien met grote (bouw)projecten in het land. Al was het alleen maar om dit soort megalomane en peperdure bouwprojecten een halt toe te roepen. Waarom moet er een dure ring worden aangelegd in een regio waar de bevolking hoe dan ook gaat krimpen? Zijn de economische effecten van de ring dusdanig dat de investering op termijn wordt terugverdiend?
Frans / ass proj leider
Voor de duidelijkheid: het zijn retorische vragen.
Advertentie