of 63372 LinkedIn

Nieuwe wethouder brengt randweg niet dichterbij

Waarom is de Amersfoortse VVD-wethouder Hans Buijtelaar precies opgestapt? En waarom zou zijn beoogde opvolger, het oud-Kamerlid Roald van der Linde, wel in staat zijn het vastgelopen dossier van de westelijke randweg vlot te trekken? Tijdens een lange gemeenteraadsessie dinsdagavond werden die vragen niet beantwoord.

Waarom is de Amersfoortse VVD-wethouder Hans Buijtelaar precies opgestapt? En waarom zou zijn beoogde opvolger, het oud-Kamerlid Roald van der Linde, wel in staat zijn het vastgelopen dossier van de westelijke randweg vlot te trekken? Tijdens een lange gemeenteraadsessie dinsdagavond werden die vragen niet beantwoord.

Duurder

Buijtelaar nam een kleine twee weken geleden per brief ontslag na een wethouderschap van 11 jaar. Hij kreeg binnen de coalitie van VVD, D66, Groenlinks en ChristenUnie de handen niet langer op elkaar voor de plannen van de westelijke ontsluitingsweg. De weg wordt duurder dan het geld dat er in het collegeakkoord voor wordt uitgetrokken, maar alleen de VVD lijkt bereid om het projectbudget te verhogen. De andere partijen hopen nog op extra geld vanuit het rijk of een Europese subsidie, maar uitsluitsel daarover komt pas aan het eind van het jaar.

 

Fris

In zijn ontslagbrief zei Buijtelaar dat het tijd is voor iemand met een frisse blik op het dossier, maar tijdens de raadsvergadering vroegen de oppositiepartijen zich af waarom de wethouder het nu wel tijd vond om op te stappen, waar hij zich eerder nog bereid toonde om naar een oplossing te zoeken. En wat kan iemand van buiten, zonder kennis van de jarenlange discussie over de ontsluitingsweg, wel kan wat Buijtelaar niet lukte? Vooral de fractievoorzitter van Groenlinks werd scherp bevraagd: de coalitiepartij is immers kritisch over de randweg, en wil vasthouden aan het oorspronkelijke projectbedrag.

 

Aanbesteding

Maar vorig jaar werd al duidelijk dat voor die 68,3 miljoen euro geen westelijke ontsluitingsweg kan worden aangelegd. Op de aanbesteding bleek zich toen geen enkele aannemer te hebben ingeschreven. In de raad en college zijn inmiddels verschillende nieuwe en goedkopere varianten geopperd, maar ook die bleken toch te duur, of voldoen te weinig aan de oorspronkelijke plannen, waardoor de provinciale bijdrage wordt ingetrokken of lager kan uitvallen.

 

Kosten

Maar Buijtelaar heeft al meerdere malen aan de raad duidelijk gemaakt dat het stoppen met het project minstens zo duur zal uitvallen: veel kosten zijn immers al gemaakt, onder andere door het kappen van bomen en het verleggen van ondergrondse kabels en leidingen. Op welke manier de nieuwe wethouder die impasse wèl gaat overbruggen, konden de coalitiepartijen niet zeggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de fractie v d Burger Partij Amersfoort (BPA) (gemeenteraadsleden -) op
Door fractie Burger Partij Amersfoort (BPA) (gemeenteraadsfractie van 2 man ) op 1 mei 2021 21:28
de fractie van de BPA heeft een totaal ander beeld bij de juiste getallen mbt de Westelijke Ontsluiting =>

https://www.burgerpartijamersfoort.nl/2020/07/07 … -
.

maar GroenLinks en D66 zullen de juiste financiële getallen wel ooit een keer onder ogen moeten zien -
.
.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers