of 63428 LinkedIn

Nieuw onderzoek naar verbreding A27

Minister Schultz komt de Kamer tegemoet met een toezegging om de verbreding van de A27 door Amelisweert opnieuw te onderzoeken.
3 reacties

Er komt een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de noodzaak van de verbreding van de A27 bij Utrecht, die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) op het oog heeft. Ze stemde woensdag in met het verzoek van onder meer PvdA, SP, D66 en GroenLinks om te kijken of de verbreding niet tot 2 keer 6 rijstroken beperkt kan blijven, om zo natuurgebied Amelisweerd te sparen.

Alle varianten al onderzocht
Schultz gaf in het Kamerdebat aan dat volgens haar alle varianten om de fileproblemen op de A27 op te lossen, al tot in den treure zijn onderzocht. Tegelijkertijd zei ze wel open te staan voor nieuw onderzoek, omdat de Kamer hier herhaaldelijk om heeft gevraagd. Bovendien zijn de politieke verhoudingen door de verkiezingen veranderd, waardoor op dit moment geen meerderheid meer bestaat voor het eerdere plan om snel door te pakken met de weg.

Onrust wegnemen
De minister wil met dit onderzoek de voor- en tegenstanders laten zien dat echt nauwkeurig is gekeken naar de verbreding van de weg. ,,Ik heb er zelf ook baat bij om de onrust zowel in de Kamer als daarbuiten weg te nemen'', aldus Schultz. Ze benadrukte verder dat er pas een definitief besluit zal worden genomen als het onderzoek is afgerond. Naar verwachting zal het onderzoek enkele maanden in beslag nemen. Ondertussen werkt Schultz wel verder aan de voorbereidingen voor het verbreden van de A27 naar 2 keer 7 rijstroken, omdat ze geen tijd wil verliezen als deze variant het uiteindelijk toch wordt.

Uitstel van executie
De PvdA, die had aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek, liet weten erg blij te zijn met de instemming van de minister. ,,Dit is een delicate kwestie die goed moet worden onderzocht'', aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Het CDA wilde het onderzoek niet tegenhouden, maar zag ook niet in wat het nut ervan was. ,,Tenzij ze de minister niet vertrouwen'', stelde Kamerlid Sander de Rouwe over de partijen die het onderzoek willen. De CDA'er denkt dat het onderzoek enkel dient als zoethoudertje of uitstel van executie.

Niet alles bekeken
Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven was er geen sprake van een gebrek aan vertrouwen. ,,Sommige zaken zijn nieuw en nog niet eerder onderzocht'', aldus de politica. De VVD stelde bij monde van Kamerlid Ton Elias geen enkele behoefte te hebben aan weer een onderzoek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Het is teleurstellend dat opnieuw onderzoek is toegezegd. Dit land verzuipt in de onderzoeken. Het is zo simpel: of je legt een weg aan(verbreed deze) of je doet het niet. Je kijkt vooraf goed naar de consequenties en je weegt eea af. Je weet dat je niet iedereen blij kan maken (je hoort alleen de tegenstanders, nooit de medestanders). Je kiest en je zet door (bij zowel een ja als een nee). Dit onderzoek is verspilling van belastinggeld. Die weg verbreden en snel svp!
Door Plafond op
Olie wordt alleen maar schaarser en met internet kan de helft van het werk thuis worden gedaan. Extra asfalt is verspilling van geld en ruimte.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Wat een zeldzaam gezwets van mevrouw Van Veldhoven van D66. Dit geval is simpel. Een kabinet dat 14 rijstroken asfalt en beton wil aanleggen dwars door een natuurgebied in een stedelijk gebied moet nooit meer willen of durven praten over milieu en duurzaamheid. Dat is volstrekt hypocriet. En hoe serieus moet je als burger nog de dwang tot bezuinigingen nemen, als datzelfde kabinet miljarden aan belastinggeld verspild in de wegenbouw. Het OV laat men steeds verder verpauperen, zeker in de regio Utrecht. De stadsbussen in Utrecht geven je eerder de indruk dat je in een Balkanland bent dan in een welvarende universiteitsstad.