of 59345 LinkedIn

Nieuw kunstgras nodigt vooral tot schaatsen uit

De gemeente Groningen steekt 5 miljoen euro in de aanleg van zeven kunstgrasvelden zonder korrels. Maar het eerste korrelloze veld, in Oss, wordt een half jaar na de oplevering om veiligheidsredenen nog steeds niet bespeeld. De bal ‘schaatst’ over het gras.

De gemeente Groningen steekt 5 miljoen euro in de aanleg van zeven kunstgrasvelden zonder korrels. Maar het eerste korrelloze veld, in Oss, wordt een half jaar na de oplevering om veiligheidsredenen nog steeds niet bespeeld. De bal ‘schaatst’ over het gras.

Risico’s  

Kunstgrasvelden met korrels van rubbergranulaat (vermalen autobanden) kwamen de afgelopen jaren  ter discussie te staan. Ze zouden mogelijk gezondheidsschade opleveren voor de bespelers. Onderzoek van het RIVM ontzenuwde die theorie: de risico’s zouden verwaarloosbaar zijn. Wel constateerde het RIVM dat uit het rubber schadelijke stoffen kunnen lekken die in de bermgrond en in bagger van sloten verzeild kunnen raken. Daarom zoeken veel gemeenten naar alternatieven.


Te glad
In Oss werd vorig jaar september een van de eerste kunstgrasvelden zonder korrels aangelegd, een zogenaamd non-infillveld. De renovatie van het sportpark van Oss’20 kostte de gemeente in totaal 350.000 euro, maar gespeeld wordt er op veld 2 een half jaar later nog steeds niet. Het is te glad, vinden de bespelers, en de bal ‘schaatst’ volgens hen over het veld, zonder contact te maken met het kunstgras. Bij de fabricage zou er een ’zeepachtig laagje’ over de nepsprieten komen te liggen, dat bij intensief gebruik vanzelf slijt. Maar zonder bespelers gebeurt dat niet. Inmiddels is er een centimeter zand over het kunstgras gestort om het stroever te maken. Zonder bevredigend resultaat.


Kinderziektes
‘Het is een nieuw product waarvan het juiste onderhoud en veldpreparatie moet worden afgestemd met de praktijksituatie’, reageert een woordvoerder van de gemeente Oss. ‘De kinderziektes zijn er met andere woorden nog niet uit. (..) Tot dat is gelukt, wordt er niet op het kunstgrasveld gespeeld. De hoofdgebruiker OSS’20 vindt dat niet verantwoord, want onveilig.’ Volgens de woordvoerder speelt het probleem ook bij een aantal andere gemeenten die een vergelijkbaar non-infill kunstgrasveld hebben.

Pilot

Ook Groningen kent die probleemverhalen. Maar het weerhoudt de gemeente er niet van om 5 miljoen te steken in de sanering van zeven granulaatvelden, te vervangen door velden zonder korrels.  'We hebben afgesproken dat we deze velden als pilot aanleggen’, stelt wethouder Jongman (sport, ChristenUnie) tegen RTV Noord. ’Op het moment dat het niet bevalt, staan de fabrikanten in voor een nieuwe variant.' Toch heeft de gemeente zich uit voorzorg ingedekt. 'Mochten de kunstgrasvelden om wat voor reden toch worden afgekeurd, dan draait de leverancier voor de kosten op.'

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.