Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Niet transparante' Haagse topambtenaar weg

Een hoge ambtenaar van de gemeente Den Haag moet vertrekken vanwege gedoe rond de bouw van een groot cultuurcomplex. Volgens de gemeente heeft de man 'niet transparant gehandeld, bijvoorbeeld door het toevoegen van passages aan verslagen'.

01 mei 2020
stadhuis-den-haag.1.jpg

Een hoge ambtenaar van de gemeente Den Haag moet vertrekken vanwege gedoe rond de bouw van een groot cultuurcomplex. Volgens de gemeente heeft de man 'niet transparant gehandeld, bijvoorbeeld door het toevoegen van passages aan verslagen'. Dat schrijft burgemeester Remkes aan de gemeenteraad.

'Bouwer niet voorgetrokken'

Volgens NRC Handelsblad gaat het om een directeur bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente. Hij zou onder meer thuiswedstrijden van Feyenoord hebben bekeken vanuit de skybox van VolkerWessels. De krant meldde vorig jaar dat de man de bouwer zou hebben voorgetrokken. Volgens Remkes is daar echter niets van gebleken, maar heeft de ambtenaar zich niet aan de gedragscode gehouden en is de gemeente met de topambtenaar gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het daarom 'niet verstandig' is om het dienstverband voort te zetten.

Meer 'verdachte' dossiers
Tijdens het gemeentelijk onderzoek naar de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos werd de naam van de topambtenaar ook al genoemd, meldt Omroep West. Verder komt zijn naam voor in verschillende 'verdachte' dossiers die zijn verzameld door wethouder Saskia Bruines (D66). Zij nam na het vertrek van De Mos diens taken rond economische zaken over. De ambtenaar zou betrokken zijn bij de afgebroken verkoop van bedrijfsverzamelgebouw De Schilde. De Mos zou zich mogelijk bemoeid hebben met de verkoop van het pand aan zakenmensen met connecties met zijn partij. Die deal ging uiteindelijk niet door toen de rijksrecherche een inval deed in de woningen en kantoren van Groep de Mos.

Tweede vertrek
Verder meldt NRC dat ook de door de gemeente ingehuurde projectdirecteur, die in het najaar van 2019 de innige omgang tussen de ambtenaar en VolkerWessels aan de kaak stelde, niet terugkeert. Ook die persoon 'heeft op meerdere momenten niet transparant gehandeld'. Zo zou hij op verkeerde wijze melding hebben gemaakt van de mogelijke misstanden bij de dienst DSO. De topambtenaar geeft in NRC de volgende reactie: 'Met uitzondering van mijn bezoek aan Feyenoord, dat ik inderdaad conform de gedragscode had moeten melden, is er niets geconstateerd dat in strijd is met gemaakte afspraken en de regels die toen golden.' Bouwer VolkerWessels wilde volgens de krant niet reageren.


Hoofdpijndossier
De problemen spelen rond het onderwijs- en cultuurcomplex Amare, dat naast het Haagse stadhuis wordt gebouwd. Het project is al jarenlang een hoofdpijndossier. De bouw ervan kost ongeveer 200 miljoen euro. Het cultuurpaleis moet volgend jaar zijn deuren openen. Het zal dan onderdak bieden aan onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Voor het nieuwe gebouw werden de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater gesloopt.

Raad geschokt
De Haagse gemeenteraad is geschokt door de uitkomsten van het onderzoek. Oppositiepartijen SP, Haagse Stadspartij, Nida en Hart voor Den Haag/Groep de Mos willen een spoeddebat, meldt Omroep West. Raadslid Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) vindt het goed dat de burgemeester 'doorpakt'. 'Het is nu wel zaak niet alleen schoon schip te maken in ambtelijk en bestuurlijk Den Haag, maar ook recht te doen aan bewoners en bedrijven die nadeel hebben ondervonden van 'het toevoegen van passages aan verslagen', stelt hij. Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wijst met de beschuldigende vinger naar wethouder Boudewijn Revis (VVD). 'Het college kan een topambtenaar slachtofferen, maar wie is er politiek verantwoordelijk? Het heeft er alle schijn van dat wethouder Revis zijn handen schoon wil houden en zijn eigen topambtenaar voor de bus gooit.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Als deze gronden genoeg zijn om zulk een topambtenaar aan de kant te schuiven blijft er in de gemeente Venlo weinig over.
H. Wiersma / gepens.
Het wordt nu toch wel eens tijd dat het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag opening van zaken geven wat er nu precies binnen deze gemeente aan de hand is. De geringe transparantie rond de nu lopende affaire(s) schaadt het imago van deze gemeente en doet in zijn algemeenheid afbreuk aan de betrouwbaarheid van het openbaar bestuur en van het ambtenarenapparaat.
kaatje
Op 17-7-2013 plaatste ik deze reactie: "

Door kaatje op 17 juli 2013 13:49

Als je bij dit soort beslissingen wilt weten waarom? Bekijk eens wie er de komende jaren geld aan dit plan gaat verdienen (wie neemt de bouw op zich en wie mag de vruchten plukken?). En welke relatie/contacten hebben deze geluksvogels met de besluitvormers (oud-collega's, kinderen in het zelfde hockeyteam, campagnesteun/voor-wat-hoort-wat? ).

Lijkt me interessant voer voor een fanatieke journalist.

"

Nu 7 jaar later... vallen betrokkenen pas door de mand en komt NRC met dit artikel??? Wat moet je doen als burger om gehoord te worden, ook door de media?
De Majjem
Veel misstanden zijn al jaren bekend en meermaals gemeld, maar worden simpelweg genegeerd en onder de tafel geschoven. Dat kan inderdaad jaren duren, omdat niemand ingrijpt. En al helemaal niet de personen die daar voor betaald worden.

Advertentie