Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Niet alleen gemeente moet wateroverlast voorkomen

Behalve de gemeente moeten ook huis-en winkeleigenaren maatregelen nemen om zich tegen wateroverlast te beschermen.

07 augustus 2012

Niet alleen gemeenten, maar ook huis- en winkeleigenaren zelf moeten maatregelen nemen om zich te beschermen tegen wateroverlast. Zij kunnen bijvoorbeeld een drempel voor hun (kelder)deur aanleggen, stelt Stichting Rioned, de koepelorganisatie voor de riolering en het stedelijk waterbeheer in Nederland.

Expres onder water

Volgens de organisatie kan ook het tijdelijk onder water zetten van de openbare weg voor gemeenten een legitieme en betaalbare oplossing zijn om overtollig water te verwerken. De afvoerbuizen kunnen per uur zo'n 200 emmers water per persoon verwerken, maar bij extreme regenval is dat niet voldoende. ,,Veel mensen zeggen dan meteen dat gemeentes het buizensysteem moeten uitbreiden, maar het riool omvat niet alleen buizen. Straten en pleinen zijn ook onderdeel van het riool", aldus Rioned-directeur Hugo Gastkemper.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Nederland wordt steeds dichter bevolkt.Er komt steeds meer grijs in de woonomgeving waardoor hemelwater niet op een natuurlijke manier kan afvloeien.Je ziet steeds meer (voor)tuinen betegeld worden.De oproep om zelf maatregelen te nemen moet inhouden dat het probleem al aan de basis wordt aangepakt, te weten een natuurlijke wijze van drainage.
tjark reininga
gemeenten zouden er eerst en vooral meer op moeten letten dat verharde oppervlakten zo veel mogelijk water doorlaten om rechtstreeks in de bodem te infiltreren. dat is zowel beter voor de waterhuishouding als voor de afvoer via de riolering.
John / Adm. medewerker
@Tjark/Johannes

Stichting Rionet lijkt inderdaad niet te weten waar ze het over heeft. Bebouwing is de grootste boosdoener, en dan vooral het vol gooien van tuinen met klinkers. Verplicht de burger om minstens 2/3 van de tuin onbebouwd/onbeklinkerd te laten en je lost al veel problemen op. Vervolgens kun je ook het afwateren van hemelwater op het openbare riool verbieden. Maar die maatregel kun je niet meer treffen voor bestaande bebouwde percelen.
Alieke / Jurist
@ John: het afwateren van hemelwater op het openbaar riool kun je voor bestaande bouw sinds 2008 wel degelijk verbieden. Dit dmv een zgn hemelwater- en grondwaterverordening.
C. van Rijswijck - aan den Boom / Belanghebbende
Inderdaad niet alleen gemeenten moeten maatregelen nemen om wateroverlast te voorkomen ook alle andere overheden en inwoners moeten wateroverlast voorkomen. In onze gemeente heeft men een gebied de functie stroomvoerend opgelegd om het gebied te beschermen tegen overstromingen die ieder jaar, nog steeds, dreigen voor te komen. Het betreffende gebied stroomt als eerste plek onder water en daar bouw je nu een school!! Waanzin ten top. Nu wil men in dat gebied een Multifunctionele Accommodatie gaan bouwen, ondanks hevige protesten van inwoners. En als klap op de vuurpijl heeft RWS onlangs een watervergunning afgegeven. Er worden veel ,goede, beleidsregels geformuleerd, maar in de praktijk worden ze niet toegepast. Welke jurist kan ons bijstaan in onze procedure?
Frank van den Hoven / Redacteur
Beetje paradoxaal dat 'de Nederlander' massaal een huisje met tuintje wil, aldus allerlei enquetes, maar hééft ie dan eenmaal dat tuintje, dan vindt ie het toch wel een gedoe om al dat groen bij te houden. Gevolg: wijken met hele rijen versteende voor- en achtertuinen. En ondertussen maar klagen dat gemeente en waterschap het water bij een hoosbui niet op tijd weg krijgen. Inderdaad, splinter en balk: zorg voor meer grond in uw tuin, en plant er iets in, dan zien we ook weer meer vlinders e.a. beesten die nu niet op uw versteende 'tuin' afkomen.
Advertentie