Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Netwerk-RUD komt als winnaar uit evolutie’

Bestuurders van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Noord Limburg hebben de afgelopen dagen bij Kamerleden gelobbyd om de verplichte gemeenschappelijke regeling te schrappen uit het wetsvoorstel Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). 'Wij willen onze netwerk-RUD behouden. Deze vorm van organisatie is veel meer van deze tijd.'

03 oktober 2014

De eis van een gemeenschappelijke regeling voor een Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) in het wetsvoorstel Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) moet worden geschrapt. Hiervoor lobbyden bestuursleden van de RUD Limburg Noord de afgelopen dagen bij Tweede Kamerleden.

Huidige netwerk behouden
Volgens de bestuurders kan een RUD prima functioneren zonder gemeenschappelijke regeling (WGR). RUD Limburg Noord werkt met een zware bestuursovereenkomst en voert de werkzaamheden uit via een netwerk. Een constructie die ook twee RUD’s in Overijssel toepassen. De RUD Limburg Noord wil graag deze organisatievorm behouden.

WGR voorgeschreven
Maar het huidige wetsvoorstel VTH zou roet in het eten kunnen gooien. ‘Dan krijgen wij een WGR voorgeschreven en moeten wij allemaal toestanden uithalen’, aldus bestuursvoorzitter Ike Busser van de RUD Limburg Noord en tevens wethouder in de gemeente Venray. ‘Medewerkers ontslaan, nieuwe banen in de WGR creëren, een groot dagelijks bestuur samenstellen, centrale huisvesting regelen en gezamenlijk kosten ervoor maken.’

Wachten op evaluaties
Momenteel worden de drie netwerk-RUD’s gedoogd. Een nieuwe wet zou een klassieke RUD met WGR kunnen afdwingen. ‘De huidige status van het wetsvoorstel is echter onduidelijk. Voorlopig is het aangehouden en vragen van Kamerleden blijven onbeantwoord.’ Geen verkeerde situatie voor Busser en consorten, want binnenkort komen twee evaluaties uit van de RUD’s. ‘De evaluatie van de commissie-Wolfsen van de VNG zit in de afrondende fase. Een evaluatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt in het voorjaar van 2015 verwacht,. Onze zorg is dat het wetsvoorstel eerder wordt behandeld.’

Vooroordelen wegnemen
Tijdens de lobby hebben Busser, Gerard IJff (wethouder Roermond), Petra Dassen (burgemeester Beesel) en Peter de Koning (burgemeester Gennep) Kamerleden naar eigen zeggen objectieve informatie verstrekt over hoe de netwerk-RUD werkt, wat deze al heeft bereikt en waar het naartoe gaat. Bij de Kamerleden vond hij gehoor, maar Busser weet dat de staatssecretaris voorstander is van de WGR-constructie. ‘Wij willen die vooroordelen wegnemen. We zijn flexibel, integraal, efficiënt, doelmatig en meer van deze tijd dan de klassieke RUD’s.’

Verbeterpunten
In een onafhankelijke evaluatie door de Universiteit Twente van de drie netwerk-RUD’s doet Limburg Noord het dan ook niet zo gek, vertelt Busser. ‘Natuurlijk zijn er verbeterpunten, zoals in de ict. Maar daar heeft iedereen problemen mee. We moeten eerst harmoniseren en dan pas het ijzer hanteren in plaats van andersom. Ook moet de netwerk-RUD een partnerslag maken met de provincie. 'Die wil om voornamelijk portefeuille-technische redenen een WGR. Inhoudelijk heb ik daarvoor geen argumenten gehoord.' Goede punten waren onder meer verantwoordelijkheid delen en een sterk commitment. 'Een laatste verbeterpunt was om de RUD Wabo-breed te trekken naar toezicht, handhaving en bouwen. We zijn zeker op de goede weg.’

Charles Darwin
In de presentatie verwees Busser naar Charles Darwin. De diersoort die zich het beste aanpast aan de tijd zal overleven. ‘De netwerkorganisatie heeft daarvoor de beste papieren. Maar overheden werken traag. Die doen er langer over om tot dit inzicht te komen.' Om ook het departement te overtuigen gaan de burgemeesters en wethouders ook op bezoek bij de secretaris-generaal. ‘We gaan er alles aan doen om argumenten te delen. Ik wil ook tegenargumenten horen. Waarom is de andere constructie met een gemeenschappelijke regeling beter? Ik heb die argumenten nog niet gehoord.’

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joost
Nou Esther, dat is helemaal niet vreemd. Daar lopen heel veel bullebakken rond die op een oneerlijke manier macht willen krijgen.
gerrie
Ik heb vernomen van een oud collega dat de directeur van haar RUD zelfs al ontslagen is en dat ze nu het totale management onder de loep nemen. Het kan raar lopen in de ambtenarij.
gerrie
De RUD is het begin van het eind. Een stille bezuiniging waar de belastingbetaler uiteindelijk de rekening voor moet betalen
gerrie
@Johnnie.

De Brabantse RUD's functioneren zwaar onder de maat. Dat weet ook jij als insider. En geef eerst jezelf maar de schuld inplaats van gelijk naar een ander te wijzen. Ik mag hopen dat de politiek snel een eind maakt aan die bureaucratische monsters.

Joost
Dat is schijnbaar bij de ODBN het geval. De visieloze directeur is gedwongen op het zijspoor gezet maar staat nog wel op de loonlijst. Benieuwd wat dat kost.
Joost
Bij de RUD's zitten een batterij aan niet capabele managers die na 2 jaar nog helemaal niks bereikt hebben. Ze helpen innovatie om zeep en werken de organisatie steeds dieper de afgrond in. Bij de ODBN zitten met name oud managers van het oud milieubedrijf aan het roer. Daar zijn ze in geplaatst. Triest dat dit overschot aan managers nog niks heeft bereikt. Alleen maar achteruit. En ze zijn met zovelen. Medewerkers zijn zwaar teleurgesteld. Kennis holt achteruit
Ruth Rud / RUD medewerker
Zoals altijd in de politiek zoekt men naar argumenten die men zelf het beste past en wordt er onvoldoende gekeken naar de werkelijke argumenten en feiten.

Een netwerk-RUD staat haaks op hetgeen waar RUD's voor in het leven zijn geroepen.

Laat het wetsvoorstel VTH maar komen. Heel milieuminnend Nederland is er bij gebaat!

gerrie
Een oud collega gesproken die momenteel bij de RUD Noord Brabant werkt. Het is volgens haar daar een zooitje. Er worden daar allerlei achterlijke capriolen uitgehaald om de ondeskundigheid van de managers te verbloemen. Er hangt een nare sfeer en mensen worden letterlijk onder druk gezet om de hogere in hiërarchie uit de wind te houden. Ook is er veel invloed van oudgediende van het vroegere milieubedrijf. Een koersloos schip volgens haar.
John / toezichthouder
@ Jan.

Er zijn in Noord-Brabant 3 Omgevingsdiensten. OWMB, ODZOB en ODBN. Scheer ze aub niet allemaal over een kam.

Een RUD kan prima functioneren als de eigenaren over hun eigen (koninkrijks)grenzen kunnen heenkijken en samenwerken met de RUD.
Eric Regie / medewerker provincie
Wat zou het mooi zijn als er eens een ONafhankelijke evaluatie zou plaatsvinden. Nu ligt dit in handen van partijen met BELANGEN, namelijk VNG en I&M. Uitkomst is dus voorspelbaar.
Eric Immink
Een netwerk RUD is een duur woord voor een internetverbinding. Kennisdeling en -borging worden hiermee niet gestimuleerd.
gerrie
Zaterdag stond er een artikel in het BD. De RUD's en haar eigenaren zitten flink bij elkaar in het vaarwater. De helft van het personeel zit duimen te draaien in Brabant. Dit gaat ten kosten van uniformiteit en kwaliteit. Dit kost bakken met belastinggeld. Ik mag hopen dat Den Haag hier snel lucht van krijgt en ingrijpt.
gerrie
De ODBN is een broddelorganisatie.
Hans
Heel milieuminnend Nederland is gebaad bij een R.U.D? Want? Bij de argumenten is milieuwinst nooit een item geweest. De VTH criteria zijn zodanig opgesteld dat zowel gemeenten als provincies hier niet aan konden voldoen. Ook wel logisch aangezien deze totaal geen rekening houden met beleidskeuzes. Daarom zou het logisch zijn werd dan geredeneerd dat bestuursorganen alles bij de RUD zouden beleggen. Echter bij de RUD zitten dezelfde mensen als voorheen. Als verschillende gemeenten de medewerkers laten zitten en ze via een netwerk met elkaar verbinden is er feitelijk geen verschil. Bij een klassieke RUD wordt net gedaan of, door het creëren van een soort extra bestuurslaag, met een dure managers, er een kwaliteitsverbetering op gaat treden. Bij ons hebben we dat gemerkt: er is nog nauwelijks iets gedaan, kwaliteit is ver onder de maat en we betalen er goud voor. Niemand wil het omdat het letterlijk door de strot is geduwd. Het is erg jammer maar denk dat ze het beste de hele RUD discussie overnieuw kunnen doen. Wonden likken en even slikken. De milieuwinst of veiligheid zou het uitgangspunt moeten zijn maar is intussen helemaal uit beeld verdwenen. Ach gelukkig komt volgend jaar weer een wijziging van het Bor, vallen de meeste bedrijven toch niet meer onder het basispakket. Daarna gaan, als de deelnemende gemeenten niet willen, sommige RUD's waarschijnlijk toch failliet.
peter / beleidsmedewerker
Aandachtspunt bij de gewone RUD is het behoud van het contact met de overige ambtenaren in de gemeente. Aandachtspunt bij de netwerk RUD is de ontwikkeling van het contact tussen de vakdeskundigen onderling en daarmee het borgen van de kennis.

(Voor gedonder met managers ed heb je geen RUD nodig. Slecht management vindt evenveel plaats in de gemeentelijke diensten zelf, inclusief gesteggel over financieën en pikorde.)
gerrie
Alle drie de RUD's in Brabant functioneren zwaar onder de maat. Er worden onwerkbare systemen gebruikt die al een jaar of vijftien zijn verouderd. Dit soort systemen worden ook nog aan elkaar geknoopt met een zeer onprofessionele platte knoop. Vervolgens worden hier verschillende verlengde kabels en producten aan gehangen en de ramp is niet meer te overzien. Wat een benedenmaats zooitje. En nog maar niet te spreken over het management. Broddelwerk!! Snel opdoeken die RUD's .
Anoniem
Ik heb de ODBN gelukkig kunnen verlaten. Wat een verziekte cultuur. Ongeschikte Oud RMB medewerkers zijn in managementsfuncties geplaatst. Er heerst angst op de werkvloer. Mensen worden aangezet door die lui om te sjoemelen met uurtjes ten kosten van de deelnemende gemeenten en provincie om zo hun raamambtenaarfunctie te behouden. Ze deinzen er niet voor terug om medewerkers/collega's kapot te maken. Gemeenten/provincie grijp eens in
gerrie
De RUD's in Brabant zijn voornemens medewerkers te ontslaan. Door mismanagement in de plaatsingsprocedure zitten vele mensen met de armen over elkaar. De oude werkgevers hebben haar medewerkers letterlijk in een slangenkuil gegooid. Het management van de huidige RUD's zijn niet bij machten op het tij te keren. Die dansen naar de pijpen van de opdrachtgevers. Hoezo kwaliteitsslag.
Advertentie