of 64621 LinkedIn

Netbeheerder Liander gaat net fors uitbreiden

Vanwege de toegenomen vraag naar elektriciteit en het snelgroeiende aanbod van duurzame stroom, gaat netbeheerder Liander het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder grootschalig uitbreiden. De operatie gaat zo’n 150 miljoen euro kosten.

Vanwege de toegenomen vraag naar elektriciteit en het snelgroeiende aanbod van duurzame stroom, gaat netbeheerder Liander het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder grootschalig uitbreiden. De operatie gaat zo’n 150 miljoen euro kosten.

Grenzen 

Volgens Liander is de uitbreiding snel nodig, omdat het huidige net al enige tijd tegen de grenzen van haar capaciteit aanloopt. Door de groeiende economie, de toenemende digitalisering, de bouw van nieuwe woningen en de verduurzaming van bestaande woningen wordt de vraag naar elektriciteit te groot voor het oorspronkelijke ontwerp van het net.  

 

Wachtlijst 

De knelpunten doen zich vooral voor op de middenspanningsnetten, waar vooral grote stroomafnemers en stroomproducenten als zonne- en windparken op zijn aangesioten. Liander verwacht dat, zonder deze maatregelen, 46 van de 65 stations voor 2029 overbelast raken. Stroomproducenten staan daarom nu al op een wachtlijst om elektriciteit te mogen leveren aan het net.

 

Werkzaamheden 

De netbeheerder wil op korte termijn in Friesland en Flevoland 8 bestaande stations uitbreiden, zo’n 1000 kilometer sleuf graven, 2100 kilometer kabel leggen en zo’n 300 transformatiehuisjes plaatsen en vervangen. Die werkzaamheden moeten in 2025 klaar zijn. Daarnaast wil de netbeheerder de komende tien jaar elf nieuwe elektriciteitsstations bouwen. Voor het hele gebied waarin Liander actief is, Flevoland, Noord-Holland, Friesland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland, investeert de netbeheerder 1,7 miljard euro in de aanpak van knelpunten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (gepensioneerde rijksambtenaar) op
Net te laat wakker geworden voor de RES. https://regionale-energiestrategie.nl/vragen/vra … Kosten worden doorberekend aan de klanten, want de energie belasting gaat naar het rijk en de BTW naar Brussel.
Door anand (adviseur) op
Als we en masse kiezen voor elektrificering van onze energiebronnen en dat doen we dan is dit een goede actie van Liander.
Petje af.
Door Henk op
wat betekent dit voor de straling ….. .? In Duitsland mag dit niet vanwege gezondheidsrisico s

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers