of 63966 LinkedIn

'Nederlandse kust volgebouwd met recreatiehuizen'

Kustplaats in België
Kustplaats in België
3 reacties

Natuurorganisaties zijn bang dat de kuststrook van Nederland wordt volgebouwd met appartementen en vakantiehuisjes. Zes organisaties, waaronder Natuurmonumenten, roepen op hun website beschermdekust.nl actievoerders op de kust te beschermen. Volgens de organisaties schieten de plannen voor bouwprojecten op de stranden en duinen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden als paddenstoelen uit de grond. 

Oproep overheden

,,Ons schrikbeeld is een veel te vol gebouwde kust. Samen met provincies, gemeenten en ondernemers kunnen we ervoor zorgen dat dit niet bij ons gebeurt'', aldus de organisaties. Ze roepen lezers op Baywatcher te worden en de kust te beschermen. De ministerraad stemde eerder deze maand in met een voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om meer bebouwing toe te staan langs de kust als de veiligheid van de waterkering daardoor niet in gevaar komt.

 

Economie versterken

Door meer ruimte te bieden aan initiatieven in het kustgebied wil het Rijk de economie in die regio versterken. ,,Daartoe komt het algemeen geldende verbod op nieuwe bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied te vervallen. Het gaat om het geheel van zee, strand, zeedijken, dammen en het duingebied'', meldt de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

'Zorgen onterecht'
Het ministerie liet woensdag weten de zorgen over extra bebouwing in de duinen onterecht te vinden. ,,De Natuurwetgeving blijft onverminderd van kracht. Daar verandert dit besluit niets aan. Gemeenten en provincies zijn goed in staat bij kustontwikkeling de belangen van natuur en landschap te borgen'', aldus het ministerie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan van der Does op
Sinds in de jaren '90 de rode contouren zijn losgelaten, staan alle weilanden langs de snelwegen vol met bedrijfsgebouwen, terwijl de oude industrieterreinen half leegstaan. Als je het aan de gemeenten en provincies overlaat om de bestemming van de niet beschermde gedeelten van de kustgebieden te laten bebouwen, weet je zeker dat vanwege financiële overwegingen hetzelfde gaat gebeuren! De gevolgen van een door iedere kustgemeente volgebouwde ruimte zijn dan niet meer terug te draaien. Voor sommige zaken moet je als Rijksoverheid je verantwoordelijkheid nemen. Deze zaak is er een hele belangrijke, zowel voor het behoud van de natuur als het toerisme!

Jan van der Does
Door Henk op
Ik vind het geweldig, nu nog hopen dat ze ook zo n palmeneiland gaan bouwen zoals in dubai. En dan aan de horizon die mooie grote windturbines. Trouwens vind ik wel dat er fatsoenlijke parkeergelegenheid moet zijn. Dan maar wat minder duinen. Leve het liberalisme!
Door Frans van Zijderveld (Stafmedewerker Extern Beleid) op
Aantasting kust vooral buiten beschermde natuurgebieden. Landelijke visie en spelregels ontbreken voor dit stuk NLse identiteit. Hierdoor grote provinciale en vooral gemeentelijke verschillen. Economische ontwikkeling kan met zorg voor de NLse kust, maar niet overal. Duurzame economische ontwikkeling juist gebaat bij herkenbaar en gewaardeerd kustlandschap (zee, strand en duin).