Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nederlandse bodem is natst van Europa

Nederland heeft de natste grond van heel Europa, zo blijkt uit gegevens van de Europese watersatelliet SMOS. Omdat Nederland het water goed onder controle heeft, hoeven we ons geen zorgen te maken, stelt Matthias Drusch, Duitse landwetenschapper bij het ESA-centrum Estec.

22 februari 2013
Nergens in Europa is de grond zo nat als in Nederland. Ons land is een grote blauwe vlek op een kaart die de Europese watersatelliet SMOS in de afgelopen jaren heeft gemaakt.
Verzadigde bodem Dat is vrijdag bekendgemaakt op een congres van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Madrid. Een bodem die al nat is, kan de regen minder goed opnemen dan droge grond. ,,Stel dat een bodem 10 liter water kan opnemen. Als de grond kurkdroog is en er valt 10 liter regen, is er geen enkel probleem. Maar als er al 5 liter water in de grond zit, dan komt de bodem blank te staan'', legt Matthias Drusch uit. De Duitser werkt als landwetenschapper bij het ESA-centrum Estec in Noordwijk.

Water onder controle

Wat de precieze gevolgen zijn van de drassige grond in Nederland, weten de onderzoekers nog niet. Maar volgens Drusch hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken. ,,Nederland heeft het water goed onder controle. Als er te veel water is, gaan de pompen aan en wordt het goed afgevoerd. Bovendien zijn er geen dorpen in valleien gebouwd, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Engeland. Het gevaar voor Nederland is een stormvloed van zee, die het water in de rivieren omhoogduwt, over de dijken. Daar staat de bodem los van.'' Harde conclusies zijn er nog niet, het onderzoek gaat de komende jaren verder.

Evacuatie

De satelliet SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) werd in 2009 gelanceerd. Vanuit de ruimte mat de sonde niet alleen de vochtigheid van de bodem, maar ook het zoutgehalte in de zeeën. Die gegevens kunnen iets zeggen over de verandering van het klimaat.

De SMOS kan ook helpen bij dreigend noodweer, bleek begin 2011. Toen koerste een zware cycloon af op het noordoosten van Australië. De SMOS zag dat de grond in het pad van de storm kurkdroog was en dus veel water kon opnemen. Zoals voorspeld bleven overstromingen uit. Een zuidelijker gelegen gebied had minder last van de cycloon, maar wel al een natte bodem. Daar kwam het land wel onder water te staan. Zo kan de SMOS helpen bij de beslissing om mensen te evacueren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter / waterschapper
Als de grond kurkdroog is, is het ook niet goed want dan neemt ie geen water op. Het water stroomt oppervlakkig af. Probeer het maar eens bij een plant die lang geen water heeft gehad.
Fred / Waterschapper
Wij krijgen sinds jaar en dag al veel water uit de Alpen, we liggen al heel lang erg laag zelfs gedeeltelijk onder NAP, niet gek dat het water dus onze kant opkomt. Ook komt het zeewater onder onze duinen door en in de polder weer boven en het regent hier ook regelmatig.

Slimme Duitser die Matthias........
Kritikus / Geen Hagenees
Goh, dat weten we toch al eeuwen?

Daar is toch geen sateliet voor nodig.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit is de open deur van het jaar.
H. Boer / Manager
Dat krijg je als onderzoekers verplicht worden om jaarlijks een aantal keren te publiceren. Of ze gaan iets - wat niet gemakkeijk is na te trekken - verzinnen of ze gaan oude wijn in nieuwe zakken verkopen!
Advertentie