Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Nederlands milieubeleid getuigt van kortetermijnvisie'

Het Nederlands milieubeleid loopt hopeloos achter, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in het kritische rapport 'Wissels Omzetten' .

17 juni 2013

Het Nederlandse milieubeleid moet worden aangepast. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het kritische rapport 'Wissels Omzetten' dat maandag verschijnt.

Biomassa in kolencentrales
Nederland hobbelt op veel terreinen achteraan, zo concludeert directeur Maarten Hajer in het rapport. Het planbureau hekelt de kortetermijnvisie van de afgelopen kabinetten en het achterblijven van langetermijnmaatregelen. Zo wordt bijvoorbeeld biomassa gestookt in de oude kolencentrales om aan milieudoelstellingen te voldoen in 2020, terwijl niet wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe vormen van duurzame energie-opwekking op de langere termijn.

Fonds aardgasbaten
Als het bedrijfsleven de achterstand op omliggende landen goed wil maken, moet Nederland investeren in milieubesparende techniek. Zo zou er volgens het PBL een speciaal fonds gevuld met aardgasbaten moeten komen.

Geen ver-van-mijn-bedshow
,,De samenleving is niet op duurzame leest geschoeid. Dat maakt ons kwetsbaar'', zo stelt Hajer. ,,De grote uitdaging voor het milieubeleid in de eenentwintigste eeuw is te bereiken dat burgers, bedrijven en overheden de problemen rond klimaat, biodiversiteit en grondstoffen niet als een ver-van-mijn-bed-show ervaren, maar zelf verantwoordelijkheid willen nemen om de problemen op te lossen.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie