of 58952 LinkedIn

Nederland recreëert steeds vaker om de hoek

Recreatieschap Midden Nederland ziet een toename van het aantal mensen dat dicht een recreatiegebied dicht bij huis bezoekt. Goedkoop en op de fiets te bereiken.

Tijdens zomerse dagen zoekt de Nederlander zijn vertier meer en meer dicht bij huis. Bos en recreatieplas om de hoek zijn populairder dan ooit.

Helft blijft thuis
Dat constateert het Recreatieschap Midden Nederland, een samenwerkingsverband van vier recreatieschappen in en om Utrecht. Uit een korte enquête, gehouden op de site van RMN, blijkt dat de helft van 2000 respondenten dit jaar thuisblijven en in dagjes uitgaan, liefst de regio. Woordvoerder Jos Van Beem durft deze cijfers zonder meer door te rekken naar het landelijke beeld: ‘Het is in andere recreatieschappen niet veel anders.'

Honderdduizenden bezoekers
In totaal onderhouden en beheren de vier schappen in midden Nederland ruim 30 recreatiegebieden, variërend van natuurbaden enwandelgebieden tot sluizen, havens en een educatiecentrum. ‘Met een totale oppervlakte van 665 hectare bieden wij dagelijks een capaciteit voor tienduizenden recreanten, aldus woordvoerder Jos van Beem van het schap. ‘Om een idee te geven: jaarlijks bezoeken 300.000 mensen het Henschotermeer en 100.000 badgasten komen voor het strandbad van de Maarsseveense Plassen.'

Zwembaden weg, natuurbaden vol
Precieze cijfers ontbreken, maar het aantal recreanten is volgens hem sterk gestegen de laatste tijd. ‘Mede dankzij het warme weer, maar ook doordat er bijvoorbeeld een groot aantal zwembaden zijn wegbezuinigd lopen onze stranden voller en voller’, aldus Van Beem.

Recreant let op de kosten
De crisis speelt volgens Beems ook een rol in het recreatiegedrag van de thuisblijvers. ‘Ze letten op de kosten en denken na over hun mobiliteit: waarom met de auto in de file naar het strand gaan staan als je ook goedkoop op de fiets naar de zwemplas om de hoek kunt?'

Rellen Haarrijnse Plas  uitzondering
Maar kunnen de schappen deze drukte wel aan, zie de rellerige sfeer die er de laatste dagen rond de Haarrijnse Plas heerst? ‘Deze plassen vallen wat beheer en toezicht betreft toevallig onder de gemeente Utrecht. De problemen daar zijn absoluut een uitzondering. Onze toezichthouders –badmeesters en boa’s- hebben elders vrijwel geen vechtpartijtjes gemeld. De sfeer is juist prima’.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Miljoenen toeristen vliegen naar alle van de kanten van de wereld allemaal op zoek naar hetzelfde. Een zwembad met chloor!